Víkendové krásné počasí mě inspirovalo k přípravě lahodného ovocného dezertu. Co k němu ještě říct?
Snad jen, že zabere přibližně 10 minut a půl hodiny ho necháte chladnout (což znamená, že vám zbyde spousta času na zahradničení, procházky a další venkovní aktivity, a ještě vás bude doma čekat dezert!)
Rychlá příprava je možná díky tomu, že dort je nepečený, bez cukru, je vhodný pro vegany i celiaky, ale přesto nepatří do oddělení rawfood. Proč se stresovat s nějakými štítky, když si můžete vybrat z každé skupiny to, co vám osobně nejlépe vyhovuje?
Proto jsem u tohoto receptu zkombinovala techniku, kterou se připravují korpusy u raw dezertů a vyplnila ji lesnim ovocem ztuhnutým ne želatinou, ale agar-agar (je to takový malý sáček s bílým práškem a koupíte ho v každé zdravé výživě).
Proč jsem ale použila agar-agar a ne obyčejnou želatinu? Za prvé želatina se vyrábí z kolagenu zvířat (ten je například v kostech a kůži) naproti tomu agar je rostlinného původu. To znamená, že želatina není vhodná pro vegetariánskou stravu, to ale není jediný důvod, proč si vybírám agar.
Agar nejen, že je rostlinného původu, ale pochází z mořských řas (o kterých už se asi každý doslechl jak jsou zdravé) a obsahuje tedy navíc ještě množství vitamínů a minerálů. Dočetla jsem se například, že obsahuje velké množství vápníku a železa a navíc pomáhá při zažívání (tím i při hubnutí) a ještě odvádí toxiny z těla pryč.
Takže se mnou určitě budete souhlasit v tom, že tento ovovcný dezert je všestranně přínosný, jednoduchý a velmi zdravý.
Je ho tedy třeba zařadit do jídelníčku pravidelně 😀 Pokud hledáte i další zdravé recepty, vyzkoušejte třeba naše cuketové brownies.
Ingredience na 2 tarteletty:
- 10 čerstvých datlí
- 3 polévkové lžíce namletých oříšků
- 1,5 šálku mraženého lesního ovoce
- 1 čajová lžička agar-agar
Postup:
- Nejprve vytvoříme korpus: čerstvé datle odpeckujeme a pečlivě rozmačkáme vidličkou.
- Přidáme mleté oříšky a rukama zpracujeme, aby se nám vytvořilo těsto.
- Těsto rozdělíme na 2 stejné porce a vtlačíme do tartelettových forem, které jsme předtím vyložili potravinovou folií.
- Vtlačením těsta vytvoříme velmi tenký korpus (můžete přidat datle i oříšky a udělat korpus silnější, ale je to podle mě potom zbytečně tučné).
- Nyní připravíme náplň: do kastrůlku dáme lesní ovoce a na mírném ohni začneme zahřívat.
- Podlejeme jen panákem vody, víc nebude třeba.
- Já jsem ovoce vůbec nedoslazovala (díky velmi sladkým datlím v korpusu se chutě vyváží), ale můžete v téhle fázi přidat lžíci medu, agáve nebo jiného oblíbeného sladidla.
- Přidáme agar-agar a za občasného míchání přivedeme k varu.
- Necháme projít varem a vlejeme do připravených tartelettů.
- Necháme vychladnout a ztuhnout.
- Můžeme podávat s kokosovou (nebo normální) šlehačkou.

O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.