12 nejdůležitějších potravin z ájurvédy pro rovnováhu těla a duše

Podle Ájurvédy, vše, co děláme pro zdraví, ať už jde o cvičební program, dietní plán nebo bylinný doplněk, to vše musí vycházet z pochopení jedinečného typu mysli a těla jednotlivce, známého jako dosha. Vaše dosha odráží vaše vrozené tendence, včetně vašeho temperamentu, metabolismu, úrovně energie, stylu učení a mnoha dalších aspektů vašeho těla, mysli a emocí.

Jakmile znáte svůj dosha, dosáhnete rovnováhy ve své mysli a těle tím, že dodržujete doporučené právě pro váš typ.

Ájurvéda souvisí hlavně s detoxikací těla, o kterém jsme psali v mnohých našich předchozích článcích a detoxikaci se věnujeme i v naší detoxikační výzvě. Velmi důležitou součásti je ale také pitný režim a k rovnováze vám poslouží jednoduché recepty na Ozdravující vodu dle Ájurvédy.

Jaké potraviny jsou ale ty nejdůležitější a podle Ájurvédy nastolují rovnováhu v těle a v duši? Pojďme si tyto super pomocníhy představit.

1. Citron

Citrony čistí, vyživují a stimulují trávení. Pro redukci toxinů pijte neslazenou limonádu. A to tolikrát, kolikrát je to třeba, klidně během celého dne.Citrony

2. Ghee (přepuštěné máslo)

Ghee (přepuštěné máslo) patří mezi nejlepší omlazující a dlouhověkost podporující potravinu. Pomáhá trávení a uklidňuje nervy. Je také vynikající pro přenos živin a jiných látek do tkání.

3. Datle a fíky

Datůe a fíky jsou ceněny obzvláště jako vynikající zdroje energie. Pomáhají také tvorbě tkání. Jezte každý den, stačí jeden nebo dva.

4. Mandle

Mandle vyživují a podporují životnost buněk. Ájurveda doporučuje blanšírování a loupání mandlí, protože jejich kůže je mírně toxická. Jezte několik mandlí denně, abyste zvýšili sílu a energii.

5. Fazole mungo

Mungo fazolky patří mezi nejlepší luštěniny pro svou nejvyšší stravitelnost a zdraví prospěšné vlastnosti. Jsou obzvláště přínosné, když jsou lidé nemocní nebo potřebují z dietických důvodů jen velmi lehké jídlo. Mungo fazole jsou zvláště výživné, pokud jsou smíchány s rýží nebo jinými zrny.

6. Zázvor

Zázvor je často označován jako „univerzální lék“. Podporuje dobré trávení a pomáhá odstraňovat ama. Sušený mletý zázvor je koncentrovanější svou chutí a i účinky. Pro podporu trávení pokapeme tenký plátek čerstvého zázvoru citronovou šťávou a solí, cca jednu půl hodiny před jídlem.Zázvor

7. Semínka kmínu

Semena kmínu slouží jako pomůcka při zažívání a redukce alma pro všechny doshas. Chcete-li odstranit toxiny, začněte den pitím teplé vody smíchané se špetkou práškového kmínu a zázvoru.

8. Lassi

Lassi je nápoj připravený smícháním jednoho dílu jogurtu a dvou částí vody. Je to vynikající výživná zažívací pomůcka, idálně užívaná během jídla nebo po jídle. Můžete ochutnat lassi buď se surovým cukrem nebo medem a trochou mletého kardamomu, nebo s drcenými semínky kmínu a trochou soli.

9. Šťavnaté, sezónní ovoce

Šťavnaté, sezónní ovoce je vysoce výživné a čistící. Ovoce by ale mělo být zcela zralé, aby se dosáhlo maximální léčivé hodnoty.

10. Zelená, listová zelenina

Zelená, listová zelenina je taktéž výživná i čistící. Její nahořká chuť stimuluje játra, pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi a napomáhá ozdravení kůže. Připravte si ji s trochou ghí nebo olejem.

11. Kravské mléko

Kravské mléko je Ájurvédou považováno za vitalizátor a doporučuje se lidem po zranění. Doporučuje se, aby se mléko převařilo, čímž se odstraní vlastnosti, které mohou způsobit nadměrný hlen. Nežádoucí účinky můžete snížit také přidáním špetky zázvoru a / nebo černého pepře. Mléko by mělo být také konzumováno odděleně od potravin s jinou chutí než sladkou.

12. Voda

Voda je všeobecně prospěšná pro všechny a napomáhá téměř veškerému uzdravení. Podporuje trávení a pijete-li ji horkou či teplou, je obzvláště účinná při odstraňování amy.

Voda

Věděli jste, že podle ayurvédy metabolizujeme všemi pěti smysly? Nemetabolizujeme jen naše jídlo … všechno, co slyšíme, čeho se dotýkáme, co vidíme, ochutnáváme a cítíme, to všechno se stává součástí nás, takže si vybírejte moudře a žijte zdravě! 😉

59 Shares
>
59 Shares
Share59