Krémová mrkvová polévka se zázvorem

Připravili jsme pro vás recept na jednoduchou mrkvovou polévku se zázvorem. Je krémová a dokonale vyvážená. Ideální součást zdravé stravy. A její největší výhoda? Připravíte si ji jen ze 7 ingrediencí, které máte doma. Nemusíte se bát ničeho složitého! Tuto polévku zvládne připravit úplně každý.

Pokud se už těšíte na návštěvu farmářského trhu, doporučuji se z něj vrátit domů s čerstvou mrkví. Pak pro vás bude tento recept ideální. Mrkev je totiž (jak již z názvu vypovídá) jeho hlavní ingrediencí. A už stačí přidat jen několik dalších drobností, které již pravděpodobně ve své kuchyni máte. 😉 Nevím, jak vy, ale já na polévky nedám dopustit. Pomohou vám v tom se stravovat zdravě. A navíc jsou skvělé i během detoxu.

Krémová mrkvová polévka se zázvorem

Na přípravu polévky nám stačí pouze 7 ingrediencí. Je možné si ji dát úplně čistou, bez jakékoliv smetany či krému. Pokud ale chcete, dá se ochutit třeba kokosovým mlékem. Ale nemusíte. 😉 Krémový základ polévky totiž pochází čistě z mrkve. A co tedy potřebujete, aby byla polévka tak lahodná?

  • Zázvor – dodá svěžest a dobře ladí se sladkostí mrkve
  • Cibule a česnek – zdraví prospěšné suroviny
  • Extra panenský olivový olej – dodává sytost
  • Jablečný ocet nebo pomerančový džus – obohatí krém jemně kyselou chutí
  • Vegetariánský vývar – spojí všechno dohromady
  • Dochutit solí a pepřem, a je to!

Tuto mrkvovou polévku můžete klidně podávat jako hlavní chod, skvěle zasytí. Dá se doplnit toastem (třeba s avokádem) nebo lehkým salátkem.

Polévka je skvělá sama o sobě, ale pokud ji chcete ještě nějak „vyšperkovat“ dozdobte ji trochou pesta. Například bazalkové je úžasné a v tomto období si takové pesto můžete klidně připravit i sami. Stejně jako většina polévek může zůstat několik dní v lednici, takže je skvělým jídlem i na několik dní.

Recept na mrkvovou polévku se zázvorem

Suroviny:

  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 3 stroužky česneku, nadrcené
  • 2 vrchovaté šálky nastrouhané mrkve
  • 1½ lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 3 až 4 šálky zeleninového vývaru
  • mořská sůl a čerstvý černý pepř
  • kokosové mléko na ozdobu (nemusí)
  • bazalkové pesto (nemusí)

Jak uvařit mrkvovou polévku se zázvorem

Olivový olej zahřejte ve velkém hrnci na středním plamenu. Přidejte cibuli a větší špetku soli a pepře a za občasného míchání vařte do měkka, asi 8 minut. Přidejte do hrnce rozdrcené stroužky česneku (později se smíchají) a mrkev a za občasného míchání vařte ještě asi 8 minut.

Vmíchejte zázvor, přidejte jablečný ocet a vývar, množství dle požadované konzistence. Snižte plamen a vařte, dokud mrkev není měkká, asi 30 minut.

Nechejte mírně vychladnout a přesuňte do mixéru, rozmixujte do hladka. Ochutnejte případně dokořeňte dle chuti.

Podávejte s kokosovým mlékem a / nebo s pestem.

Vaříte rádi krémové polévky? Už jste někdy měli mrkvovou? Napište mi do komentářů! A pokud se vám můj recept líbí, uděláte mi radost, pokud ho budete sdílet s přáteli.

Dobrou chuť! 🙂

0 Shares
>
0 Shares
Share