Období pikniků už nám sice končí, to ale neznamená, že se musíme vzdát obědů „to go“, a nemůžeme si zabalit takový malý piknik třeba do práce nebo na výlet.
Mám pro vás 3 sendviče, které jsou zcela veganské, ale rozhodně na chuti nic neztrácejí. Pochutnají si na nich tak i příležitostní masožravci.
Já na sedviče použila domácí foccacciu, ale můžete použít samozřejmě i jakýkoliv svůj oblíbený chléb nebo jiné pečivo.
SANDVIČ COLESLAW
Ingredience:
- několik lístků čínského zelí (pouze měkká část)
- 1 mrkev
- 1 menší kedlubna
- 1 zralé avokádo
- česnek
- pepř, sůl
- olivový olej
- ocet
- tofu (nemusí být)
Postup: kedlubnu i mrkev nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme vodu. Smícháme s avokádovou majonézou (rozmixujeme 1 avokádo s 1 stroužkem česneku, 2 lžícemi oleje, 1 lžící octa a trochou citronové šťávy) a vytvoříme tím salát coleslaw. Sendvič poskládáme z vrstvy zelných listů, salátu coleslaw a případně tenkých plátků tofu.
SENDVIČ S PEČENÝMI RAJČATY
Ingredience:
- rajčata (popř. i papriky, lilek nebo cukety)
- čerstvá bazalka
- česnek
- olivový olej
- koření
- pepř, sůl
Postup: rajčata (případně i další zeleninu) nakrájíme a smícháme s trochou olivového oleje, dochutíme česnekem a bylinkami a dáme péct.
Spodní část sendviče potřeme trochou olivového oleje nebo pesta, posolíme, následuje vrstva pečených rajčat a nakonec vrstva natrhaných bazalkových lístků.
ŘEPOVÝ SENDVIČ
Ingredience:
- červená řepa
- rukola
- šalotka
- česnek
- tahini
- dýňová semínka
- pepř, sůl
Postup: Řepovou pomazánku vytvoříme, když rozmixujeme uvařenou červenou řepu, lžičku tahini, pár dýňových semínek, stroužek česneku, pepř a sůl. Na sendvič nejdřív naskládáme rukolové lístky, potom vrstvu řepové pomazánky a nakonec šalotku nakrájenou na tenká kolečka.
K obědu si můžete přibalit také chipsy ze zeleniny nebo z brambor a uzobávat se zbytkem avokádové majonézy. K pití si dejte infused water (voda, v které byly několik hodin namočené kousky ovoce nebo zelenina – voda tak získá jemnou příchuť) nebo domací ledový čaj.
Že těch receptů a inspirace ještě nemáte dost? Omrkněte facebookové stránky Hada a Lamy!
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.