10. den detox výzvy – Posílení imunity

Detoxikujeme, abychom byli zdraví a očistili náš organismus. Správným výběrem potravin, můžeme spolu s detoxikací posílit i naši imunitu. Osobně si myslím, že bychom na naše zdraví měli myslet během celého roku. A pak si v chřipkové sezóně, užívat naše vítězství. Proto jsem dnes zvolila potraviny nabité vitamíny.

Ananas, který ne jenom že obsahuje téměř všechny vitamíny, ale zároveň čistí ledviny a trávicí trakt. Kysané zelí představovat nemusím, ale taková brambora, to je něco! Věděli jste, že jedna brambora obsahuje až 45 % doporučené denní dávky vitamínu C? Pojďme tedy dnes zatočit se všemi viry a bakteriemi!

Nezapomeňte pít dostatek tekutin. Měli byste vypít alespoň 25 ml vody na 1 kg vaší váhy. Vyhýbejte se slazeným nápojům. Z čajů si vybírejte hlavně ty bylinkové, případně pro zahřátí zázvorový.

Snídaně – ovesná kaše s ananasem

  • 60 g ovesných vloček
  • oblíbené rostlinné mléko
  • plátek másla
  • čerstvý ananas (3 kroužky)
  • med nebo jiné přírodní sladidlo
  • kvalitní holandské kakao

Na pánvičce nebo v hrnci rozpustíme plátek másla a přidáme ovesné vločky. Vločky jemně opražíme, dokud nezacítíme jejich oříškovou vůni. Nejprve zalijeme vločky 150 ml mléka. Vaříme, dokud vločky nezměknou. Přidáváme mléko podle toho, jakou máme rádi konzistenci kaše. Ananas nakrájíme na kostky a přidáme do kaše. Na závěr dochutíme lžičkou medu. Kaši nalijeme na talíř a jemně poprášíme kakaem.

Ovesná kaše s ananasem

Svačina – jablko s jogurtem a semínky

  • 1 jablko
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • hrst lněných a slunečnicových semínek

Jablko nastrouháme a smícháme s jogurtem a semínky.

Oběd – zelňačka s bramborem a kroupy (4 porce)

  • 1/2 sklenice kysaného bílého zelí
  • lžička červené papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibule
  • hrst sušených hub
  • hrst ječných krup
  • 1 lžíce oleje
  • 1 brambora
  • sůl
  • černý pepř
  • 2 bobkové listy

Zelňačka

Cibulku opražíme na oleji do zlatova. Posypeme ji paprikou (já použila mix sladké a pálivé) a chvíli orestujeme. Přidáme zelí a zalijeme asi litrem vody. Přidáme sušené houby, bobkový list, pepř a sůl (podle chuti). Necháme vařit a mezi tím si oloupeme a nakrájíme na kostky bramboru. Bramboru i ječné kroupy přidáme k vařící se zelňačce. Vaříme, až dokud všechno nezměkne. Pokud zelňačka není dostatečně kyselá, můžeme přidat lžíci octu.

Zelňačka

Svačina – smoothie z ananasu a jablka

  • 1 menší jablko
  • 2 kroužky ananasu
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce sušeného kokosu

Ananas a jablko nakrájíme na menší kousky. Všechny ingredience rozmixujeme do hladkého smoothie.

Ananasové smoothie

Večeře – zapékané brambory s tofu a zeleninou (4 porce)

  • 5 větších brambor
  • 1 balení marinovaného tofu
  • 1 rajče
  • hrst špenátových listů
  • 150 ml rostlinného neochuceného mléka
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce bazalky
  • špetka soli

Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Nakrájíme na malé kousky a vložíme do zapékací mísy. Přidáme nastrouhané tofu, plátky rajčete a natrhané špenátové listy. Dochutíme oreganem, bazalkou a solí. Na konec zalijeme rostlinným mlékem. Zapékáme po dobu 40 minut na 200 °C.

Zapékané brambory s tofu

Bonusový tip: Pokud často trpíte na rýmu nebo alergie, pořiďte si konvičku Neti na proplachování nosu. Já ji používám jednou týdně a rýmu jsem neměla, ani nepamatuji. Pokud chcete proplachování vyzkoušet už dnes a konvičku nemáte, můžete – s trochou kreativity – použít láhev od Rájce, nebo konvičku na kytky. Podrobný návod na použití Neti pro vás sepsala Kristýna v jednom starším příspěvku.

0 Shares
>
0 Shares
Share