Často se i v dnešní době stále setkávám s tím, že si lidé pod pojmem veganství představují jen hromadu listí a sem tam nějaké to tofu. Rostlinná strava je ale ve skutečnosti velmi rozmanitá a z čistě rostlinných surovin můžete vyrobit úžasná, chutná (a samozřejmě zdravá) jídla.
Mezi oblíbené rostlinné zdroje bílkovin patří například tempeh, který se vyrábí fermentací sóji. A pro spoustu lidé včetně mě, je tato potravina láska na první ochutnání. Vyzkoušejte ho taky, třeba s rajčatovou omáčkou podle tohoto receptu !
Ingredience
- 1/3 hrnku rýže
- Špetka soli
- 1/4 lžičky etiopské soli Cereus
- 1/2 menší červené cibule
- Lžíce sezamového oleje
- 1/2 tempehu
- 1/2 plechovky sekaných rajčat (200g)
- 1/4 lžičky etiopské soli Cereus
- 1/4 lžičky pepře
- 1/2 lžičky uzené papriky
- Rostlinný sýr (nemusí být)
Postup
- Rýži zalijeme dvojnásobným množstvím vody (nebo zeleninové ho vývaru), přidáme sůl a necháme vařit, zatímco si připravíme omáčku.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky
- Na pánvi na sezamovém oleji osmahneme cibuli
- Přidáme na kostičky nakrájený tempeh
- Zalijeme rajčaty z plechovky, přidáme koření a chvíli necháme „probublat“
- Rýži si připravíme do misky, přidáme rajčatovou směs s tempehem a případně posypeme nastrouhaným sýrem
Více podobných receptů najdete taky na mém blogu.
Tip: Chcete vyzkoušet něco hřejivého, zdravého a veganského? Uvařte si naši krémovou mrkvovou polévku se zázvorem!
A jako dezert po obědě můžete zkusit upéct tyto měkkoučké cookies nebo třeba cuketové brownies 🙂
Ještě nedávno jsem snila o tom, že budu žít v bytě v New Yorku, na snídani budu chodit do Starbucks a své vydělané miliony budu utrácet za oblečení a módní přehlídky. Jóga byla jedna z věcí, která mi pomohla vrátit se k tomu, čemu jsem věřila jako dítě. Díky ní jsem udělala krok ze svého malého materialistického světa a uvědomila si, co opravdu v životě chci – být svobodná, šťastná a žít svůj život podle svých vlastních pravidel. www.adelidea.cz