Rozhodla jsem se, že dnešní ayurvedský článek pojmu trochu jinak..
Místo abych psala já, budete tentokrát pro změnu psát vy. Ale nebojte se, je to ve vašem vlastním zájmu.
Když jsem se začala před několika lety o ayurvedu lehce zajímat, dělala jsem si hromady sebehodnotících testů, abych si určila svůj konstituční typ. Jenže to s těmi typy nikdy nebylo tak snadné. Pouze malé množství lidí má jednotypovou konstituci. Většina lidí je kombinací dvou typů. Ale určení typu nebo kombinace typů by ještě šlo. Jenže co pak s tím? Podle jakých doporučení se potom řídit? Na tom jsem vždycky ztroskotala.
Asi víte že máme celkem 3 konstituční typy Vata (vítr), Pitta (oheň) a Kapha (země) a potom jejich kombinace. Řekněme tedy, že jste kombinací Vaty a Pitty a nutriční doporučení pro jeden typ jsou ve velkém množství bodů opakem doporučení pro ten druhý. Co potom s tím a podle čeho si teda můžeme vytvořit přehlednou (domácí/laickou) strategii pro udržení zdraví a vitality? Nemohla jsem se pohnout z místa.
Co mě posunulo o stupeň dopředu byla knížka „Tibetan Ayurveda – health secrets from the roof of the world“ (v češtině pravděpodobně vyšla pod názvem “ Zdraví pro život – Tajemství tibetské ájurvédy“ od Roberta Sachse) takže pokud ji někde uvidíte, rozhodně doporučuju pořídit. Nejenže je v knížce velice komplexní sebediagnostický test (lepší diagnostiku dostanete už jen osobně od zkušeného ayurvedského lékaře), který jsem vám přeložila a můžete si jej stáhnout na konci článku, ale navíc je tam velmi pěkně vysvětlené, jak postupovat v případě kombinací typů.
V zásadě jde o to, že se podíváte na část vašeho testu, kde jsou uvedené symptomy a uvědomíte si, který typ v této části testu u vás převažuje. Tento typ potom je ten, na který se primárně zaměřit, protože způsobuje v těle nerovnováhu. V první řadě bychom tedy měli dodržovat doporučení pro tento typ a tím se nám po nějaké době změní pravděpodobně i výsledky testu a tělo se posune více do stavu vyrovnanosti. V této fázi můžeme začít dodržovat doporučení pro náš typ, který je vrozený.
Proto je také dobré tento diagnostický test opakovat několikrát například po 3 měsících, abychom si ověřili výsledky a také pokrok v naší samoléčbě.
Bude to trošku matematika tak si k tomu v klidu sedněte a připravte si výborný tradiční masala čaj, který možná znáte pod názvem chai latté , jak mu říkají v různých kavárenských řetězcích. Tento recept je tradiční, rustikální a jednoduchý bez vylepšení, jako je třeba napěněné mléko, ale o to je v chuti výraznější a jeho příprava je skutečných rituálem. Pokud ale máte přístroje na zahřátí a napěnění mléka, neváhejte a využijte je.
Tradiční masala čaj
Ingredience na 1 šálek:
- 1 čajová lžička indického chai
- 1/2 šálku studené vody
- 2 celé kardamomy
- 1x2cm velký kousek čerstvého zázvoru
- špetku koření chai masala (seženete v orientálních obchodech)
- 3/4 šálku bio mléka (proč kupovat bio mléko čtěte zde)
- 2 čajové lžičky kokosového cukru (nemusí být)
Postup:
- Na středním ohni začneme vařit vodu s indickým chai.
- Rozdrtíme kardamomy a zázvor hrotem nože a přidáme do vody s chai.
- Přivedeme k varu a necháme vařit 2-3 minuty na středním ohni.
- Potom přidáme špetku koření chai masala a necháme vařit ještě minutu.
- Po minutě přidáme kokosový cukr a povaříme než se cukr rozpustí (Tento krok lze vynechat pokud nesladíte).
- Potom do čajového vývaru nalejeme mléko (můžete ho předem napěnit) a necháme vařit, dokud mléko nenabyde pěnou až na dvojnásobek původního objemu. Po tomto kroku je hotovo, můžeme odstranit ze sporáku a jemně točit kastrolem.
- Připraveno k podávání. Přecedíme přes sítko do šálku.
P.S. Nevařte všechny ingredience najednou. Přesný postup je zásadní, jinak se vám může stát, že se mléko srazí.
PP.S. Zatím jsem nezkoušela použít mandlové nebo sojové mléko, ale mělo by to fungovat stejným způsobem. Pokud to vyzkoušíte, dejte mi vědět.
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.
Dominiko, děkuji za článek. Na stránce č.9 je ve dvou řádcích k vyplnění pouze sloupec A, je to tak v pořádku a stačí tedy vyplnit číslem nebo chybí zbylé sloupce?
Moc děkuji a přeji hezký den.
Lukáši, je to tak v pořádku (sloupec Vatta má pouze více příznaků, z kterých můžete vybírat), stačí jen vyplnit číslem. Jediná věc, která by mohla být matoucí je, že když příznaky nepociťujete vůbec nikdy, vyplníte nulu. Už jsem to tam dopsala, protože to nebylo moc jasné. Děkuji za upozornění. 🙂
tgak tedy nevím.., asi jsem slepá, ale já tu žádný test na určení doši nevidím..:-/ Jen recept na čaj..:-)
On je asi málo zvýrazněný, ale podívejte se těsně před receptem nad obrázkem máte „Ayurvedický diagnostický test“ modrou barvou – je to odkaz, takže stačí kliknout a jste tam 🙂 ať to jde 🙂
Zdravím. Vařím si masala tea s rostlinným mlékem. A moc mi to chutná. Doporučuji všem veganům a lidem s intolerancí laktózy, případně s alergií na mléko.☺️
Jenom by mě zajímalo jaké vlastnosti z hlediska ájurvédy mají jednotlivá rostlinná mléka. Já preferuji ovesné, kokosové nebo mandlové.
Děkuji. Broňa