Připravili jsme pro vás recept na jednoduchou mrkvovou polévku se zázvorem. Je krémová a dokonale vyvážená. Ideální součást zdravé stravy. A její největší výhoda? Připravíte si ji jen ze 7 ingrediencí, které máte doma. Nemusíte se bát ničeho složitého! Tuto polévku zvládne připravit úplně každý.
Pokud se už těšíte na návštěvu farmářského trhu, doporučuji se z něj vrátit domů s čerstvou mrkví. Pak pro vás bude tento recept ideální. Mrkev je totiž (jak již z názvu vypovídá) jeho hlavní ingrediencí. A už stačí přidat jen několik dalších drobností, které již pravděpodobně ve své kuchyni máte. 😉 Nevím, jak vy, ale já na polévky nedám dopustit. Pomohou vám v tom se stravovat zdravě. A navíc jsou skvělé i během detoxu.
Krémová mrkvová polévka se zázvorem
Na přípravu polévky nám stačí pouze 7 ingrediencí. Je možné si ji dát úplně čistou, bez jakékoliv smetany či krému. Pokud ale chcete, dá se ochutit třeba kokosovým mlékem. Ale nemusíte. 😉 Krémový základ polévky totiž pochází čistě z mrkve. A co tedy potřebujete, aby byla polévka tak lahodná?
- Zázvor – dodá svěžest a dobře ladí se sladkostí mrkve
- Cibule a česnek – zdraví prospěšné suroviny
- Extra panenský olivový olej – dodává sytost
- Jablečný ocet nebo pomerančový džus – obohatí krém jemně kyselou chutí
- Vegetariánský vývar – spojí všechno dohromady
- Dochutit solí a pepřem, a je to!
Tuto mrkvovou polévku můžete klidně podávat jako hlavní chod, skvěle zasytí. Dá se doplnit toastem (třeba s avokádem) nebo lehkým salátkem.
Polévka je skvělá sama o sobě, ale pokud ji chcete ještě nějak „vyšperkovat“ dozdobte ji trochou pesta. Například bazalkové je úžasné a v tomto období si takové pesto můžete klidně připravit i sami. Stejně jako většina polévek může zůstat několik dní v lednici, takže je skvělým jídlem i na několik dní.
Recept na mrkvovou polévku se zázvorem
Suroviny:
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šálek nakrájené cibule
- 3 stroužky česneku, nadrcené
- 2 vrchovaté šálky nastrouhané mrkve
- 1½ lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce jablečného octa
- 3 až 4 šálky zeleninového vývaru
- mořská sůl a čerstvý černý pepř
- kokosové mléko na ozdobu (nemusí)
- bazalkové pesto (nemusí)
Jak uvařit mrkvovou polévku se zázvorem
Olivový olej zahřejte ve velkém hrnci na středním plamenu. Přidejte cibuli a větší špetku soli a pepře a za občasného míchání vařte do měkka, asi 8 minut. Přidejte do hrnce rozdrcené stroužky česneku (později se smíchají) a mrkev a za občasného míchání vařte ještě asi 8 minut.
Vmíchejte zázvor, přidejte jablečný ocet a vývar, množství dle požadované konzistence. Snižte plamen a vařte, dokud mrkev není měkká, asi 30 minut.
Nechejte mírně vychladnout a přesuňte do mixéru, rozmixujte do hladka. Ochutnejte případně dokořeňte dle chuti.
Podávejte s kokosovým mlékem a / nebo s pestem.
Vaříte rádi krémové polévky? Už jste někdy měli mrkvovou? Napište mi do komentářů! A pokud se vám můj recept líbí, uděláte mi radost, pokud ho budete sdílet s přáteli.
Dobrou chuť! 🙂
Momentálně bydlím a prožívám svůj život tzv. na volné noze v Římě, ve věčném městě okouzlující Itálie. S jógou mám dlouholeté zkušenosti, prošla jsem si různými fázemi, od cvičení jógy několikrát denně (blázen), po naprostou absenci (úplný blázen). Před nedávnem jsem si uvědomila, jak důležitou roli hraje v mém životě, jak mi pomáhá cítí se vyrovnaně, povznešeně, tak nějak sama se sebou a i okolním vesmírem spojená.