Zažehněte oheň! (Ten zažívací)

Článek o zažívání už jsem jednou pro „Spojuje nás jóga“ psala (přečíst si ho můžete zde).

Díky studiu Ayurvedy se ale dostávám stále hlouběji, a tak jsem se rozhodla, že je na čase, napsat další článek na toto téma. Tentokrát trochu více z pohledu Ayurvedy.

Zajímavý fakt:

V dnešní době je takové množství lidí s problémovým zažíváním, že už jsme to začali brát jako součást života, jako něco normálního.

To, že se naše tělo každodenně doslova pere s tím, co mu naservírujeme, nepovažujeme za problém. Když už přiznáme, že něco není úplně v pořádku, zdá se nám to jako podřadná nepříjemnost. Stačí spolknout pilulku, abychom se zbavili symptomů, a jedeme dál.

Co se mi na tomto přístupu nelíbí?

Hlavně to, jak takovéto těžkosti podceňujeme.

Nejenže si tím můžeme do budoucna zadělat na dost vážné problémy, ale, a to hlavně, je často velice snadné to nadobro vyřešit s použitím pár jednoduchých triků, ke kterým se za chvíli dostanu.

Jsme pouze tak zdraví, jako naše zažívání.

Jak se říká a Ayurveda se s tímto tvrzením zcela ztotožňuje.

Považuje totiž správné zažívání za hlavní předpoklad pro zdraví a naopak špatné zažívání za první krok na cestě ke vzniku vážnějších problémů nebo onemocnění.

Ale to není všechno. Je všeobecně známo, že zažívání ovlivňuje naši náladu a emoce, naši paměť a mozkovou činnost, imunitu a nepřímo může být i příčinou hormonálních problémů.

Já chápu zažívání a zajištění jeho správného fungování jako podstatu Ayurvedské nutriční terapie. Ayurvedské recepty se vyznačují právě tím, že optimalizují zažívací oheň (neboli AGNI) podle individuální potřeby tak, aby došlo k co nejhladšímu zažití a tím i nejefektivnějšímu využití všech nutričních složek potravy. A v neposlední řadě, aby se zabránilo vytváření toxických částic (neboli AMA), které vznikají právě z nestrávených zbytků potravy.

Pokud zažívání funguje opravdu mizerně, můžeme si asi domyslet, jaké množství odpadu pravděpodobně každodenně vzniká, a je jasné, že naše tělo po určité době začne s jeho odbouráváním zaostávat.

Skoncovat s nadýmáním je hračka
Skoncovat s nadýmáním je hračka

Jak se dá poznat, že máme zažívací problémy?

Je to jednoduché, cokoliv vybočuje ze snadného, hladkého zažívacího procesu, může být problémem.

Znaky hladkého zažívacího procesu

  • Potrava snadno prochází zažívacím traktem
  • Pouze minimální zvukový doprovod
  • Přijímání potravy nedoprovází větry, nadýmání, podráždění, říhání, pálení žáhy, atd.

Každá dóša má sklony k určitým specifickým zažívacím problémům:

Vata dóša – větry a nadýmání, celkově slabé agni

Pitta dóša – přebytek agresivních žaludečních šťáv, pálení žáhy, průjmy

Kapha dóša – líné, pomalé zažívání, které potřebuje neustálou stimulaci

Ale žádný strach, často stačí málo a zažívání začne fungovat jako hodinky.

Existuje několik základních technik, které můžete vyzkoušet, a zaručuji vám, že každá z nich vám pomůže vydláždit cestičku k dokonalému zažívání

Technika 1: ŽVÝKÁNÍ

Přestože to může znít banálně, není to žádná blbost.

Sama jsem jídlo dříve dost hltala a bylo mi jedno, co se s ním stane po tom co opustí ústní dutinu. Nevím, jak je to možné, ale prostě jsem to nepovažovala za svůj problém, jak se s těmi nerozžvýkanými zbytky tělo popere.

Čím víc jsem ale byla se svým tělem ve spojení, tím více jsem si uvědomovala, že je to součástí mojí práce a začala jsem lépe rozžvýkávat jídlo bez toho, abych se nějak moc snažila.

Nejsem úplně zastánce takových těch extrémních přístupů, jako, že každé sousto se má žvýkat aspoň 50x!? Proboha, řekněte mi, kdo by to dělal, že by počítal každé žvýknutí každého sousta každého jídla? 😀 Mě to přijde trochu srandovní a hlavně nereálné.

Prosím vás, nemusíte si nic počítat, stačí celkem přirozeně přistupovat k jídlu a vědět, že rozžvýkáním potravy váš úkol nekončí. A čím lépe potravu rozžvýkáte, tím více ulehčíte zažívání zbytku zažívacího traktu, to jediné je potřeba mít na paměti.

Technika 2: Kombinování potravin

O potravinových kombinacích jsem už také psala samostatný článek, který si můžete přečíst zde

Jenom bych k tomu chtěla zmínit, že kombinování potravin je pro nás v dnešní době opravdu dost složité a názory odborníků na toto téma se často rozcházejí.

Já bych této technice dala určitě šanci v rámci tohoto článku – tzn. když máte špatné zažívání, potom pro osoby nemocné a zotavující se a také ve stresujícím a psychicky náročném období.

Osoby typu Vata mohou v této technice najít úlevu od většiny svých zažívacích potíží, naproti tomu osoby typu Pitta, které mají silné zažívání, možná nebudou muset věnovat správným kombinacím tak velkou pozornost.

Technika 3: Použití koření

Je dost známé, že Ayurveda hojně využívá koření pro různé medicínské účely, včetně vylepšení zažívání.

Pro každou dóšu jsem vypsala koření, které poskytují nejlepší podporu zažívání (což ale neznamená, že jiná koření jíst nesmí)

Vata dóša – čerstvý zázvor, skořice, hořčičné semínko, sůl, kmín, semínka fenyklu, čerstvě umletý černý pepř,

Pitta dóša – koriandr (semínka nebo umletý), semínka fenyklu, nasekané listy čerstvého koriandru, kopr, čerstvá máta, šafrán,

Kapha dóša – sušený umletý zázvor, hořčičné semínko, kmín, kurkuma, semínka fenyklu, čerstvě umletý pepř, čili/kajenský pepř, fenugreek (semínka pískavice), česnek

Technika 4: Pravidelný režim

Vaše zažívání nemá nic radši než rutinu. Jíst pravidelná jídla ve stejný čas každý den zklidňuje tělo i mysl a usnadňuje celý zažívací proces.

Zvažte tuto možnost hlavně, pokud jste neustále vystresovaná Vata, nebo věčně podrážděná Pitta

Technika 5: Jednoduchost

Delikátní a exotická gurmánská jídla mohou být zážitkem pro zhýčkaný jazýček, ale vaše citlivé zažívání vám za to rozhodně nepoděkuje.

Zde platí, čím jednodušší, tím lepší. Alespoň po nějakou dobu.

Různé luxusní potravinové doplňky a většinu tzv. superfoods moderní doby pro tuto chvíli vynecháme. Při vaření zkusíme využívat maximálně 3 ingredience.

Příklad:

  • ovesné vločky vařené pouze ve vodě, přidat špetku skořice a čajovou lžičku pravého javorového sirupu
  • basmati rýže vařená s 2 kousky hřebíčku, podávaná s jedním až dvěma druhy zeleniny upravené v páře (s použitím koření podle dóši)

Takovýto typ jídla by neměl dělat žádné problémy, je lehce stravitelný a maximálně jednoduchý.

Zajímá vás Ayurveda? Na nových stránkách Had a Lama.cz najdete interaktivní 5minutový Ayurvedický test, a další tipy a články na toto téma.

Informační zdroje:

Amadea Morningstar: The Ayurvedic Cookbook

0 Shares
>
0 Shares
Share