Proč byste nemohli luštěniny jednoduše vyřadit z vašich životů?
(což mnozí z vás pravděpodobně udělali)
Protože luštěniny tvoří základ vegetariánského jídelníčku, nejen v Ayurvedě je to hlavní zdroj bílkovin.
Přestože Ayurveda nic vysloveně nezakazuje (ani maso), rozhodně klade na vegetariánskou stravu velký důraz a snad jsem ani nezažila žádný Ayurvedický recept na maso 🙂
Navíc, luštěniny mají nespočet výhod. Jsou totiž:
- Levné
- Snadné na přípravu (když víte, jak na to)
- Vždy a všude dostupné
- Výživné (navozují pocit nasycení – nemusíte se v tom spoléhat jen na maso, pánové 🙂 )
- Regulují hladinu cukru
- Představují hodnotný zdroj bílkovin (bonus: dobrá karma 🙂 )
Rozumím ale, proč se luštěniny staly takovým postrachem. Řeknu to teď na rovinu – jsou větrotvorné (ano, to je skutečný termín, ehm…který jsem si zrovna vymyslela).
Je to pravda, luštěniny jsou trochu těžší pro zažívání, ale to vás nemusí hned odradit, existuje totiž několik způsobů, jak tuto vlastnost eliminovat na nejnižší možnou míru, a s radostí vrátit toto jídlo zpět do vaší kuchyně (byla by totiž ohromná škoda se o to ochudit).
1./ Je třeba luštěniny dobře uvařit.
Není to tak těžké, jak se zdá, jen si vždy musíte pamatovat, že den předem je musíte namočit. Stačí luštěniny trochu propláchnout pod tekoucí vodou a potom ponořit do čisté vody v jakékoli nádobě (každá luštěnina většinou zdvojnásobí svůj objem, proto ji ponořte do dostatečného množství vody).
Pokud máte tlakový hrnec, tak se vám vaření nesmírně usnadní a zkrátí jeho doba.
Pokud jej nemáte, musíte na to jako já, tradičně, v normálním hrnci, a na sporáku. Vylejte vodu, v které se luštěnina namáčela, a napusťte do hrnce novou tak, aby luštěnina byla dostatečně ponořená. Já ráda přidávám koření už k vaření, takže např. bobkový list, kolečka zázvoru, špetka kurkumy jde do hrnce hned za luštěninou.
Teď už je to jen o čase. Přiveďte vodu k varu, stáhněte oheň na střední plamen a nechte vařit (různé příručky uvádí různé délky vaření, ale podle mé zkušenosti to bylo vždycky déle).
Nejrychleji uvařená je samozřejmě půlená červená čočka (20 – 30 minut). Různé fazole zaberou nejvíce času (například pinto jsem vařila přes 3 hodiny). Nicméně to všechno záleží na sporáku a na hrnci, jaký požíváte. Ukazatelem, na který se můžete spolehnout je, vytáhnout jednu luštěninu z hrnce a zmáčknout ji dvěma prsty, mělo by to jít snadno.
Jedna výhoda je, že i když se vaří dlouho, nemusíte u toho stát, ale klidně to nechte vařit (jen občas zkontrolujte, zda je v hrnci dostatek vody).
2./ Je třeba zjistit, které luštěniny jsou nejvhodnější pro vaši dóšu.
Použijte tuto tabulku:
3./ Je třeba použít koření, které co nejvíce usnadní trávení
A to platí nejen při samotném vaření luštěnin, ale hlavně při následném vytváření jídel z nich.
Spolehnout se můžete například na:
- kurkumu (napomáhá trávení bílkovin)
- římský kmín
- černé/hnědé hořčičné semínko
- sušený zázvor
- chili
- fenykl
- fenugreek (plískavice)
- černý pepř (čerstvě namletý)
- hing neboli asafoetida (hlavně pro Vata dóšu)
Všechno koření seženete bez problémů v orientálních obchodech.
4./ Je třeba začít postupně.
Obzvlášť pokud skutečně nejste na luštěniny zvyklí. Začněte s menšími porcemi a ne více než 1-2x týdně po dobu několika týdnů, teprve potom můžete postupně přidávat. Jen to pak nepřežeňte, protože i člověk se silným zažíváním by neměl konzumovat luštěniny více než 4x týdně.
5./ A pokud máte extrémně slabé zažívání, připravte si po jídle tento digestivní čaj z minulého příspěvku
Dobrou chuť
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.