Rychlý oběd z quinoi

Quinoa.

Slyšíte to slovo poprvé? Možná ne a přesto si nejste moc jistí, jak ji použít.

Quinoa je obilovina, kterou můžete využít jak naslano tak i nasladko (například ji uvařit v mléce jako snídaňovou kaši). Tato obilovina pochází z Jižní Ameriky a její největší výhodou oproti ostatním obilovinám je její vysoký obsah rostlinných bílkovin. Dalšími výhodamy jsou vysoký obsah vitamínů a minerálů a také její vhodnost pro bezlepkovou dietu.

DSCN4848

Většinou se snažím na tyto články vybírat recepty zajímavé a netradiční. Dnes to ale udělám jinak. (Udělám něco obyčejného a nudného 😀 – neeee, jen vtípek) Spousta z nás se snaží si do práce vařit nějaký zdravý oběd, nebo by aspoň ráda. Jenže nejsou nápady a zabere to docela dost času, že? No tentokrát vám ukážu svůj oblíbený a velice jednoduchý recept, který se skládá z quinoi a tepelně upravené zeleniny. Variace jsou ale nekonečné, můžete přidat nějaké to maso nebo sýr, pokud jíte, nebo klidně i tofu či další zeleninu, kterou doma najdete.

Tip: Chcete vyzkoušet něco hřejivého, zdravého a veganského? Uvařte si naši krémovou mrkvovou polévku se zázvorem!

Nejsložitější na tomto receptu bude asi práce s quinoou, pokud ji příliš neznáte. Není ale třeba se obávat, uvařit správně quinou není žádná velká věda.

Přesto, podrobný návod určitě neuškodí.

DSCN4849

Množství quinoi je počítáno na 3-4 porce. Určitě ji uvařte najednou a potom stačí upéct nějakou zeleninu a vmíchat do quinoi, přidat quinou do salátu, v případě nouze jen nakrájet rajčata a bazalku a zamíchat s quinoou a obědy do práce jsou hotové.

P.S. při vaření na více dní je pro ušetření času klíčové vařit vše současně. Postup přípravy jsem proto sestavila v časové posloupnosti.

Na 2 porce (quinoa na 3-4 porce)

  • 1 šálek quinoi
  • 1 a 3/4 šálku vody
  • sůl, pepř
  • bylinky podle chuti
  • chilli papričku
  • česnek
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 1 větší červenou řepu
  • 1/2 brokolice
  • ghee
  • sezamová semínka na ozdobu

DSCN4842

Postup:

  1. Nejdříve ze všeho si omyjeme červenou řepu, potřeme ji olivovým olejem, zabalíme do alobalu a pečeme do měkka v troubě rozehřáte na 200°C. Řepa změkne přibližně za 40 minut, podle velikosti.
  2. Teď si uvaříme quinou: dobře ji propláchneme pod tekoucí vodou a dáme společně s uvedeným množstvím vody do kastrůlku. Přivedeme k varu. Potom stáhneme plamen na minimum, přiklopíme pokličkou a necháme vařit dokud se voda nevsákne (10 – 15 minut)
  3. Mezitím si očistíme brokolici a dáme ji vařit v páře nebo ve vodě. To zabere asi 15 minut.
  4. Když quinoa vsákla všechnu vodu, sporák vypneme a mezi pokličku a hrnec dáme papírovou utěrku. Necháme ještě 5 minut odpočívat a potom promícháme. DSCN4846
  5. Rozdělíme quinou na 4 stejně velké porce. 2 upotřebíme hned a druhé 2 můžete spotřebovat na kaši nebo s jinou zeleninou jak jsem navrhovala různé varianty výše.
  6. Na pánvičce si rozpálíme ghee, přidáme na plátky nakrájený stroužek česneku a opékáme dozlatova. Snížíme plamen a přidáme špenát. Asi za 10 min se špenát scvrkne a změkne. Přidáme quinou, bylinky a nasekanou chilli papričku. Vše promícháme.
  7. Vyndáme z trouby řepu (pokud už je měkká), oloupeme a nakrájíme na kostičky. zamícháme do quinoi. Můžeme přidat ještě uvařenou brokolici (nebo si ji můžeme nechat na další porce), posypeme sezamovými semínky a pokapeme olivovým olejem.

DSCN4847

 

0 Shares
>
0 Shares
Share