Zažívání je v současné době pro mě velké téma – právě procházím několikatýdenním detoxem zažívacího systému, který snad trochu nastartuje správné fungování.
Bohužel se zdá, že i přes můj zdravý životní styl, všechno nefunguje tak jak má a tak vlastně začaly moje pokusy, jak věci napravit.
Vyzkoušela jsem už spoustů tipů pro lepší zažívání, ale myslím si, že se jedná o celkové rozpoložení, jak mysli tak těla. Moje problémy můžou být způsobeny i neustálým stresem (jsem takový nervozní člověk a stresař, přiznávám). Nicméně, pomalu, metodou pokusu a omylu se snažím přijít na to, co vlastně moje tělo potřebuje (no někdy na mě přímo řve a já pořád ne a ne rozumět).
Moje cesta k výsledku rozhodně není u konce (až bude, dám vědět :), ale protože mám pocit, že hrozně moc lidí má podobný problém, aspoň vám předám několik triků, které se už osvědčily a poskytly alespoň částečnou úlevu.
1.) 1/2 hodiny po jídle si uvařte mátový čaj
Máta nejenže zklidňuje žaludek, ale pomůže vám lépe zpracovat vydatný oběd. Recept: zalijte několik lístků máty horkou vodou.
2.) Počkej mezi jednotlivými jidly, dokud vám zcela nevytráví.
Vaše zažívání si samo řekne, kdy je připraveno na další dávku jídla – a to jednoduchým způsobem – bude vám kručet v břiše. Nemá smysl zahlcovat systém dalším jídlem, když ještě pořád pracuje na tom předešlém.
3.) Začněte každý den na lačno zázvorovým čajem s citronem
(jinak mátový nebo zázvorový čaj poskytne úlevu, kdykoliv se po jídle necítíte dobře). Recept je jednoduchý: oloupejte asi 1,5 – 2cm velký kousek čerstvého zázvoru, nakrájejte na tenké plátky a zalejte horkou vodou. Potom přidejte šťávu z půlky citronu, pokud chcete vaše zažívání ještě více nakopnout tak můžete přidat i špetku kajenského pepře. Zvlášť v zimě je tento nápoj po ránu výborný na prohřátí.
4.) Dopřejte si pravidelný pohyb,
i kdyby to měla být jen rychlá procházka – váš zažívací trakt potřebuje pohyb zvlášť pokud máte sedavé zaměstnání.
5.) Zkuste před každým jídlem sníst trošku této směsi:
Ingredience:
- čerstvý kořen zázvoru (asi 4cm)
- čerstvý kořen kurkumy (pokud neseženete, použijte 1/2 lžičky mletého koření)
- špetka mořské nebo himlájské soli
- limetka (nemusí být)
Postup:
- Kořen zázvoru i kurkumy oloupeme a buď nastrouháme nebo nakrájíme na tenoučké nudličky.
- Pokud používáme kurkumu – mleté koření, posypeme jím nastrouhaný zázvor a zamícháme.
- Přidáme špetku soli a pokapeme limetkovou šťávou podle chuti.
P.S. Nečekejte žádný gastronomický zážitek – kurkuma má velmi specifickou a výraznou chuť (tak to s ní nepřežeňte), ale je zároveň skvělá pro posílení imunity a celého těla a navíc, stejně jako zázvor vytváří v těle teplo. A to je přesně to co vaše líné zažívání potřebuje. Tato dávka vám vydrží tak týden – stačí skutečně jen malé množství před jídlem.
Zajímají vás další tipy pro lepší zažívání? Sledujte Hadolamí Instagram a nechte se inspirovat!
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.