Sezónní veganský burger

Nevím jak vy, ale já mám jednou za čas chuť vykašlat se na všechna pravidla o zdravém stravování a zakousnout se do pořádného hamburgeru s hranolky. Míváte to taky?

Tím samozřejmě nechci říct, že „zakousnout se jednou za čas do pořádného hamburgeru s hranolky“ je něco špatného. Právě naopak, podle mého názoru nám, i tzv. zakázaná jídla, pokud si je skutečně dopřejeme jen občas, vůbec neuškodí.

Přesto, pokud bychom rádi něco jiného než mleté maso, pak následující sezónní burger je přesně to pravé. Proč? Protože je z řepy!

Na 2 porce budete potřebovat:

  • Kysané zelí
  • ½ Jablka (nastrouhaného)
  • 2 střední cibule
  • Česnek
  • Mletý kmín
  • Mletý koriandr
  • Sušený tymián
  • Sůl, pepř
  • Sušenou chilli papričku (nebo mleté chilli)
  • 3 velké mrkve
  • Olivový olej
  • 1 střední červená řepa
  • ½ šálku uvařené quinoi (můžete použít i vařenou a nahrubo rozmixovanou cizrnu)
  • Najemno rozemleté ovesné vločky
  • Lahůdkové droždí (koupíte ve zdravé výživě)
  • 1 bio vejce
  • Ghí – přepuštěné máslo na smažení (nebo jiný tuk který používáte)
  • Hamburgerové bulky podle vlastního výběru
  • Několik koleček cukety a lilku
  • Nakládané okurky
  • Červenou cibuli na ozdobu

Já jsem upekla bulky ze směsi pohankové a pšeničné mouky, ale použít můžete jakékoliv pečivo, které máte rádi.

10818638_10205180261415335_935301045_n

Postup:

  1. Ze všeho nejdříve si zapneme troubu asi na 200°C.
  2. Oloupeme mrkev a nakrájíme na špalíčky/hranolky. Všechny špalíčky dáme do misky a přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje, špetku chilli a 1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu. Vše rukou důkladně promícháme, rozložíme na plech a dáme do trouby.
  3. Až budou mrkvové hranolky skoro hotové, přidáme na plech kolečka cukety a lilku aby se opekla.
  4. Quinou uvaříme a scedíme. Dáme do misky.
  5. Nyní si nastrouháme červenou řepu, nakrájíme obě cibule nadrobno a prolisujeme 1 stroužek česneku.
  6. Rozpálíme na pánvi ghí, přidáme polovinu nakrájené cibule a necháme lehce osmažit. Poté přidáme nastrouhanou řepu, česnek, koření a necháme opékat, dokud řepa nezměkne.
  7. Hotovou řepovou směs dáme do mísy k připravené qunoi.
  8. Přidáme hrst jemných ovesných vloček, hrst lahůdkového droždí a vejce. Vše dobře promícháme a přizpůsobíme ingredience konzistenci směsi. Měla by držet více méně pohromadě.
  9. Vytvoříme ze směsi burgery a osmažíme z obou stran na rozpálené pánvi. 10822206_10205180261255331_531739558_n
  10. Jako poslední si připravíme zelí: opět dáme zpěnit zbytek nakrájené cibulky, poté přidáme kysané zelí, nastrouhané jablko, kmín, sůl, pepř a chilli a necháme chvíli na pánvi ohřát.
  11. Burger vrstvíme nasledovně: na spodní část bulky namažeme hořčici, na ni položíme plátek červené cibule, pak řepový burger, potom plátky cukety a lilku, případně plátek rajčete, plátek nakládané okurky a nakonec vrstvu připraveného zelí.
  12. Podáváme s mrkvovými hranolky a zbytkem zelí. 10808237_10205180258815270_1708236762_n

A je hotovo!

Pokud vás zajímají další podzimní recepty nejen z řepy, podívejte se na facebook Hada a Lamy

31 Shares
>
31 Shares
Share31