Velké odhalení: mám slabost pro zákusky. Zvlášť ty s kakaem. Nebo čokoládou. A chci, aby byly veganské. A bez cukru! A zdravé! A abych si je mohla dát bez výčitek na snídani!
Myslíte, že je to hodně požadavků? Taky jsem si myslela. A musím říct, že trvalo docela dlouho, než jsem přišla na tenhle skvělý recept, který všechny moje nároky splňuje a zároveň není vysušený nebo bez chuti. Právě naopak.
Tyto vláčné brownies s ovesnými vločkami vám poslouží jako chutná a výživná snídaně to-go na celý týden!
Kde je recept? Přímo tady 🙂
Na velikost srnčího hřbetu nebo biskupského chlebíčku si připravte:
- 1 šálek jablečného protlaku (4 jablka zbavíme jadřince a oloupeme, vaříme ve vodě do změknutí a následně rozmixujeme na hladkou kaši)
- perníkové koření (nebo koření CHINESE FIVE SPICE, prodává Tesco)
- 1 šálek ovesných vloček (rozmixujeme v mixéru na jemnou mouku)
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1,5 – 2 polévkové lžíce neslazeného kakaového prášku
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (můžete nechat v hrníčku rozpustit na topení)
- 3 polévkové lžíce rostlinného mléka
Jak na to?
- Nejdříve smíchejte suché ingredience: ovesné vločky, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Promícháme a dáme stranou.
- Do mixéru dáme jablečný protlak, perníkové koření, kokosový olej, med, mléko a rozmixujeme.
- Vzniklou hmotu nalejeme do misky se suchými ingrediencemi a důkladně promícháme.
- Mezitím si nachystáme formu na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček. Vyložíme pečícím papírem a na spod formy rozložíme banán nakrájený na tenká kolečka.
- Na vrstvu banánu nalejeme těsto.
- Dáme do předem vyhřáté trouby asi na 200°C a pečeme asi půl hodiny (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto už nelepí).
- Hotové a vychladlé brownie vyklopíme z formy a můžeme podávat.
Krásné vánoční svátky!
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.