Cuketové brownies

Na brownies já jsem expert. Ne jen tak samozvaný, ale časem prověřený, různorodými ingrediencemi k použití protřelý a často za ně chválený. Ale pozor, není to tak jednoduché. Všechno je vegan, bez cukru a většinou také bez lepku. 🙂

DSCN5908
Je pravda, že brownie je přesně můj typ dezertu. Asi proto je dělám tak často a mám s nimi obrovské zkušenosti (ani trochu nepřeháním). Hlavně miluju všechno čokoládové a věřte mi, že čokolády se dá do brownies využít hodně, nejen do těsta, mezi těsto, na těsto, pod těsto (ne počkat, pod těsto už fakt ne).

DSCN5899
Receptů už mám vyzkoušených hodně, dokonce mám už i pár svých, které byly vytvořeny omylem (nebo nedostatkem potřebných ingrediencí). Takže v záplavě řepových brownies, brownies s ovesnými vločkami a jablečným pyré nebo bananabread brownies jsem úplně zapomněla na svoje první úspěšné (zdravé a vegan) brownies z cukety.

Sama jsem nemohla uvěřit, že jsem ho ještě nikde nezveřejnila, protože, když jsem začala jíst zdravě a objevila tyto zdravé a božsky chutnající cuketové brownies, tak jsem je dělala opravdu skoro pořád a každýmu jsem se nutila k ochutnání (jak jsem ještě byla v takové té fázi „jakto, že to může být zdravé a přitom tak dobré?!“)
DSCN5901No, každopádně, čas nadešel a já si na ně vzpomněla. Už nevím, kde jsem vzala ten původní recept, tak jsem to prostě udělala podle sebe.
Pište si.

DSCN5904
Ingredience na čtvercovou zapékací mísu 22x22cm:

  • 1 šálek (180g) pohankové mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • Špetka soli
  • 35g neslazeného kakaového prášku
  • 1 šálek (asi 180g) strouhané cukety
  • 90 ml rozpuštěného kokosového oleje
  • 75ml medu (můžete dát i víc, já zas tolik nesladím)
  • 75ml rostlinného mléka nebo smetany (popř. vody, ale nebude to tak vláčné)

Na polevu:

  • 30ml rozpuštěného kokosového oleje
  • 15ml javorového sirupu nebo agáve
  • 1 vrchovatá čajová lžička (7g) kakaového prášku

Postup:

  1. Nejdříve smícháme sypké ingredience, tzn. mouku, jedlou sodu, sůl, kakao. Potom v jiné nádobě smícháme ostatní ingredience, tedy cuketu, olej, med a mléko.
  2. Mokré ingredience nalejeme do misky se sypkými ingrediencemi a dobře a opatrně promícháme, aby se vše spojilo. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat více mléka.
  3. Předehřejeme troubu na 170°C a vyložíme pečící formu pečícím papírem. Těsto tam přelejeme, a pokud máme troubu už ohřátou, můžeme tam těsto vložit.
  4. Pečeme přibližně 20-25 minut, poté vyjmeme z trouby a necháme v pečící formě až do vychladnutí.
  5. Polevu vyrobíme tak, že smícháme olej, sirup, kakao a ochutnáme (pokud je málo sladká přidáme sirup, pokud je moc sladká, přidáme kakao).
  6. Polevu nalejeme na vychladlý brownie a necháme někde v chladu trochu ztuhnout (není to ale nutné – klidně můžete začít jíst :))

Dobrou chuť a sledujte Had a Lama

37 Shares
>
37 Shares
Share37