Domácí muesli tyčinky

DSCN4650

O mýtu zvaném muesli tyčinky jsem chtěla mluvit už dávno, zatím se mi ale nenaskytla vhodná příležitost. Až když několik hostů v jednom zdravém baru, kde teď pracuji, vyžadovalo nějakou svačinu sebou a většinou chtěli muesli tyčinky. Nedalo mi to a rozhodla jsem se o tom trošku rozmluvit…

Převládající domnění, podporované zaměřením reklamy propagujicí tyto výrobky, že muesli tyčinky jsou zdravé nebo dokonce dietní, je neskutečně zavádějící.

Zastávám názor, že když máte chuť na něco sladkého je mnohem zdravější kus kvalitní čokolády než tyto výrobky.DSCN4655

Naopak když se jedná o zdravou svačinu, nebo snídani na cestu v případě, že nestíháme, může být muesli tyčinka rozumnou volbou, ALE…!

Většina tyčinek, které koupíte v supermarketu obsahuje množství cukru, E-ček, umělých chutí a aromat a nevím, čeho všechno ještě. Tím se stává nejen velmi nezdravou volbou, ale také naprosto zbytečnou kalorickou bombou, která jen háže zdravé mimikry.DSCN4653

Nicméně, není všem dnům konec. Pokud tyčinky milujete nade vše, nemám nic proti. Skvělé muesli tyčinky si můžete vyrobit doma na celý týden. Ty budou nejenže vyrobené z čistých surovin, ale také chutí (věřte mi) dalece předčí ty z obchodu. A i když se jedná o kaloricky vydatnou dobrotu, na snídani s jogurtem vás zasytí na dlouhou dobu a žádné výčitky vám kvůli tomu nehrozí.

Příprava nezabere víc než 10 minut, pečení 20+15 minut, a po vychladnutí už si je můžete rovnou zabalit na druhý den.DSCN4651

Na 6 tyčinek budeme potřebovat:

  • 1 a 1/4 šálku ovesných vloček (pro bezlepkovou variantu můžete zvolit pohankové, amaranthové, jáhlové vločky)
  • 1/4 šálku mletých vlašských oříšků + lžíčka nasekaných kakaových bobů
  • 3 polévkové lžíce agáve sirupu
  • 1 a 1/2 lžíce cukru z kokosových květů
  • 1 lžíce kešu másla
  • špetka soli
  • troška vanilky
  • hrst nasekaných rozinek
  • kousek 85% čokolády nasekané na kouskyDSCN4643

Postup:

  1. Všechny ingredience dáme do misky a vidličkou zprácováváme (hlavně máslo, které bude ze začátku tužší), dokud se nám nespojí.
  2. Vezmeme zapékací mísu (13x22cm) a vyložíme pečícím papírem.
  3. Troubu předehřejeme na 170°C.
  4. Těsto dáme do zapékací mísy a rukama pečlivě vtlačíme (tohle je důležité udělat velmi důkladně, jinak se vám tyčinka bude rozpadat).DSCN4645
  5. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut, potom vypneme a necháme v troubě ještě dalších asi 10-15 minut.
  6. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme na 6 stejných proužků.
  7. Zabalíme každý zvlášť do pečícího papíru.

Sledujte nové recepty na FB Hada a Lamy.

5 Shares
>
5 Shares
Share5