V tomto článku bych vám ráda zveřejnila přesné postupy receptů k jídlům, které jste zde již v předchozím článku o tucích viděli na obrázku. Věřím, že někteří z vás jsou zruční kuchtíci a zvládnete jen od pohledu říci, jak se to dělá. Na druhou stranu jsou tu i takoví lidé, jako jsem bývala já, a potřebují trochu motivace jak na to. Určitě vám to pomůže se přiučit k něčemu novému, nebo jen dodá trochu inspirace. 🙂
Grilovaná ryba (pstruh/ losos)
V dnešní době má snad už každá trouba i program grilování, takže pokud není počasí na rozpálení grilu, náhrada se najde. 🙂 Rybku můžete mít celou vykuchanou, nebo i naporcovanou.
Co potřebujete:
- Pstruh/ losos
- Řepkový olej
- Drcený pepř
- Šalvěj
- Citrónová šťáva
Postup:
Očištěnou rybku potřete řepkovým olejem, pokud se jedná o celého pstruha, tak i zevnitř. Posypeme šalvějí a trochou pepře. Já nesolím, takže sůl vynechávám, navíc sůl udržuje vodu v těle a říkám tomu tak trochu: ,,oblbovač chuťových buněk’’.
Vyskládáme na rošt. Pokud dáváme rybu do trouby, tak na plech pod rošt nezapomeneme nalít horkou vodu (z důvodu připalování a odkapávání tuku). A grilujeme. V troubě je to většinou velmi rychlé, z každé strany postačí cca. 3-4minutky. Hotovou rybku pokapeme trochou citrónové šťávy a vychutnáváme si s grilovanou nebo čerstvou zeleninou. Jako sacharidy můžeme přidat žitný chléb nebo trochu pečených brambor. 🙂
Oříškové máslo
Základem všeho je výkonný mixér (robot), pak už se jen stačí držet správného postupu a mít trochu trpělivost! 🙂
Co potřebujete:
- 200-250g naturálních oříšků (je to čistě na vás, jde to ze všeho, neloupané mandle, arašídy, kešu, lískové oříšky, vlašské oříšky…)
Postup:
Vhodíme do mixéru a oříšky chvíli mixujeme, po chvilce vypněte, promíchejte a chvíli počkejte (oříšky uvolňují oleje). Postup opakujte stále dokola, dokud vám nevznikne kašička. Doba čekání mezi mixováním se bude prodlužovat. Přibližně tvorba másla vyjde na 25 minut, proto můžete u toho dělat i jiné věci kolem, ale výsledek stojí za to!
Jezte třeba jen tak na lžičku, nebo třeba potřete na žitný/ rýžový chlebíček s kousky banánu, posypte skořicí a užívejte. 🙂
Žitné těstoviny s krůtím prsem a avokádovým dipem
Určitě jste si již všimli, že snad vše celozrnné je u mě žitné. Pravdou je, že žito je zásadité, proto pomáhá při odkyselení organismu a je i celkově velmi prospěšné pro naše trávení.
Na jednu porci potřebujete:
- 100 g krůtího prsa
- 1 lžíce řepkového oleje
- 100 g neuvařených žitných těstovin (zakoupíte ve zdravé výživě)
- ½ zralého avokáda
- 1 lžíce gervaisu
- 100g cherry rajčátek
- Sušené bylinky dle vašeho výběru (majoránka, bazalka, tymián)
- Drcený pepř
Postup:
Maso nakrájejte na kostičky a v misce smíchejte olej s kořením. Do misky vložte maso a důkladně promíchejte. Na rozehřátou pánev dejte maso a zlehka ze všech stran orestujte a po té přilijte trochu horké vody a přikryjte pokličkou. Duste, dokud se voda nevypaří. Mezitím dejte vařit těstoviny a rajčátka nakrájejte na 1/4. Jakmile se vypaří voda z masa, přidejte rajčátka a míchejte, dokud se nerozvaří v ,,omáčku’’. Avokádo rozmačkáme, přidáme lžící gervaisu a promíchejte. Vše dáme na talíř jako vidíte na obrázku a můžete si pochutnat!
Tip: Chcete vyzkoušet něco hřejivého, zdravého a veganského? Uvařte si naši krémovou mrkvovou polévku se zázvorem!
Doufám, že vám recepty pomohou a brzy se můžete těšit na další článek! 🙂
S jógou jsem se seznámil na vysoké škole a od té doby mě pořád pronásleduje. Postupem času jsem zjistil, že má unikátní schopnost spojovat. Lidi, tělo, mysl. Vše dává dohromady. Mým cílem je seznámit s jógou a jejími pozitivními účinky co nejvíce lidí. Budu rád, když se připojíte!