Recept na dánské sušenky s krémem a borůvkami

Nedávno jsem si procházela články mojí asi nejoblíbenější foodbloggerky. Asi ji mám nejraději proto, že její tzv. plant based typ stravování je nejbližší tomu mému. Na jejím blogu najdete i spoustu cenných informací o různých potravinách, protože studovala výživu z hlediska holistické medicíny (co to je? je to alternativní přístup k tělu jako celku, který si klade za cíl nastolit rovnováhu těla i mysli a to nejen prostřednictvím stravování).

11004073_10205884982112912_2102416737_n

Tato bloggerka žije v Dánsku a jedním z jejích receptů, co mě zaujaly, jsou tradiční dánské sušenky poléváné máslovo smetanovým krémem a servírované s ovocem. Samozřejmě tento vydatný dezert trochu upravila, aby byl mnohem přínosnější našemu zdraví a stejně tak chutný. Mě její recept inspiroval k mojí vlastní verzi, nicméně sušenkového předpisu jsem se držela (a dobře jsem udělala). Určitě všechny sušenky nespotřebujete najednou – já je mám schované v zavařovačce a jsou připravené, kdykoliv mám chuť na něco sladkého ke kávě nebo čaji, případně se dají rozdrtit do jogurtu nebo smoothie a zdravá snídaně je v mžiku připravená (měly by vydržet minimálně 2 týdny).

Tato snídaně je nejen zdravá, ale vhodná i pro vegany a při bezlepkové dietě (pokud ovesné vločky nahradíte pohankovými).

11012262_10205884981992909_191727319_n

Dánské citronovo-kardamomové sušenky

(asi 2O kousků/4 sušenky = 1 porce)

Budeme potřebovat:

  • 1 a 1/2 šálku ovesných vloček (rozmixovaných na jemnou mouku)
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z jednoho bio citronu
  • 1/4 šálku kokosového cukru
  • 1/4 šálku jablečného protlaku (jak si udělat doma vlastní se dozvíte zde)
  • 1/2 lžíce kokosového oleje (naberte do hrníčku olej v tuhém stavu a nechte pomalu rozpustit na topení – zabere to asi 15 minut)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • trošku pohankové mouku (budeme potřebovat při zpracování těsta)

Postup:

  1. Do mísy dáme pomleté vločky, prášek do pečiva, kardamom, sůl, citronovou kůru, kokosový cukr a vše promícháme. 11009076_10205884985152988_26681659_n
  2. V další míse smícháme jablečný protlak, kokosový olej a vanilku. Směs přelejeme do mísy se sypkými ingrediencemi a mícháme, až se nám vytvoří těsto.10917657_10205884984912982_160223036_n
  3. Troubu předehřejeme na 175°C.
  4. Vytáhneme vál, poprášíme pohankovou moukou a těsto lehce prohněteme. Nakonec z něj vytvoříme váleček o průměru asi 3 cm.
  5. Váleček krájíme příčně na 1,5 cm kousky. 11004687_10205884984512972_183932294_n
  6. Dáme na papírem vyložený pečící plech. 11005818_10205884984392969_1208820211_n11004801_10205884984312967_516643259_n
  7. Pečeme asi 12 minut. Vypneme troubu a necháme tam sušenky sušit až do vychladnutí (sušenky jsou tzv. biscuits, to znamená, že jsou opravdu tvrdé na skus. Pokud je tak nechcete, pečte 10 minut a hned vyndejte z trouby i z pečícího plechu na talíř).11004428_10205884984192964_2040090527_n

Banánový krém s vanilkou a borůvkami

(asi 2 porce)

Ingredience:

  • 2 banány
  • 1/2 šálku rostlinného mléka (já použila domácí mléko z vlašských ořechů)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek mražených borůvek

Postup:

  1. Borůvky vyndáme z mrazáku a necháme rozmrazit v pokojové teplotě.
  2. Do mixéru dáme banány a rozmixujeme.
  3. Přiléváme ořechové mléko, dokud nebudeme spokojeni s konzistencí banánového krému.
  4. Přidáme vanilku a ještě lehce rozmixujeme, aby se vše dobře promíchalo.
11004812_10205884982592924_90543749_n
Tip: Kvůli estetickému vzhledu můžeme do krému krouživými pohyby přímíchat šťávu z rozmražených borůvek.

Jak servírujeme?

11009057_10205884983312942_639416286_n
Na talířek naaranžujeme 4 sušenky.
11004063_10205884983072936_1671132560_n
Zalejeme vychlazeným banánovým krémem.
11016497_10205884982472921_1119639795_n
Navrch dozdobíme borůvkami.

Více inspirace? Sledujte FB Hada a Lamy!

0 Shares
>
0 Shares
Share