17. den – Detox výzva II – TČM


Vítejte u 17. den detox výzvy. Jsem moc rád, že jste s námi vydrželi a že pravděpodobně detoxikujete s námi i nadále. Slyšeli jste někdy o tradiční čínské medicíně? Určitě ano! Určitě také víte, že tento přístup v „léčbě“ člověka je docela náročný. Já jsem vystudoval vietnamistiku a právě tradiční medicína a léčba stravou byla pro mě největší výzvou a okruhem zájmu. Zajímal jsem se o léčivé účinky tradičních vietnamských surovin a jídel a mnoho z nich jsem i vyzkoušel na sobě.

Rád vám proto představím mé oblíbené recepty, které mají základ v TČM, jsou zdravé, můžeme je používat pro naši detoxikaci a především nezatíží naši peněženku. U TČM je občas problém, že suroviny či koření není jednoduché sehnat. Mnoho receptů jsme tady upravili pro použití v českém prostředí.

Co dnes budeme vařit aneb všechny recepty a téma?

Menu na dnešní den je:

  • Snídaně – Jednoduchá snídaně dle TČM
  • Oběd – Veganská, kořeněná zdravá miska s cizrnou
  • Večeře – Koriandro-cuketové nudle
  • Nápoj – Citronovo-okurkový detoxikační nápoj

Snídaně – Jednoduchá snídaně dle TČM

slunečnicová semínka

Pokud se někdy budete zajímat o TČM, tak jedna z první rad, kterou dostanete, je začínat den s teplou snídaní. Možná si nyní říkáte proč? Odpověď je jednoduchá, pro dostatek a transport životadárné energie musíme podpořit a využít slezinu a dnes to uděláme jáhlovou kaší dle TČM.

Pro to, abychom udrželi slezinu zdravou, musíme ráno snídat teplou stravu. Slezina je zodpovědná za kvalitní trávení a zároveň je to jeden z velice důležitých orgánů. Pokud nám slezina nefunguje, tak jak má, tak máme pravděpodobně vážné zdravotní potíže.

Suroviny pro 2 osoby

  • (bio) jáhly večer předtím namočte do vody
  • (bio) slunečnicová semínka je také důležité namočit večer do vody
  • Připravíme si také seznam (nejraději černý)
  • Mléko není nutné a pro naši detoxikaci můžeme použít spíše vodu
  • Med, ovoce a oříšky

Doba přípravy

15 minut pro přípravu

Postup

  1. Dáme vařit vodu
  2. Slijeme vodu z naložených jáhel a přelijeme je horkou vodou
  3. Následně opět slijeme přebytečnou vodu a scedíme také slunečnicová semínka
  4. Vše dáme do kastrolu a přidáme černý seznam a vše zalijeme vodou (případně mlékem, chcete-li)
  5. Vše dáme vařit a vaříme do změknutí – přibližně 30 minut. Pokud ráno pospícháte, lepší vše přichystat večer a ráno si vše ohřejete.
  6. Na závěr přidáme do kaše ovoce a čerstvé ovoce a a trochu povaříme.
  7. Necháme vše zchladnout a na závěr přidáme med.

Oběd – Veganská kořeněná zdravá miska s cizrnou a sladkými bramborami

sladké brambory

K dnešnímu obědu si chystáme zdravou dobrotu.

Suroviny pro 2 osoby

  • 2 hrnky nakrájených sladkých brambor
  • 500g nakládané cizrny
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/8 lžičky chilli
  • 2 šálky kapusty
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • Špetka soli a pepře

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů. Dále do ní dejte nakrájené sladké brambory a na druhý plech dejte cizrnu. Sladké brambory i cizrnu postříkejte kokosovým olejem.
  2. Sladké brambory posypte solí / pepřem. Cizrnu rovnoměrně posypte směsí kmínu, skořice a chilli.
  3. Umístěte oba plechy do trouby a pečte 15-25 minut (nebo dokud sladké brambory nejsou měkké). Dejte pozor na cizrnu – bude rychleji.

V misce smíchejte kapustu, sladké brambory, cizrnu, dýňová semínka a sušené brusinky do dvou misek. Vše zakápněte olivovým olejem.

Večeře – Koriandrovo-cuketové nudle

cuketové nudle

V dnešním receptu vám představíme výborné koriandrovo-cuketové nudle. Tento pokrm si mě získal hned od prvního okamžiku. V první řadě bych rád zmínil, že je možné zaměnit koriandr za petržel, která má také mnohé zdravé účinky. Stejně tak je třeba zmínit, že „nudlová škrabka“ je samozřejmě nejlepší, ale pokud ji nemáte, tak můžete použít i jinou.

Suroviny pro koriandrové pesto

  • 1 svazek koriandru či petržele
  • Olivový olej
  • Šťáva z poloviny citronu
  • 2 – 3 stroužky drceného česneku
  • ¼ piniových oříšků
  • ½ lžičky soli

Cuketové nudle

  • 2 velké cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 rajčata nakrájená na plátky
  • Špetka soli

Postup

  1. Do kuchyňského robota přidejte koriandr/petržel, olivový olej, citronovou šťávu, česnek, piniové oříšky a sůl. Pusťte mixer na tak dlouho dokud nevytvoříme pastu …
  2. Odřízněte konce cukety tak, aby obě strany byly ploché a začněte vytvářet nudle. Buď pomocí škrabky na nudle nebo robota.
  3. Zahřejte olivový olej v pánvi na střední teplotu. Přidejte cuketové nudle a nakrájená rajčata. Smažíme je tak dlouho dokud nejsou nudle měkké. Zahřívejte a házejte asi 3-5 minut, dokud nejsou jemné, ale stále drží tvar. Posypeme solí. Cuketové nudle pokapeme pestem a jíme teplé.

Zdravý nápoj – Citrono-okurkový detoxikační nápoj

Dnešní nápoj je vhodný pro všechny milovníky okurek. Okurky jsou skvělá zelenina vhodná pro detoxikaci. Díky obsahu vitaminů B a C účinně posiluje imunitní systém, zásluhou vysokého podílu draslíku a hořčíku reguluje krevní tlak. Slupka z okurek je velmi bohatá na vitaminy, pokud však nepochází z Vaší zahrádky, případně z bio obchodu, je vhodné slupku před konzumací odstranit z důvodu možného výskytu chemikálií.

Okurka má tedy povahu chladnou, chuť mírně sladkou a vztah ke slezině a žaludku – podle některých zdrojů i k tlustému střevu a močovému měchýři. Co to tedy znamená a jak se to dá využít? Tím, že má okurka chladnou povahu, bude nás přirozeně ochlazovat. Takže i když sníte okurku, která není z ledničky, budete se cítit osvěžení a ochlazení. Syrová okurka nám tedy pomůže proti letnímu vedru. Tím, že má vztah ke slezině a žaludku, ochlazuje především tyto orgány. Může pomoct zchladit i zánět v žaludku, ale měla by mít pokojovou teplotu. Studená okurka už je někdy pro žaludek příliš studená, oslabí čchi žaludku a těžko se pak tráví. Vzhledem k tomu, že má vztah také k tlustému střevu, může pomoct ochladit horko i tady, takže může být užitečná u horkých typů zácpy nebo průjmu. A stejně tak u kožních zánětů, které taky souvisí s tlustým střevem. Například akné nebo spálení od sluníčka – tady můžete okurku použít buď vnitřně nebo i zevně – přiložit na postižené místo, aby se ochladilo a stáhlo.

Suroviny pro 2 osoby

  • 1 citron
  • 1 okurka
  • Mátové listy
  • Špetka soli
  • Voda

Postup

  1. Citron vymačkáme. Pro jednu sklenici vám bude stačit půlka.
  2. Nakrájíme okurku na kolečka.
  3. Přidáme špetku soli.
  4. Dozdobíme mátovými listy.

Nápoj můžeme popíjet celý den. Dle vědeckých studií je okurka skvělým antioxidantem a perfektní potravinou pro pročištění.

Citát dnešního 17. dne

„Chceš-li, aby strom řádně vzrostl, musíš zpevnit jeho kořeny, přeješ-li si, aby voda proudila daleko, musíš pročistit její prameny.“

(Čeng z období Tchang, 618 – 906).

Tento citát dobře vystihuje princip léčby podle tradiční čínské medicíny. Jejím cílem je najít příčinu nemoci a vykořenit ji z organismu, aby se mohl obnovit harmonický stav, který se rovná dobrému zdraví. Dnešní menu obsahuje množství vlákniny, která je pro zdravý životní styl nesmírně důležitá. Abychom se dokázali naladit na jídlo, které má kořeny v TČM, tak je nutné – stejně jako u ájurvédy vnímat nejenom současný stav, ale také další aspekty jako je třeba roční období.

Co si připravit na další den?

Pokud používáte cizrnu vlastní, tak nezapomeňte dva hrnky naložit přes noc na zítra do vody.

Kreativní TIP dne

Lidské tělo je komplexní a úžasný organismus a pro dobrý pocit je nutné se mu denně věnovat. Zkuste jednoduché a rychlé cvičení. Přiložte si dlaň na břicho a zavřete oči. Nalaďte se na vaše pocity spojené s dechem. Pokud zrovna stojíte nebo se dokonce procházíte venku, tak můžete toto cvičení praktikovat i za chůze. Snažte se naladit na chodidla. Soustřeďte se na to, jak se vaše chodidla dotýkají země a jak se pohybují. Jak vaše tělo nesou vpřed.

0 Shares
>
0 Shares
Share