Jóga: váš společník na cestách

Teploměr za oknem hlásí mínus 11 °C, na sociálních sítích mi vyskakují fotky ze zasněžených svahů a já jsem hlavou někde úplně jinde. Plánuji svou cestu do jižní Indie, která mě v dubnu zahřeje pražícím sluncem, teplým oceánem a osvěží čerstvým ovocem nebo zeleninou. Ale hlavně mi otevře cestu k novým jógovým zážitkům. Alespoň v to doufám.

V tomhle období se většina z nás začíná probouzet po dlouhé zimě a často taky plánujeme své dovolené. A kam se letos chystáte vy? Co tak vyrazit na dovolenou, kde bude každodenní náplní právě i jógová praxe?

Jógové pobyty

Každému vyhovuje trochu jiné cestování. Někdy máme chuť vyrazit na vlastní pěst za dobrodružstvím, kdy nevíme, co nás vlastně na cestě potká. Netušíme, kde budeme v daný den spát, jestli to bude postel ve vlaku, kus trávy někde venku nebo pohodlný hotel se sprchou a záchodem.

Někdo zase preferuje jistotu, kdy se nemusí o nic starat a jedinou povinností je nezapomenout pas a v čas se dostavit na místo odjezdu. A pak je velké množství lidí, kteří zvolí zlatou střední cestu. Nechtějí každý den řešit, kde budou spát, ale ani netouží deset dní proležet u moře a trávit čas nicneděláním. Pokud i vy patříte do této skupiny lidí a váháte, kde se letos vydat na dovolenou, pak mám pro vás řešení.

Jógové pobyty, nebo jak se jim často říká retreaty, jsou skvělou volbou pro lidi, kteří touží po aktivním odpočinku a někdy i s dávkou exotiky a dobrodružství. Jsou plné jógové praxe, meditace, zpívání manter, relaxace… Můžou být tedy vhodné i pro lidi, kteří touží najít cestu sami k sobě, nahlédnout do svého nitra a pochopit své vlastní já.

Nuda nehrozí

Váš pobyt může být sice naplánovaný do poslední minutky, ale pokud se vydáte do exotičtějších zemí, nudou neumřete. Takže pokud vás představa nekonečné meditace na pláži neokouzlila, přidejte k tomu úplně odlišnou kulturu, často nepředstavitelnou chudobu a nekonečné paradoxy některých zemí.

Krásně to vystihla Veronika, pravidelná organizátorka jógových pobytů, v popisu jejího retreatu ve Vietnamu: „Proto je nutné brát už samotnou cestu jako velkou výzvu a zkoušku naší trpělivosti, rozvahy a vnitřní moudrosti – i to je jóga – cesta, na kterou se vydáme. Neznáme cíl a přijímáme s pokorou vše tak, jak nám na naší cestu přichází.“

Zadarmo to nebude

Ano, cena často rozhoduje. A asi tušíte, že pokud se rozhodnete absolvovat pobyt třeba na Bali, tak to nebude levné. Velkou část z ceny tvoří totiž letenky. Výhodou je, že někdy si zabezpečujete cestu na místo pobytu sami a proto se s cenou letenek můžete trochu pohrát. Existuje mnoho webů, kde dennodenně přibývají levné letenky do různých lokalit. Já třeba často využívám Honzovy letenky nebo Letenky za babku a mám tak přehled o aktuálních cenách. No i tak musíte počítat s tím, že do vzdálenějších lokalit utratíte na letenky několik tisíc.

Pokladnička

Ne vždy je ale nutností vycestovat na jógový pobyt do moc vzdálených zemí. Říká se, že jóga je jen jedna a je všude kolem nás. Můžete si vybrat i kratší, třeba víkendový pobyt v České republice. A pokud nemáte rádi velkou změnu a představa cizí země vás stresuje, tak pak je blízké okolí ideální volbou. Cena se sníží a zážitky budou určitě taky neopakovatelné. Navíc nemusíte řešit očkování do cizích zemí a mít zbytečné obavy z neznáma. 🙂

Jóga pro každého

Jógový pobyt můžete zvolit v případě, že jste pokročilí jogín, ale i pokud s jógou začínáte. Začínáte s jógou? Možná vám přijde vhod náš článek o 10 tipech, jak se připravit na první lekci jógy.. V případě začátečníka bych alespoň doporučila zjistit, jaký styl jógy vám vyhovuje. Pokud vás to táhne spíše ke klasické hatha józe, tak byste na akčním pobytu s powerjógou mohli trošku trpět. Je tedy dobré, pokud lektory alespoň trošku znáte nebo dáte na doporučení někoho známého.

Jóga pro každého

Pak si v klidu můžete užívat celý pobyt a po návratu domů plynule navázat lekcemi dle vašich požadavků. Nebo s nabitými znalostmi klidně s vlastní domácí praxi. Cvičit můžete například podle YouTube.

A pokud jsem vás už trošku nalomila a vy tušíte, že pobyt s jógou je ideální právě pro vás, přináším vám několik konkrétních tipů, ať máte z čeho vybírat.

Pro veliké dobrodruhy

Pokud nechcete žádné organizované výlety, kupte si letenku třeba do Indie, zabalte bágl a vyrazte. S trochou štěstí koupíte letenku do hlavního města i pod deset tisíc a pak si můžete vzít vlak do indického království jógy. Město Rishikesh je městem jógy, takže ji tam naleznete na každém rohu. Nebo se můžete přihlásit na nějaký kurz, pobývat v ášramu a žít jógou každý den. Indie je krajina neuvěřitelných možností a hlavně je hrozně levná. Pro dobrodruhy jako stvořené! 🙂

Tip: Je vám v létě horko? Ochlaďte se! Pomocí techniky Šítalí

Dobrodružství

Pro romantické duše s touhou po exotice

Toužíte navštívit exotickou zemi s partou přátel nebo na pobytu navázat nová přátelství, o nic se nestarat, žít poblíž pláže a užívat si chutné jídlo? Vyberte si pobyt organizovaný českými lektory a navštivte vysněnou krajinu. Za nás můžeme doporučit retreaty Veroniky, která již má s pobyty mnohaleté zkušenosti. Třeba v říjnu s ní můžete navštívit Srí Lanku.

Srí Lanka

„Čekají nás tichá meditační rána při východu slunce a šťavnaté nabíjející večery při západu slunce. Vždy v náruči jemně si plynoucí jógové praxe. Naše smysly dále rozmazlí chrámové rituály, výlety po pěšinkách vyšlapaných samotným Buddhou, výhled z posvátné hory Šrí Pada, výborná ajurvédská strava na místě, kde budeme pobývat pouze my a v podstatě vše, co si vaše duše bude přát.“

Pro ty s nohama pevně na zemi

Preferujete cestu autobusem, sparťanské podmínky ubytování a turistické zážitky z výšlapů, návštěv vodopádů a jeskyň? A rádi byste nevyšli z cviku, ani, co se týče jógy? Nebo máte chuť zlehka se s jógou seznámit během pravidelného večerního cvičení? Pak se vyjdete do Rumunska na pobyt s názvem Rozmarné léto s jógou. Lekce jógy povedu já a už se moc těším na množství nových zážitků!

Rumunsko

„Poznáním života našich předků ve volitelné kombinaci s trochou jógy porozumíme lépe sobě samým. S lektorkou jógy dostanete příležitost důkladně si protáhnout tělo a pročistit hlavu. Zharmonizovat mysl i duši a setřást starosti a na chvíli zapomenout na shon každodenního života. To vše v kouzelné, civilizací téměř nedotčené krajině rumunského Banátu.“

Tolik k józe, cestování a dovoleným. Psát by se toho určitě dalo ještě víc, ale já si raději přečtu vaše tipy nebo zkušenosti z cest. Máte už za sebou nějaký pobyt s jógou? Kterou krajinu jste navštívili a jaké jsou vaše zážitky? Napište nám do komentářů!

16 Shares
  • Prave som sa vratila po 2 mesiacoch z Indie a mesiac z toho som si robila RYT 200. Presne takto si planujem cesty aj ja, ze vzdy aj nejaku jogu 😁👌

  • >
    16 Shares
    Share16