Květákové gnocci s houbovou omáčkou

Italské gnocci jsou mým oblíbeným jídlem, jsou ale docela syté a těžké asi hlavně kvůli bramborám, z kterých jsou vyrobené.

Dnes jsem zkusila odlehčenou variantu, kde brambory byly nahrazeny květákem, a byly podávány se skvělou veganskou krémovou omáčkou.

Ideální nedělní oběd, co myslíte?

Na 4 porce budete potřebovat:

Gnocci:

  • 1 střední květák
  • 1,5 šálku mouky
  • 1 (bio) vejce
  • sušenou majoránku

Houbová omáčka:

  • 1 šalotka
  • stroužek česneku
  • 250g žampionů
  • 250ml sojové smetany
  • 3 polévkové lžíce lahůdkového droždí

Postup:

Nejdříve očistíme květák, nakrájíme na větší kusy a rozmixujeme nadrobno.

Mezitím jsme dali vařit hrnec s vodou. Do vroucí vody nasypeme rozmixovaný květák a necháme povařit asi 5 minut.

Scedíme květák přes čistou utěrku a po vychladnutí ještě rukou vymačkáme přebytečnou vodu. Květáková směs by měla být suchá a sypká.

Vymačkaný květák dáme do mísy spolu s jedním vajíčkem a promícháme. Postupně přidáváme mouku, dokud nedosáhneme požadované těstové konzistence.

10850355_10205296981533265_1665929599_n

Těsto se bude trochu lepit ale pracovat se s ním dá. Těsto vyválíme do podlouhlého tvaru a nakrájíme na noky. Vidličkou trochu zmáčkneme, aby se vytvořily ozdobné rýhy.

10859905_10205296981613267_652287900_n

Mezitím si dáme opět vařit hrnec s vodou a se sušenou majoránkou. Nemusíte s kořením šetřit. Připravené gnocci házíme do vařící vody a počkáme až vyplavou na povrch. V tu chvíli jsou hotové.

10818995_10205296982453288_1523915689_n

Nyní si připravíme omáčku: šalotku nakrájíme najemno, prolisujeme česnek a oboje dozlatova osmažíme na přepuštěném másle (ghí).

Přidáme žampiony, lehce podlejeme horkou vodou a necháme změknout. Když se voda vypaří, nalejeme na pánev sojovou smetanu a přidáme lahůdkové droždí.

Vše mícháme ještě asi 5 min aby se chutě spojily.

10866766_10205296982133280_741827932_n

Nakonec přidáme gnocci, promícháme a můžeme podávat. Zdobíme čerstvou bazalkou.

Další inspiraci do vaší kuchyně hledejte na FB stránkách Hada a Lamy.

0 Shares
>
0 Shares
Share