Knackebroty asi většina z vás zná, zvlášť ti, kteří se někdy řídili hubnoucími doporučeními racionalní stravy. Má to prý pomoci nahradit chléb a další pečivo, má se jednat o jakousi zdravější alternativu.
Abych řekla pravdu, nejsem úplně zastánce takovýchto náhražek ve stravě. Stejně jako si nemyslím, že kdo nejí maso, měl by jíst různé sojová náhražky. Podle mě, když si chce dát člověk maso, ať raději investuje do kvalitního kousku jednou za čas, než se cpát průmyslově zpracovanými sojovými nudličkami. Nemyslete si, jen proto, že je něco veganské nebo vegetariánské, nemusí to být nutně i zdravé.
Ale abych se vrátila ke knackebrotu. Přišla jsem na to, že je dost nespravedlivé vydávat knackebroty za jakýsi chléb druhé kategorie.
Můžeme je naopak povýšit na skvělé, zdravé a chutné krekry, na které najdeme řadu využití, bez toho, aby sloužily jako jakákoliv náhražka.
Já je mám úplně nejradši s dýňovým hummusem! Což je přesně to, co si dnes připravíme.
Knackebroty
Ingredience:
- 12 g sušeného droždí
- 1 a 1/3 šálku teplé vody
- 1 šálek různých semínek (lněné, chia, sezam, konopné,…)
- 1 polévková lžíce celého kmínu
- 1/3 šálku žitné mouky
- 2 šálky žitné chlebové mouky
- 1/3 šálku obyčejné bílé mouky
- 1 a 1/2 čajové lžičky soli
Postup:
- Smícháme v misce teplou vodu s droždím a kmínem a necháme ležet na teplém místě asi 15 minut.
- Po 15 minutách do misky s droždím přidáme směs semínek, všechny druhy mouky a nakonec sůl.
- Vytvoříme těsto a hněteme asi 10 minut než bude spojené a nebude se lepit.
- Misku přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 45 minut.
- Po vykynutí vytvoříme s těsta kuličky velikosti vejce a vyválíme je na co nejtenčí pláty.
- Pečeme na 250 stupňů asi 10 minut (po 5 minutách pláty obrátíme), dokud nebudou zlatavé až jemně zhnědlé.
Hummus
Ingredience:
- 1/2 šálku v troubě pečených kousků jakékoliv dýně
- 1/2 šálku uvařené cizrny
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička tahini
- hrst loupaných sezamových semínek
- 1 polévková lžíce sezamového oleje (nebo jakéhokoliv jiného)
- koření podle chuti: římský kmín, masala, chinese 5 spice (koupíte v tescu nebo nahraďte jednotlivým kořením: badyán, skořice, fenykl, černý pepř a hřebíček), pepř, sůl
Postup:
- Cizrnu, dýni, česnek, tahini, olej, sezamová semínka a koření dle chuti dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka.
- Možná bude potřeba mixér několikrát zastavit a seškrábnout okraje, aby se vše dobře rozmixovalo.
- Pokud je hummus moc tuhý, přidejte trochu slité vody z vařené cizrny nebo obyčejnou teplou vodu.
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.