Na Mallorce jsem se naučila jeden skvělý recept na tzv. COCU.
Coca je významnou součástí tradiční sbírky receptů a jedná o takový zeleninový slaný koláč.
Existuje mnoho různých variací tohoto receptu a všechny mají jako základ zeleninu a samozřejmě hojně využívaný olivový olej.
Základem cocy je kynuté těsto, ale Aina, žena, která žije na Mallorce celý svůj život a dělá tento koláč pro svoji rodinu poměrně často, říká, že má malý trik jak přípravu těsta uspíšit a tím ušetřit drahocenný čas na přípravu dalších dobrot.
Já se s vámi o to tajemství podělím a tak si můžete tento zdravý a rychlý oběd připravit doma třeba ještě dnes.
Ingredience:
- šálek piva
- olivový olej
- obyčejnou mouku (já bych to zkusila i s kukuřičnou bez lepku)
- špenát
- petrželku
- mladou cibulku
- rajčata
- sardinky/ančovičky
Postup:
- Nejprve nalejeme do mísy šálek piva a šálek olivového oleje.
- Přisypáváme mouku do tekuté směsi dokud nevytvoříme celistvé těsto.
- Vymažeme pečící plech máslem nebo ghí a těsto rovnoměrně rozprostřeme prsty po celém plechu.
- Dáme do trouby a pečeme asi na 200 stupňů přibližně 10 minut tak, aby těsto ještě nebylo úplně upečené.
- Mezitím si připravíme zeleninu: nakrájíme listy špenátu na tenké proužky a dáme do misky.
- Nasekáme petrželku nadrobno a přidáme ke špenátu.
- Nakonec pokrájíme jarní cibulku na tenké plátky a také přidáme do mísy.
- Vše zakapeme olivovým olejem a pečlivě rukama promícháme.
- Špenát s bylinkami a olejem navršíme na předpečené těsto.
- Přidáme rajčata nakrájená na plátky.
- Vše hojně pokapeme olivovým olejem a navrch můžeme přidat sardinky nebo ančovičky.
- Dáme zpět do trouby a pečeme ještě přibližně 20 minut.
Tip na další variantu: směs rajčat, cibule, proužků bíle papriky, olivového oleje a čerstvě namletého pepře.
Dobrou chuť a krásnou neděli.
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.