Pitta a její výstřednosti

Pitta dóša má nabroušený jazyk.

Tato vlastnost jí slouží ku prospěchu, protože z ní dělá vynikajícího řečníka. Patří k tomu typu lidí, kteří to tzv. umí se slovy a okamžitě si vás i získají. Je to prostě takový ten charismatický typ, který má všechny ty “správné” vlastnosti – je bystrý, dynamický, ale také velmi zdvořilý a pozitivní. Jenže pozor, to platí pouze, když je jeho dóša v rovnováze.

Tyto dobré vlastnosti mohou snadno získat agresivní polohu jako manipulátorství, kontrolování, pedantství a břitký jazyk.

Proto je třeba, speciálně u typu Pitta, prokázat velkou disciplínu a odhodlanost dotáhnout věci do konce. Což by sice na jedné straně neměl být pro Pittu problém, ale na straně druhé Pitta se nerada do něčeho nutí a nejraději dělá jen to, co se jí zrovna chce.

Disciplína je potřeba hlavně k tomu, aby se vědomě snažila popustit uzdu své kontrolující mysli a smířila se s tím, že věci vždy nejsou podle ní, a že je to tak v pořádku. To ale není úkol, který by si Pitta mohla odškrtnout. Je to spíš něco, co si musí uvědomovat, protože se s tím bude pravděpodobně potýkat celý život. Pomoci může jóga a meditace nebo již několikrát zmíněná metoda uvědomělého pozorování okolí.

 

www.hadalama.cz

Na to navazuje i další rada – zůstat v klidu a zachovat chladnou hlavu. Tím uleví své kritičnosti a také perfekcionismu. Je třeba umět relaxovat – vytvořit si emocionálně stabilní prostředí, chladné, příjemné, uklidňující ovzduší. Například živé květiny v domě mohou pro horkokrevnou Pittu udělat zázraky.

Také vodní sporty a meditace přispívají ke zklidnění a zchlazení.

Pitta má štěstí, že má v sobě tolik sebekontroly, protože ji bude potřebovat nejen na zkrocení své kritičnosti, ale také ke zkrocení svých chutí. Pitta totiž prahne po výrazných chutích a když je nemá, cítí se ochuzená a jídlem neuspokojená. Takže to, co jí nejvíce ubližuje ji vlastně i nejvíce láká.

Naopak tzv. raw strava je pro Pittu, jako jedinou dóšu, částečně vhodná (ale samozřejmě je třeba vzít v úvahu i roční období a typ jídla). Obzvláště v létě by se měla zaměřit hlavně na chladící saláty, zelené smoothies (bez kořenové zeleniny), sladké tropické chladící ovoce, okurku, atd. Pitta jako jediná dóša má natolik silný oheň v zažívacím systému, že je schopná těžko stravitelnou vlákninu z raw stravy spotřebovat a náležitě využít. Ale opět platí všeho s mírou.

Víc už se ale o Pitta dóše rozepisovat nebudu, protože jsem pro vás připravila takový tahák – shrnutí životního stylu, ke kterému má Pitta tendenci, ale i jak ji pomoci nastolit rovnováhu (stáhněte si zdarma přehledný 5 stránkový souhrn v pdf)

“A nedrž tu ruku jak pařát!” říkám sestře, která mi nedobrovolně dělá asistentku…

CHLADÍCÍ INDICKÉ LASSI PRO PITTA DÓŠA

(recept převzatý z Ayurvedské kuchařky – viz. zdroje)

Ingredience na 2 porce:

  • 1 šálek obyčejného neslazeného bílého bio jogurtu
  • 1 a 1/2 šálku vody
  • 4 čajové lžičky mletého koriandru
  • 2 lžíce javorového sirupu (nebo 6 velkých datlí)
  • kapka citronové šťávy (pokud chcete)

Postup:

  1. Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru.
  2. Okamžitě konzumujeme.

INFORMAČNÍ ZDROJE:

  1. Robert Sachs. Tibetan Ayurveda. Health Secrets from the Roof of the World. 1995.
  2. Amadea Morningstar with Urmila Desai. The Ayurvedic Cookbook. A Personalized Guide to Good Nutrition and Health. 1995.
  3. YouTube channel – Dr. Deborah Kern. Introduction to Ayurveda by Dr. Deb Kern
Pitta a její výstřednosti
1 (20%) 1 vote

Dominika
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.

Napsat komentář