Už máte napečeno? Vánoční shon už nám klepe na dveře a 2. adventní neděle si to přímo žádá. Že neumíte péct? Nemáte čas? Máte vy či někdo z rodiny speciální dietu? Pokud jste si alespoň na jednu otázku odpověděli ano, tak jste na správné adrese, představíme Vám totiž recepty na (ne)cukroví vhodné pro vegany, hotové za 15 minut, bez cukru, bílé mouky a výčitek.
Vše jsme vlastnoručně ukuchtili, připravili a vyzkoušeli s láskou. Navíc Vám představíme i autorky receptů a jejich blogy, kde se můžete inspirovat dalšími zdravými bombami.
Pamatujte hlavně, není nic horšího než takový ten poctivý (nejen) Vánoční ‚stresíček‘ a ať chceme nebo ne v některém bodě předvánočního shonu se k němu skoro každý dostaneme. Zkusme ho letos prožívat co nejmíň. A v rámci předcházení stresu také pamatujte, že když se něco nepovede nebo zapomene, svět se nezhroutí.
1. Dýňové necukrové brownies od „Chef Mum“
Jako první zařazujeme báječné brownies od „Chef Mum“ (Insta: @chef.mum) – můžete si připravit buďto v bezlepkové veganské verzi nebo jen v bezlepkové, my zkoušeli druhou variantu. Chef Mum o sobě a blogu říká: “V kuchyni experimentuji, vařím a peču rychlá a lehká jídla bez kil bílé mouky a cukru… Přináším Vám to, co mě moc baví a co třeba přijde vhod i Vám…” A také se umístila v hlasování veřejnosti ve Food blogu roku v TOP5 a nás prostě baví její ‚cooking philospohy‘ i jednoduchost, zdravost a chutnost jejích pokrmů.
První varianta – bezlepková veganská verze:
- 300 g dýňového pyré
- 150 g kešu másla/mandlového másla
- 70 g kakaa
- 4 lžíce sladidla dle Vaší volby
- 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 zarovnaná lžička perníkového koření
- dle chuti lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
- špetka himalájské soli
Druhá varianta – bezlepková verze:
- 300 g dýňového pyré
- 100 g másla
- 80 g kakaa
- 2 vejce
- 4 lžíce sladidla dle Vaší volby (my sladili medem 😊)
- 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 zarovnaná lžička perníkového koření
- dle chuti lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
- špetka himalájské soli
Postup:
Všechny ingredience společně smícháme v hustější těsto. To naneseme na pečící papír a pečeme cca 20-25 min na 180st. Před vyndáním z trouby ještě zkontrolujeme propečenost špejlí. Podáváme ideálně vychlazené, třeba s kopečkem šlehačky a hrstí lesního ovoce (my jsme ještě dozdobily 70% rozehřátou čokoládou).
Dobrou chuť.
2. Rumové paleo koule s nízkým obsahem sacharidů od “The Peckish Girl”
Recept od “The Peckish Girl” (Insta: @thepeckishgirl), Češky žijící v Austrálii jsme přeložili z angličtiny, a tak si tuto bez výčitkovou pochoutku můžete vychutnat i hezky Česky ať už v tuzemsku nebo zahraničí 😊. Co říká autorka o receptu: “Vánoční klasika bez obvyklých škodlivin. Tato variance rumových koulí je totiž bez cukru a mouky, a přece není zbavena výborných a tolik známých chutí.”
Doba přípravy – 5 minut, Doba vaření – 10 minut, Celkový čas – 15 minut, Typ receptu: dezert, Dávka: 25 koulí.
Budete potřebovat:
- 1 šálek mandlové mouky
- ½ šálku vysušeného kokosu
- Sladidlo dle výběru (my sladili medem 😊)
- Šálek kakaového prášku
- 5 lžic kokosového másla
- 2,5 lžíce másla ghí
- 2 lžíce tmavého rumu (pokud nechcete používat alkohol, můžete použít rumové aroma, ale nejsem velkým fanouškem, protože je většinou průmyslově zpracované a chuť je jiná)
Instrukce:
- Nechte kokosové máslo a ghee změknout při pokojové teplotě.
- Veškeré suché přísady vložte do mísy a promíchejte.
- Přidejte kokosové máslo, ghee a rum a vše dobře rukama promíchejte.
- Vytvořte malé koule ze směsi. Pokud je příliš těžké kuličky vyrobit, nechte směs nejdříve vychladnout v lednici cca 30 minut.
- Pak obalte připravené kuličky v sušeném kokosu (nebo kakaovém prášku, pokud nejste největším fanouškem kokosu) pro hezký vzhled.
- Před podáváním vložte kuličky do lednice na několik hodin, tak budou mít všechny chutě čas na rozvinutí.
- Uchovávejte v chladničce. Nikdy nevydrželi déle jak 5 dní v té naší (jsou opravdu dobré), ale jsem si jistá, že u Vás vydrží alespoň týden, možná ještě déle.
- Zmrazují se také velmi dobře, takže můžete ušetřit nějaký čas během náročných vánočních dnů a vyrobit si nějaké předem.
3. Křupavé Raffaello od „Yummy Mummy Foodie“
Autorka Míša má skvělý blog “Yummy Mummy Foodie” (i Insta: @yummymummyfoodie) jehož mottem je: “O jídle, po kterém se budete cítit báječně a čistě uvnitř i venku.” Míša se zaměřuje primárně na paleo stravování a vaří tedy převážně bez mouky, mléka i cukru.
A tady recept na domácí kuličky Raffaello:
Ingredience pro vnitřek:
- 3/4 hrnku kešu oříšků (cca 130g)
- 100 g kokosového oleje
- 1 lžíce medu (cca 25g) – volitelně
- 1/2 hrnku kokosového krému/smetany
- 1/2 lžičky vanilkového prášku
- cca 12-15 blanšírovaných mandlí
Ingredience pro obalení:
- 3 lžíce nasucho opražené mandlové mouky
- 2 lžíce kokosového másla – lze delším mixováním strouhaného kokosu získat doma, popřípadě ale lze použít i kokosovou mouku
- 2 lžíce kakaového másla
- cca 1/2 hrnku kvalitního strouhaného kokosu (vyhněte se sušenému strouhanému kokosu)
Postup:
Všechny ingredience na vnitřek (kromě celých mandlí) umixujte v mixéru. Vzniklý krém dejte ztuhnout alespoň na 3 hodiny do lednice. Nejlépe však do druhého dne. Druhý den tvarujte z krému kouličky, které naplňte blanšírovanými mandlemi. V tento krok nemusí být kouličky ukázkově kulaté, nejspíš vám to ani nepůjde. Dejte kouličky znovu do ledničky, než si připravíte ingredience na obalení.
Do jedné misky si připravte opraženou mandlovou mouku. Do další misky zase kokos. Ve vodní lázni si rozpusťte kakaové máslo s kokosovým máslem a nechte následně lehce vystydnout.
V tento moment si vyndejte připravené kouličky z lednice, obalte je v opražené mandlové mouce a dotvarujte si je 🙂 Namočte jednu po druhé do připraveného kakaového másla s kokosovým a následně rychle obalte v misce s kokosem. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v ledničce a nebo zamrazte.
4. Špaldové koka sušenky (Koka cookies) od Chef Mum
A na závěr ještě tyhle boží koka sušenky od již jednou zmiňované Chef Mum:
Recept na cca 2 plechy sušenek:
- 230g hladké špaldové mouky
- 220 g másla
- 100g mletého kokosu
- 60 g sladidla dle Vaší volby (my opět sladili medem )
- 4 lžíce kakaa
- 1 žloutek
- lžíce vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
- špetka soli
Postup:
Máslo rozehřejeme a společně se všemi dalšími ingrediencemi vypracujeme v hladké těsto tužší konzistence. Těsto dáme na chvíli odpočinout do ledničky. Následně tvoříme kuličky těsta, které na pečícím papíře roztlačíme vidličkou na požadovanou velikost sušenek. Pečeme při cca 190 st cca 10 minut (my ještě na závěr dozdobili 70% hořkou čokoládou a mandlemi). Dobrou chuť!
Doufáme, že se Vám fotky i recepty líbí a nějaký vyzkoušíte! Můj absolutní favorit jsou tedy brownies, které jsou tak vláčné, chutné a prostě brožské, zkoušela jsem už opravdu hodně variant včetně těch moukových či nepečených avokádových, ale zatím tyhle u mě vedou. A i všechny ostatní recepty doporučuji všema deseti! Jsou to všechno nízko sacharidové skvělé varianty k nahrazení klasického cukry a nezdravými tuky nasáklého tradičního cukroví.
Skvělé instagramové stránky, kde se dají celoročně oběvovat nové a nové zdravé pochoutky od různých autorů jsou např. i @cukrfreerecepty nebo @zdravycech, který za nedlouho spustí i webovky na které se opravdu těšíme. Že my jsme na insta (@spojujenasjoga.cz) už jistě víte a pokud ne, tak tam rychle a zamiřte a označte nás ve vaší jógové praxi nebo v pečení těchto super vánočních dobrůtek hashtagem #spojujenasjoga. Těšíme se a ať jsou Vaše dobroty stejně jako Vánoce bez stresu a výčitek.
Namasté!
PS: Napište do komenáře, jaký recept vás nejvíce zaujal!
Vyzkoušela jsem řadu jógových stylů, navštívila mnoho lektorů v ČR, i v zahraničí ve snaze najít ten svůj jógový ideál. Při jednom tréninku na jógového instruktora jsem si ale uvědomila, že pro mne největší jógovou pravdou je, že každému v různém období vyhovuje jiný styl, i učitel, a něco jiného v józe (a nejenom tam) hledá, někdo rád klidnější Yin, jiný zase fyzicky náročnou Ashtangu. Pro mě třeba nyní platí to druhé, ale nechávám si obzory otevřené, a především se věnuji józe jako takové, která je i přes všechny styly a škatulky jen jedna.
úžasné recepty, vypadají fantasticky a zrovna tak musejí chutnat. Asi nejvíc mě zaujala druhá verze: Dýňové necukrové brownies od “Chef Mum”. Bohužel letos nic z toho asi nevyzkouším. Děti jsou alergické na všechny oříšky
Jitko, zkuste Raffaello jen z kokosu a kokosoveho mleka a kokosove smetany – velice jednoduche, osladte medem nebo kondenzovanym mlekem a pripadne dovnitr susene ovoce (rozinka, brusinka,…) misto mandle 😉
Kristýnko, díky, super nápad 🙂
Děkuji za skvělé tipy, za mě vyhrávají špaldové sušenky.
Tak to je pecka Kristýno, hned jdu na to a nějaký vyzkouším. Moooooc děkuji. Vypadají nádherně.
Super, tak pošlete fotky až budete mít hotovo 😉
Jednoznačně rumové paleo koule – už se těším, jak je udělám místo těch, co každoročně dělám už několik desítek let. Ale i ostatní jsou určitě mňamka. Díky za recepty.