Podpořte na jaře zdravý životní styl „živou stravou“!

Syrová, neboli „živá“ strava je jedním z fenoménů dnešní doby. Není nutné nic vařit, stačí jen čerstvé produkty a trocha kreativity. Navíc hlavním nástrojem není hrnec a vařič, ale mixér. Nevěříte? Tak se nechte inspirovat!

O raw food – živé stravě neboli vitariánství, koluje mnoho mýtů, nicméně samotnému výživovému směru vévodí pouze jedno pravidlo – nic nezahřívat nad 42 °C. Proč? Protože enzymy a vitamíny, kterých je v nezpracovaných potravinách maximální množství a jsou nezbytné pro trávení, se při překročení této teploty ničí. Tělu potom chybí při zpracování stravy, takže musí sahat do svých vlastních zásob. Příroda je moudrá a proto si enzymy náš organismus umí vyrobit, nicméně k tomu spotřebuje spoustu energie, kterou by mohl využít jinde. Tím, že trávicí trakt zpracovává jen lehkou stravu, se nastartuje očistný proces. Začíná pročištěním a zkvalitněním krve, staré buňky se odplavují a tvoří se hodnotnější buňky s novými informacemi z potravy, jež regenerují všechny orgány. Právě proto je živá strava vnímána jako lék na mnohá onemocnění, včetně onkologických.

Léčivá strava

Pokrmy se připravují mixováním, klíčením a vysoušením a na první pohled vypadají stejně jako klasická jídla.  Název „syrová strava“ zavání tím, že se vše jí studené. Nikoli! Jídlo o teplotě 42 °C je teplé a vhodné k přímé konzumaci. Navíc v jednoduchosti je síla – rajčatovou a bazalkovou pastu si vytvoříme během několika minut a místo chleba k nim stačí nakrájet mrkev a okurku či zakusovat placky. A je tu zajímavá a netradiční varianta ke klasické večeři, po níž se neusíná, ani se nenabírají přebytečná kila.

„Než jsem se seznámil s konceptem raw food, měl jsem pár kilo navíc,“ přiznává majitel  vitariánské firmy Vitalvibe Jan Petr. „Od té doby, co jsem přešel na živou stravu, mám spoustu energie a cítím se skvěle. Zvládnu toho mnohem víc než předtím a nejen ve sportu jsem rozšířil svůj potenciál. Skrze stravu jsem se naučil poslouchat své tělo – každý by si měl upravit svůj jídelníček tak, jak mu to vyhovuje.“

Vitariánství je malý návrat k přírodě – nabízí kombinaci dnešního pohodlného života s dotekem přírody. Ovoce, zelenina, semínka, ořechy, nepražené kakaové produkty, řasy, superpotraviny – to vše jsou plnohodnotné a vysoce prospěšné potraviny. Jsou vyzkoušené tisíci generacemi našich předků a „připravené“ přímo přírodou. Vitariáni využívají pouze rostlinné zdroje a věří, že příroda vytvořila natolik komplexní rostlinnou stravu, že se obejdeme bez masa a živočišných produktů. Například zelené potraviny jako spirulina, chlorela a mladý ječmen obsahují vyšší podíly vitamínu B12 než maso. A neopomenutelný podíl v nich tvoří proteiny. Mléko se dá nahradit například mandlovým mlékem (rozmixované a přepasírované mandle s vodou), a právě mandle jsou mnohem vydatnějším zdrojem vápníku, než je mléko.

„S živou stravou jsem se seznámila na Bali v době, kdy u nás ještě téměř nikdo nevěděl, co to znamená,“ vzpomíná spolumajitelka firmy Vitalvibe a lektorka jógy Lucie Aujeská. „Přivážela jsem si různé produkty ze zahraničí, a protože jsem pořádala přednášky o vitariánství, lidé se ptali, kde se toto zboží dá koupit. Proto jsme s Janem založili společnost Vitalvibe, která nabízí životodárné potraviny v BIO a RAW kvalitě. Jsou to produkty, které pomáhají léčit tělo i ducha, dodávají energii a napravují neduhy způsobené konvenční stravou.“

spiralizer_Vitalvibe

Na kolik tento způsob stravování vyjde?

Když člověk vyzkouší jíst syrovou stravu, tak ho překvapí, že neutratí žádné horentní sumy,“ říká Lucie Aujeská. „Je to logické – ušetříme za maso, mléčné výrobky a pečivo, takže nám zůstane spousta peněz na živou stravu.“

Jak zařadit živou stravu do svého jídelníčku?

Naprosto jednoduše! Začněte konzumovat více čerstvého sezónního ovoce, zeleniny a bylin. K snídani si připravte koktejl obohacený superpotravinami, nebo chia kaši s přidaným sušeným ovocem, např. moruší, které vás perfektně nastartují do nového dne. Nahraďte těstoviny cuketovými špagetami, které vyrobíte na spiralizéru, nechte si vyklíčit fazole, mungo či adzuki, které jsou úžasné do salátů. V zimě si užívejte kvašené zeleniny a celoročně si dopřejte nepřekonatelné čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Nevíte jak na to? „Pravidelně pořádáme přednášky a workshopy, a jsme k dispozici i jako výživoví poradci. Je zcela běžné, že se na nás lidé obracejí s žádostí o radu nejen ohledně výživy, ale také s výběrem správných potravin.“ říká Jan Petr. „Nakonec zjistíte, že jste objevili novou dimenzi života, která se pro Vás stane lékem i zábavou.“

8 Shares
>
8 Shares
Share8