Zdravá pizza?!

To, že pizza za normálních okolností není úplně nejzdravější jídlo, asi nemusím nějak zvlášť zdůrazňovat. Vlastně by se dalo říct, že plní přední místa pomyslného žebříčku nezdravých jídel. Přesto, není pizza jako pizza.

Pojďme si shrnout, proč vlastně tradiční pizza není zdravá? (Prooooooč? :D)

A taky, jak to můžeme změnit…DSCN4758

Takže základním problémem je, že se, bohužel ještě pořád, ve spoustě restaurací jedná o mražený produkt, který se jen ohřeje. Kvůli tomu musí obsahovat složky, které zabrání ztrátě chuti a udrží pizzu „hezkou“ i po rozmražení. Nebudu vás unavovat složitými názvy, které unavují i mě samotnou, prostě polotovary z mrazáku nejsou nejzdravější volbou.

Když už si dopřejete pizzu čerstvě připravenou nastává další problém. Těsto se dělá z bílé mouky a obsahuje lepek (i když nejste na lepek alergičtí, můžete si všimnout, že máte často problém s jeho trávením), který je pro trávení velkou zátěží.DSCN4768

Teď, když máte to štěstí a narazíte na pizzu, která je opravdu čerstvě dělaná, včetně rajčatové omáčky, pravděpodobně si říkáte, že je tam spousta zeleniny a tím pádem je to v pořádku. Ano, když je omáčka dělaná z rajčat máte napůl vyhráno, ale pozor, do omáčky se přidává cukr, kterého tam může být poměrně dost.

Navrch pizzy je asi nejrozumnější zvolit zeleninu a vynechat sýr, protože o původu sýra ani uzenin nemáte dostupné informace.

Takže, abych to shrnula – pizza, která by byla zdravá, už vlastně ani není pizza 😀

Ale nezoufejte, já vždycky říkám, že kousek i něčeho tak nezdravého jako pizza, jednou za čas vaše tělo zvládne.

Každopádně v mezičase si zkusíme připravit „pizzu“ ve zdravé variantě: těsto je z květáku, místo rajčatové omáčky máte bylinkové pesto a ozdobené je řepou. A nemyslete si, je to pochoutka i tak 🙂

Tip: Chcete vyzkoušet něco hřejivého, zdravého a veganského? Uvařte si naši krémovou mrkvovou polévku se zázvorem! Pokud hledáte i další zdravé recepty a rádi mlsáte, vyzkoušejte třeba cuketové brownies.DSCN4766

Na jednu malou pizzu o průměru 18cm budeme potřebovat:

  • 1 malý květák
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl, pepř
  • 1 bio vejce
  • 2,5 lžíce kukuřičné mouky (dívejte se po těch, které mají označení GMO FREE)
  • 2 stroužky česneku
  • špetka majoránky
  • 2 hrsti nadrobno nasekané kapusty
  • hrst různých čerstvých bylinek (já použila saturejku, pažitku, rozmarýn a šalvěj)
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • troška chilli oleje
  • 1/2 červené řepy
  • rozmarýn na ozdobu

Postup:

  1. Nejdříve dáme vařit červenou řepu, nebo jí pečeme v alobalu v troubě. Budeme ji potřebovat uvařenou a měkkou.
  2. Dáme si vařit v kastrůlku osolenou vodu.
  3. Květák očistíme a nakrájíme na menší kousky. Ty dáme do mixéru a rozmixujeme na „rýži“ (pokud nemáte mixér, lze i nastrouhat na větším struhadle) DSCN4747
  4. Květákovou rýži hodíme do kastrůlku s vařící vodou a necháme 5-7 minut povařit. Vodu slijeme.
  5. Uvařenou květákovou rýži dáme do čisté utěrky, necháme chvíli vychladnout a potom co nejvíce vyždímáme přebytečnou vodu.
  6. Suchý květák vysypeme do mísy, přidáme 1 stroužek prolisovaného česneku, vejce, 1 lžíci lahůdkového droždí, kukuřičnou mouku, sůl, pepř, majoránku.
  7. Všechno pečlivě smícháme a vytvoříme kulatý tvar pizzy.DSCN4749
  8. Dáme do předem vyhřáté trouby na 170° a pečeme 15 – 20 minut (do zlatova).
  9. Teď si uděláme pesto: do mixéru dáme kapustu, bylinky, slunečnicová semínka, olivový olej, kapku chilli oleje, 1 stroužek česneku a 1 lžíci lahůdkového droždí a vše dobře rozmixujeme.DSCN4750
  10. Vyndáme z trouby upečené těsto, potřeme kapkou chilli oleje, navrch rovnoměrně natřeme pesto, a na plátky nakrájenou uvařenou červenou řepu. DSCN4756
  11. Pokapeme ještě trochou olivového oleje a ozdobíme spoustou rozmarýnu.
  12. Pečeme na 200° dalších 10-15 minut.

 

 

0 Shares
>
0 Shares
Share