Teplejší počasí nás přímo vybízí k tomu, abychom konečně vyběhli s podložkou ven a jógovali na čerstvém vzduchu. To je báječný nápad! Ale zvláště na jaře mívá za následek nepříjemné nachlazení. Rozhodně to neznamená, že musíte zůstávat doma! Pojďme se podívat na to, jak posílit imunitu! Jedním z klíčů jsou i klíčky! Víte, jak správně naklíčit třeba takové fazolky mungo?
Probuďte semínka
V minulém článku jste si mohli přečíst něco o jarním detoxu, který také výrazně posiluje naši obranyschopnost. Někdo říká, že pro správné fungování metabolismu stačí jíst ty potraviny, které jsou v našich zeměpisných podmínkách přirozeně k dispozici. To pro nás bohužel znamená, že si v zimě nedáme vlastně skoro nic čerstvého. Jaro je ale tady a vytahuje ze země první rostlinky. V klíčkách mnohých rostlin najdeme neuvěřitelné množství enzymů, vitamínů, bílkovin, minerálních látek a stopových prvků.
Klíčením se obsah látek v semenech mnohonásobně zvyšuje, proto je klíčení jedním ze základních prvků tzv. raw stravy. Raw znamená syrový = raw strava tedy znamená, že se jí jen syrová jídla. Ovoce, zelenina, klíčky, ořechy… Vše jen v přirozené, nezpracované podobě. Pokud se zajímáte o ayurvédu, tento typ stravování nejvíce vyhovuje typu pitta. V létě tak nějak přirozeně přecházím na raw stravu a musím říct, že se cítím báječně lehce a jsem neustále plná energie.
Ať už jíte jakkoliv, klíčky jsou i pro vás učiněný poklad! Jak ale takové semínko donutit vyklíčit? Ne všechna semena jsou tak ochotná vyrůst jako známá řeřicha. Podívejte se na jednoduché schéma, které shrnuje základní pravidla pro klíčení většiny vhodných semen. Kromě klíčení je také dobré některá semena před konzumací několik hodin namáčet.
Chcete-li klíčení i máčení semen maximálně zefektivnit a zjednodušit, na trhu se dají sehnat takzvaná klíčidla, která za vás pohlídají semínka. Už nikdy se vám nestane, že na semínka zapomenete, mrkněte na automatické klíčidlo přímo tady!
Já mám nejraději naklíčenou červenou čočku. Dá se jednoduše naklíčit už za jeden den a chutná jako oříšky! A ještě vám doporučím fazolky mungo. Ty zase chutnají jako hrášek! 🙂
Klasika z přírody, ne z lékárny
Když se řekne imunita, většina z nás si hned vybaví lahvičku s vitamínem C. Pro ten si běžíme do lékárny pokaždé, když zaznamenáme zvýšený výskyt chřipky, nebo když se nám spustí krev z nosu. Synteticky vyrobený vitamín C neboli kyselina askorbová není pro naše tělo ale úplně vhodným pomocníkem. Spíše naopak. Pokud se nám ale podaří získat vitamín C v přirozené formě, v jaké se vyskytuje v přírodě, naše tělo nám poděkuje.
Vitamín C
- má antioxidační účinky
- podporuje správnou funkci nervového systému
- podporuje imunitní systém
- podporuje stavbu a zdravé fungování kostí, chrupavek, zubů, dásní a kůže
- přispívá ke vstřebávání železa ze stravy
- přispívá ke správné funkci kardiovaskulárního systému
Pokud máte pocit, nebo dokonce víte, že si nedokážete zajistit dostatek vitamínu C ve stravě, můžete si pořídit přírodní vitamín C v prášku. Tato forma je opravdu PŘÍRODNÍ, zůstávají zachovány tedy všechny pozitivní účinky tohoto vitamínu.
Včelí chléb
Jako další zázrak z čisté přírody musím zmínit tento včelí produkt. Opravdu se jedná o včelí chléb. Pilné včelky touto směsí pylu a medu krmí svoje potomstvo. Možná si říkáte, že by tedy stačilo sesbírat pyl z květů a sníst ho s medem. To by se ale naše tělo příliš neradovalo. Samotné pylové zrnko je totiž téměř nestravitelné. Včely jsou ale mazané. Udusají pyl do pláství spolu s dalšími surovinami a v podstatě vytlačí veškerý vzduch. Takto zakonzervovaný pyl voskem a medem začne v teplém úlu kvasit a dochází k chemickým reakcím, jejichž výsledkem je „chléb“ plný snadno vstřebatelných živin.
Včelí chléb
- je zdrojem vitamínů a enzymů
- obsahuje antioxidanty
- posiluje imunitní systém
- upravuje hormonální rovnováhu v těle – je mimořádně vhodný pro ženy v menopauze
- působí proti únavě
- podporuje vitalitu
- má pozitivní vliv na duševní zdraví
- příznivě působí na trávicí soustavu
Včelí chléb znali a konzumovali už Egypťané a Řekové ve starověku, je to jeden z nejstarších potravinových doplňků na světě. Vy ho můžete sehnat třeba tady!
Jak jste na tom vy s imunitou? Je vaše strava dostatečně bohatá na vitamíny? Nebo si také dopřáváte speciální doplňky? Napište do komentáře pod článkem, jestli běžně jíte klíčky! 🙂
Zuzka
Zdroj obrázků: http://www.vitalvibe.eu/cs/
Na vysoké škole jsem zjistila, že si můžu vybrat, jak budu žít. Místo pobíhání po obchodech, pobíhám po lese, místo masa jím kupu ovozelu (ovoce a zeleniny) a spoustu dalších barevných věcí, vyrábím si zubní pastu a všemocné krémy, místo lahvičky šampónu mám v koupelně mouku a vůbec jsem teď ohromně spokojená. Třešničkou na dortu mého světa je jóga. Po pěti letech nadšeného jógování jsem se rozhodla, že se stanu instruktorkou jógy a to se mi podařilo. Teď se snažím předávat dál všechno, co se naučím. A moc mě to baví! 🙂