Jídlo pro harmonizaci čaker: Čakra třetího oka

Čakra třetího oka je poslední čakrou, kterou je možné ovlivnit vhodnými potravinami. Sedmé energetické centrum je spojené s šestým smyslem, kreativitou, intuicí a spirituálním rozvojem. Zablokovaná čakra třetího oka může způsobovat migrény, bolesti hlavy, úzkost, depresi a paranoiu. Všem těmto symptomům se ale můžete vyhnout fialovým ovocem a zeleninou, oříšky, semínky nebo léčivou horkou čokoládou 🙂

Vhodné potraviny

  • Fialové potraviny: švestky, fíky, rozinky, borůvky, tmavé hroznové víno, ostružiny, fialové brambory/batáty, fialové (červené) zelí, lilek, fialová ředkev, fialová kedlubna
  • Kakao a hořká čokoláda
  • Potraviny obsahující omega 3 mastné kyseliny: chia semínka, lněná semínka, konopná semínka, vlašské ořechy ..

Koření a bylinky

  • heřmánek, levandule, hřebíček, rozmarýn, tymián

Ajna menu

Fialová kaše

Ingredience:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček (je možné použít také rýžové, pohankové nebo třeba jáhlové)
  • hrst borůvek
  • menší hrst rozinek
  • 3 středně velké fíky (čerstvé nebo sušené – já jsem použila čerstvé fíky naložené v medu)
  • cca 1/4 hrnku rostlinného mléka
  • sladidlo podle chuti

Postup:

  • Vločky zalijeme vodou, přidáme borůvky, rozinky a nakrájené fíky a vaříme cca 5 minut (záleží na druhu vloček – jemné nebo instantní vločky budou rychleji, na celé vločky budete potřebovat cca 15 minut)
  • Na závěr přidáme rostlinné mléko a ještě chvíli povaříme.

Ingredience:

  • Medové zelí
  • l  lžíce kokosového oleje (v tekuté formě)
  • 1 středně velká cibule
  • 2 balíčky kysaného červeného zelí
  • 2 lžíce medu (některé zelí je sladší, jiné zase kyselejší, takže ochutnávejte a přizpůsobte tomu množství medu 🙂
  • cca 1 lžička drceného kmínu
  • sůl a ocet podle chuti
  • Knedlíčky
  • 3,5 hrnku vody
  • sůl podle chuti
  • 2 lžičky oleje
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • špetka pepře
  • necelý 1 hrnek polenty

Postup:

  • Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli.
  • Přidáme zelí, podle potřeby přilijeme trochu vodu, přidáme koření a necháme dusit cca půl hodiny.
  • Mezitím si připravíme knedlíčky.
  • Vodu nalijeme do menšího hrnce, přidáme sůl, olej a koření a za stálého míchání (ideálně metličkou na pudink) přisypáváme polentu.
  • Snažíme se vyvarovat hrudkám.
  • Jakmile kaše zhoustne, necháme ji trochu vychladnout a poté z ní vytvarujeme knedlíčky.

Zdravá horká čokoláda

Ingredience:

  • 1 hrnek rostlinného mléka – ideálně ořechového nebo semínkového (např. mandlové, z vlašských ořechů, konopné ..)
  • 2 lžičky neslazeného kakaa
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžičky kokosového cukru nebo jiného sladidla


0 Shares
>
0 Shares
Share