Měkkoučké cookies

Cookies neboli sušenky různého druhu jsou v Kanadě (kde ted nějakou dobu pobývám) i v Americe velmi populární. Najdete příchutě od výmyslu světa, které se ale většinou točí kolem karamelu, čokolády nebo arašídového másla (my v receptu použijeme raději neslazený kakaový prášek, oříšky a mandlové máslo).

Nové prostředí, velké změny a stress mě často nutí k jezení sladkostí. Jasně, vím, že to není ideální řešení, ale sladkosti pro mě vždycky byly a budou veliké pokušení. No a tak jsem ani já neodolala a vyzkoušela několik druhů místních sušenek. Některé nic moc, ale některé výborné.

DSCN6290A

Samozřejmě si můžeme domyslet, že složení těchto výrobků nebude nic přátelského. Já říkám, že občas si tělo poradí i s nějakým tím nezdravým, smaženým nebo nepříliš přirozeným jídlem, ale všeho moc škodí.

Na druhou stranu, nebudu se přece okrádat o sladké sušenky úplně! 😀

Prostě si je upeču doma! A tak jsem vyzkoušela první recept na sušenky, na který jsem na internetu narazila a jen jsem zaměnila pár ingrediencí.

První várka se mi teda trošičku připálila, v práci mi je sice pochválili i tak, ale já jsem s nimi teda spokojená nebyla, a  navíc mi přišly dost nevýrazné.

DSCN6271
První várka nepovedených sušenek

Druhá várka, kterou si za chvíli připravíme, se mi povedla mnohem líp a byla přesně podle mého gusta. Sice to nebyly sušenky v pravém slova smyslu, ale spíš něco mezi sušenkou a buchtou. Řekněme takové sušenkové bochánky.
Ať už je to co je to, jako svačinka poslouží ideálně a chutná báječně – taky jsem použila jen ty nejlepší ingredience. Ale nebojte, stojí za to.

DSCN6292A

Jo a zapomněla jsem zmínit, že jsou vegan a bezlepku 🙂

Ingredience na 10 sušenkových bochánků:

  • 1 šálek kokosového cukru
  • 0,5 šálku rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 šálek „banánového mléka“ (viz. Postup) = ½ banánu, ¾ šálku vody
  • 0,5 rozmačkaného banánu
  • 0,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 0,5 šálku mandlového másla
  • 1,5 šálku bezlepkové mouky
  • 2 čajové lžičky kakaa
  • Hrst pekanových ořechů

DSCN6285A

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme „banánové mléko“. Nazvala jsem ho honosně banánovým mlékem, ale je to jednoduše ½ banánu rozmixovaného s vodou. Prostě jsem doma neměla žádné rostlinné mléko, co bych mohla použít, a jako v mnoha případech se nouzové řešení docela osvědčilo. 🙂
  2. Potom smícháme v míse sypké ingredience – kokosový cukr, jedlou sodu, mouku a kakao.
  3. V druhé míse smícháme mokré ingredience – kokosový olej, banánové mléko a mandlové máslo.
  4. Mokré ingredience nalejeme do sypkých a dobře promícháme. Přidáme nasekané pekanové ořechy.
  5. Těsto máme připravené, předehřejeme si troubu na 180°C a na plechu vyloženém pečícím papírem vytvoříme 10 stejnoměrných hrudek.
  6. Pečeme přibližně 15 minut, potom vyjmeme z trouby a necháme v plechu zchladnout. Budou na povrchu ještě dost měkké, ale nebojte, když je necháte vychladnout v plechu, dopečou se.

Pokud hledáte i další zdravé recepty, vyzkoušejte třeba naše cuketové brownies.

0 Shares
>
0 Shares
Share