Jak na rychlý detox těla – z dostupných surovin

Lepší pleť, více energie, správné trávení, dobrá nálada? Ano, k tomu všemu nám pomáhá detoxikační kůra. A že nemáte čas a nechcete se „trápit“ dlouhodobě? Tak právě pro vás jsem připravila tento článek, který vám ukáže, jak očistit a povzbudit tělo rychle a z dostupných surovin.

Co budete potřebovat?

Vodu, vodu, vodu, spoustu vody! Potom zeleninu a ovoce – ideálně směs salátů, kořenové zeleniny, červenou řepu, papriku, lilek, cuketu, dle chuti. Ovoce ideálně jablka a banány a na ranní nápoj citrony. Poté luštěniny a quinou a rostlinné oleje k vytvoření zálivky na saláty.

Ráno

Tělo úžasně nastartuje voda s citronem. Ideálně tedy sklenička teplé voda, vymačkat jeden citron (ze začátku můžete jen půlku, prostě jen tak, aby to bylo příjemně kyselé) a pomalu vypít. Kyselé stimuluje trávení a krásně vás nastartuje na nový den.

Smoothie – výborným začátkem dne je připravit si zeleninovo ovocné smoothie. Není až tak podstatné, jaké konkrétní suroviny zvolíte, záleží na vaší chuti. Detoxikaci podporuje zejména kořenová zelenina – mrkev, řepa, celer. Z ovoce jsou výborné jablka a také banány.

Tip: Na detoxikaci organismu je dobré cvičit sestavu na rozproudění lymfy. Vyzkoušejte těchto 7 cviků na podporu lymfatického systému.

I při detoxikaci je vhodné se věnovat pohybu. Lehké ranní cvičení jógy opět podpoří metabolismus, funkci orgánů a pomůže vám probrat se a nabrat energii do začínajícího dne. Chcete dostávat každý den lekci jógy do emailu? Připojte se do 30ti denní jóga výzvy!

smoothie ráno

Dopoledne

Možná jste zvyklí na nášup kofeinu v podobě kávy, tu si ale zkusíme v době detoxikace odpustit. Výborně vás může nabudit zelený čaj. Uvařte si šálek a popíjejte, vychutnávejte. Samozřejmě nesladit a vybírejte kvalitní, jako je například Zelený čaj Yogitea Green energy, kde je navíc ještě ve směsi guarana, tudíž dodá dvakrát tolik energie! 😉

K jídlu je opět nejvíce vhodné ovoce, a to jablka. Dejte si dvě jablka, případně doplňte borůvkami, které jsou úžasným přírodním antioxidantem.

Odpoledne

Detoxikace není o vlčím hladu! Na oběd si dejte lehkou stravu. Zeleninový salát, lehká zálivka z kvalitního oleje a balsamica. Opět není důležité, jaký druh zeleniny zvolíte. Já využívám směsi salátů, přidám čerstvá rajčata, sušená rajčata, olivy a zakápnu olivovým olejem a balsamicem. Tuto kombinaci miluju 😉

Další možností je zeleninová polévka. Výborná je z kořenové zeleniny, brokolice, případně i zelná (pozor, ne česká klasika s uzeninou! 😀 ).

A voda voda voda. Po celou dobu myslete na dostatečný přísun vody. V době detoxikace se nebojte zvýšit příjem tekutin až na 4 litry denně.

luštěniny

Večer

Ani večer nesmíme zapomínat na kvalitní stravu. A které jsou další potraviny, jež jsou běžně dostupné a pomůžou k detoxikaci? Tak například luštěniny. Jsou plné vitamínů, b-komplexu, vápníku, fosforu, železa a úžasně čistí trávící systém. Takový luštěninový salát či polévka, ideální k večeři!

Další superpotravinou je také quinoa. Tato drobná semínka obiloviny z jižní Ameriky známá jako indiánská pšenice obsahují zejména bílkoviny, vitamín B2 a E, železo, draslík, vápník, měď, zinek a také hořčík a minimum tuku a žádný lepek, díky čemuž je vhodná i pro celiaky. Dokáže regulovat krevní tlak a působí jako dobrá prevence před rakovinou tlustého střeva, kardiovaskulárními nemocemi, rakovinou či cukrovkou.

A úplně nejjednodušší příprava je zeleninový salát z dušené zeleniny – paprika, lilek, cuketa, promíchaný s uvařenou quinoou, zakápnout olivovým olejem, přidat petrželku a výborná a lehká večeře je na světě!

Detoxikační den skvěle zakončíte, pokud si dáte čaj z ostropestřce mariánského. Tato bylina je zázrakem při podpoře a očistě jater.

A čím doplnit detoxikační dny? Například saunou nebo masáží. Můžete si zajít na „klasickou“ masáž, či masáž chodidel, lávovými kameny, výborná je také bahenní anebo ideálně na lymfatickou masáž. Ta úžasně podpoří právě látkovou výměnu, zrychlí funkci metabolismu, a tak vám pomůže dostat toxiny z těla.

masáž

A pro ty, které příval energie, zlepšení pleti, spánku a celkového dobrého pocitu nadchnul, a rádi by pokračovali, mrkněte na super 28-denní detoxikační kúru plnou chutných receptů! 😉

751 Shares
  • >
    751 Shares
    Share751