Tempeh s pikantní rajčatovou omáčkou a rýží

Často se i v dnešní době stále setkávám s tím, že si lidé pod pojmem veganství představují jen hromadu listí a sem tam nějaké to tofu. Rostlinná strava je ale ve skutečnosti velmi rozmanitá a z čistě rostlinných surovin můžete vyrobit úžasná, chutná (a samozřejmě zdravá) jídla.

Mezi oblíbené rostlinné zdroje bílkovin patří například tempeh, který se vyrábí fermentací sóji. A pro spoustu lidé včetně mě, je tato potravina láska na první ochutnání. Vyzkoušejte ho taky, třeba s rajčatovou omáčkou podle tohoto receptu !

Ingredience

  • 1/3 hrnku rýže
  • Špetka soli
  • 1/4 lžičky etiopské soli Cereus

 

  • 1/2 menší červené cibule
  • Lžíce sezamového oleje
  • 1/2 tempehu
  • 1/2 plechovky sekaných rajčat (200g)
  • 1/4 lžičky etiopské soli Cereus
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • Rostlinný sýr (nemusí být)

Postup

  • Rýži zalijeme dvojnásobným množstvím vody (nebo zeleninové ho vývaru), přidáme sůl a necháme vařit, zatímco si připravíme omáčku.
  • Cibuli nakrájíme na malé kostičky
  • Na pánvi na sezamovém oleji osmahneme cibuli
  • Přidáme na kostičky nakrájený tempeh
  • Zalijeme rajčaty z plechovky, přidáme koření a chvíli necháme „probublat“
  • Rýži si připravíme do misky, přidáme rajčatovou směs s tempehem a případně posypeme nastrouhaným sýrem

Více podobných receptů najdete taky na mém blogu.

Tip: Chcete vyzkoušet něco hřejivého, zdravého a veganského? Uvařte si naši krémovou mrkvovou polévku se zázvorem!

A jako dezert po obědě můžete zkusit upéct tyto měkkoučké cookies nebo třeba cuketové brownies 🙂

0 Shares
>
0 Shares
Share