Každý rok před Vánocemi se těším a chystám, jak si ty letošní hrozně užiju – jak budu mít nazdobený, permanentně cukrovím provoněný celý byt. Jak budu po večerech sledovat vánoční filmy s hrnkem horké čokolády a zabalená do vánoční deky. Prostě vytvořit takovou tu příjemnou vánoční pohodu.
A jak to vypadá v reálu dva týdny před vánocemi?
- Byt lehce vyzdobený, ale jen díky aktivitě spolubydlících (ne, nehnula jsem pro to ani prstem).
- Každodenní pečení cukroví se smrsklo na vánoční čokoládičky (a to jenom kvůli tomuto článku) a perníčky (které jsou ještě pořád ve stadiu teoretickém, ale doufám, že aspoň to zvládnu).
- Dárky nemám nakoupený žádný a asi to tak zůstane (štěstí je, že přes vánoce zůstávám v Kanadě, tak se to nějak moc neřeší – ale je to docela velká úleva, musím říct – docela bych brala to praktikovat každoročně a za ty peníze, co by se utratily za dárky, si radši zajet na nějaký výlet).
- Horkou čokoládu jsem vyžahla těsně před spaním po příchodu z práce a jen proto, že jsem měla mlsný jazýček.
- No a z filmů jsem zatím viděla jen Grinche, s jehož některými názory jsem se překvapivě docela ztotožnila (v poslední době nejsem příliš společenská a lidi kolem mě mě trochu otravujou :D)
Ale jinak mám Vánoce moc ráda 🙂
Doufám, že recept na
Vánoční čokoládičky plněné datlovým karamelem
využijete 🙂 třeba i jako vánoční dárek pro kolegy z práce. Stačí vzít prázdnou zavařovačku, nazdobit ať už vánočními samolepkami nebo jednoduše mašlí, umístit do ní čokolády a je hotovo.
Jo a ještě čokolády jsou raw, vegan, bez cukru, bez lepku..
Ingredience na 18-20 čokoládiček:
- asi 110g kakového másla
- 1 čajová lžička mandlového másla
- několik kapek vanilkového extraktu
- špetka soli
- 2,5 čajové lžičky raw kakaového prášku
- 60ml javorového sirupu
- 6 čerstvých datlí
- tvořítka na čokoládu
Postup:
- V menším hrnci dáme vařit vodu a přikryjeme teplovzdornou miskou, jejíž průměr je větší než průměr hrnce, a vytvoříme tak vodní lázeň.
- Do misky dáme kakaové máslo a mandlové máslo a pomalu necháme rozpustit.
- Přidáme vanilkový extrakt, sůl, a poloviční množství kakaového prášku a javorového sirupu.
- Až se všechny ingredience spojí, přidáváme podle chuti kakaový prášek a javorový sirup (já použila celých 60ml javorového sirupu, ale bylo to na mě moc sladké, i když kamarádi říkali, že je to akorát).
- Když máme čokoládu hotovou, tvořítka vypláchneme studenou vodou a do poloviny každé formičky nalejeme čokoládu. Dáme do lednice asi na 10-15 minut nebo dokud vrstva neztuhne.
- Nyní vytvoříme datlový karamel: Umixujeme datle s 30ml horké vody. Postupně můžeme (ale nemusíme) přidat vody více, pokud je konzistence příliš hustá.
- Karamel přidáme na ztuhlou vrstvu čokolády přibližně doprostřed každé formičky.
- Nakonec zalejeme zbylou čokoládou a necháme v lednici opět ztuhnout.
Chybí vám v kuchyni inspirace? Sledujte FB Had a Lama žijí zdravě
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.