Recepty na zdravá jídla – 1. díl

V tomto článku bych vám ráda zveřejnila přesné postupy receptů k jídlům, které jste zde již v předchozím článku o tucích viděli na obrázku. Věřím, že někteří z vás jsou zruční kuchtíci a zvládnete jen od pohledu říci, jak se to dělá. Na druhou stranu jsou tu i takoví lidé, jako jsem bývala já, a potřebují trochu motivace jak na to. Určitě vám to pomůže se přiučit k něčemu novému, nebo jen dodá trochu inspirace.  🙂

Grilovaná ryba (pstruh/ losos)

Recept na grilovaného pstruha a lososa
Grilovaný pstruh a losos

V dnešní době má snad už každá trouba i program grilování, takže pokud není počasí na rozpálení grilu, náhrada se najde. 🙂 Rybku můžete mít celou vykuchanou, nebo i naporcovanou.

Co potřebujete:

  • Pstruh/ losos
  • Řepkový olej
  • Drcený pepř
  • Šalvěj
  • Citrónová šťáva

Postup:

Očištěnou rybku potřete řepkovým olejem, pokud se jedná o celého pstruha, tak i zevnitř. Posypeme šalvějí a trochou pepře. Já nesolím, takže sůl vynechávám, navíc sůl udržuje vodu v těle a říkám tomu tak trochu: ,,oblbovač chuťových buněk’’.

Vyskládáme na rošt. Pokud dáváme rybu do trouby, tak na plech pod rošt nezapomeneme nalít horkou vodu (z důvodu připalování a odkapávání tuku). A grilujeme. V troubě je to většinou velmi rychlé, z každé strany postačí cca. 3-4minutky. Hotovou rybku pokapeme trochou citrónové šťávy a vychutnáváme si s grilovanou nebo čerstvou zeleninou. Jako sacharidy můžeme přidat žitný chléb nebo trochu pečených brambor. 🙂

 Oříškové máslo

Recept na arašídové máslo
Arašídové máslo

Základem všeho je výkonný mixér (robot), pak už se jen stačí držet správného postupu a mít trochu trpělivost! 🙂

Co potřebujete:

  • 200-250g naturálních oříšků (je to čistě na vás, jde to ze všeho, neloupané mandle, arašídy, kešu, lískové oříšky, vlašské oříšky…)

Postup:

Recept - oříškové máslo
Postup na přípravu oříškového másla

Vhodíme do mixéru a oříšky chvíli mixujeme, po chvilce vypněte, promíchejte a chvíli počkejte (oříšky uvolňují oleje). Postup opakujte stále dokola, dokud vám nevznikne kašička. Doba čekání mezi mixováním se bude prodlužovat. Přibližně tvorba másla vyjde na 25 minut, proto můžete u toho dělat i jiné věci kolem, ale výsledek stojí za to!

Jezte třeba jen tak na lžičku, nebo třeba potřete na žitný/ rýžový chlebíček s kousky banánu, posypte skořicí a užívejte. 🙂

Žitné těstoviny s krůtím prsem a avokádovým dipem

Recept těstoviny s avokádovým dipem
Těstoviny s avokádovým dipem

Určitě jste si již všimli, že snad vše celozrnné je u mě žitné. Pravdou je, že žito je zásadité, proto pomáhá při odkyselení organismu a je i celkově velmi prospěšné pro naše trávení.

Na jednu porci potřebujete:

  • 100 g krůtího prsa
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 100 g neuvařených žitných těstovin (zakoupíte ve zdravé výživě)
  • ½ zralého avokáda
  • 1 lžíce gervaisu
  • 100g cherry rajčátek
  • Sušené bylinky dle vašeho výběru (majoránka, bazalka, tymián)
  • Drcený pepř

Postup:

Maso nakrájejte na kostičky a v misce smíchejte olej s kořením. Do misky vložte maso a důkladně promíchejte. Na rozehřátou pánev dejte maso a zlehka ze všech stran orestujte a po té přilijte trochu horké vody a přikryjte pokličkou. Duste, dokud se voda nevypaří. Mezitím dejte vařit těstoviny a rajčátka nakrájejte na 1/4. Jakmile se vypaří voda z masa, přidejte rajčátka a míchejte, dokud se nerozvaří v ,,omáčku’’. Avokádo rozmačkáme, přidáme lžící gervaisu a promíchejte. Vše dáme na talíř jako vidíte na obrázku a můžete si pochutnat!

Tip: Chcete vyzkoušet něco hřejivého, zdravého a veganského? Uvařte si naši krémovou mrkvovou polévku se zázvorem!

Doufám, že vám recepty pomohou a brzy se můžete těšit na další článek! 🙂

0 Shares
>
0 Shares
Share