Konec léta je jedním z mých nejoblíbenějších období v roce, a to hned z několika důvodů. Jedním z nich je jeho chuť. Miluji letní jídlo! Je tak jednoduché, svěží a lahodné. Léto je kouzelné svou plnou náručí čerstvého ovoce a zeleniny všech možných chutí, pestrých barev a vůní, kterými nás obdarovává právě v tento čas.
S koncem léta také konečně nastává čas úrody a čas sklizně, na který jsme se po všem tom úsilí tak těšili. Ale… Co udělat s přebytkem úrody z vaší zahrádky? Část můžete rozdat mezi své přátele nebo sousedy. Můžete naplnit krabici s nápisem zdarma a položit ji na chodník. Nebo se pokusit propašovat cuketu do každého vašeho jídla. A nebo si můžete tuhle báječnou část léta uchovat lahodně a plnou živin a minerálů i po další dny, týdny, nebo dokonce měsíce. A právě na to se v dnešním článku zaměříme – na zpracování úrody.
SUŠENÍ
Sušení nebo také dehydratace, je jednou z nejstarších metod uchování potravin. Bylinky, ale také spoustu druhů ovoce můžete bezpečně sušit i venku, na slunci, a to díky vysokému obsahu cukru a kyselin, které zabraňují jejich zkažení. Ovšem zelenina, ta by měla být vždy sušena v sušičce. Široký výběr sušiček naleznete například zde. Jejich velkou výhodou je regulovaná teplota. Jste-li vegan nebo vitarián, tak se nemusíte bát, že přijdete o všechny cenné živiny a enzymy. Sušička se skvěle hodí pro sušení ovoce, bylinek, hub, k přípravě zeleninových chipsů, krekrů, ovocných placek a dalších dobrot.
ODŠŤAVŇOVÁNÍ
Dalším způsobem, jak naložit s přebytkem vaší úrody je odšťavňování. Není nic lepšího než čerstvá šťáva z ovoce nebo zeleniny! Existuje celá řada kombinací a variant, záleží jen na vašich chutích a kreativitě. Šťáva se také skvěle hodí pro přípravu ovocných sirupů nebo nanuků, které zůstanou voňavé a chutné ve vaší lednici nebo mrazáku i do chladnějších dní.
- Poznámka: zbylou drť po odšťavňování rozhodně nevyhazujte. Skvěle se hodí na přípravu krekrů. Drť můžete smíchat například se semínky, přidat oblíbené koření nebo bylinky a poklást na pláty do sušičky. Krekry chutnají vážně skvěle, navíc jsou zdravé a nabité živinami.
Příprava sirupů je velmi jednoduchá. Můžete dělat sirup jahodový, třešňový, meruňkový, z jakéhokoli ovoce, kterého máte zrovna přebytek. Sirupy můžete míchat s různými bylinkami jako je máta, meduňka, levandule, dále s kořením, například se zázvorem, skořicí nebo hřebíčkem. Variací je bezpočet, záleží jen na vaší fantazii. Pro sladší chuť přidejte med, sirup z agáve nebo kokosový cukr. A protože jsou tyto čerstvé sirupy nevařené, vydrží vám v lednici přibližně 3 týdny, závisí na druhu ovoce a surovinách, které jste použili. Přidáte-li citrónovou šťávu nebo med, prodloužíte jejich trvanlivost na 2-3 měsíce. Část, kterou nestihnete spotřebovat můžete přelít do sáčků na led a uložit do mrazáku.
Jestli milujete sladké osvěžení plné chuti a vitamínů, pusťte se do výroby nanuků. A ty domácí jsou vůbec ty nejlepší! Šťávou z odšťavňovače stačí naplnit formy na nanuky a dát zamrazit. Pro oživení můžete přidat kousky pokrájeného ovoce, bylinky, šťávu z citrónu, špetku skořice, vanilky, přisladit oblíbeným sirupem a pro krémovější konzistenci smíchat s kokosovým mlékem. Tip na jeden báječný osvěžující recept naleznete zde.
NECHTE SE INSPIRALIZOVAT
Spiralizér jednoznačně patří mezi mé nejoblíbenější kuchyňské pomocníky, a to nejen právě teď, kdy je má zahrada plná cuket, ale celoročně. Skvěle se hodí na přípravu špaget a nudlí ze zeleniny a ovoce, které jsou hotové během chvilky. Můžete vyzkoušet špagety z mrkve, cukety, červené řepy, okurky, jablka, ale i hrušky. Inspiraci a tipy na recepty naleznete třeba zde. I já se s vámi musím podělit alespoň o dva recepty, které jsou velmi jednoduché a za mě jednoznačně top!
Zoodles a avokádovo-špenátové pesto
Ingredience pro 4 osoby:
1 avokádo
3 hrnky baby špenátu
2 lžíce mandlí
2 stroužky česneku
šťáva z půlky citrónu
1 hrnek cherry rajčátek
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mořské soli
4 cukety
Postup:
Avokádo, špenát, mandle, česnek, sůl, šťávu z citrónu, olivový olej, vše vložte do mixéru a mixujte dohladka. S pomocí spiralizéru nakrouhejte cukety na špagetové nudle a vložte do velké mísy. Přidejte pesto, přepůlená cherry rajčátka a vše jemně promíchejte.
Salát z rukoly a jablka
Ingredience:
2 hrnky rukoly
1 jablko
sušené brusinky
piniové oříšky
pekanové nebo vlašské ořechy
mořská sůl
citronová štáva
avokádový olej (skvělý je i olej z vlašských ořechů)
Postup:
Ve velké míse smíchejte rukolu, sušené brusinky a posypte špetkou soli. Pomocí spiralizéru nakrouhejte jablko, vložte do mísy a vše znovu promíchejte. Nakonec salát posypte piniovými oříšky, nasekanými pekanovými nebo vlašskými ořechy a zakápněte citronovou šťávou a olejem.
Přeji vám krásný slunný konec léta a dobrou zdravou chuť!
Sabina
Jóga je cesta, která nás vede k sobě samotným, je uchvacující a plná překvapení a cesta je naším každodenním životem. Já se na tu svou vydala před pěti lety a od té doby jsem se mnohé naučila – o sobě, o okolním světu. Dnes jógu chápu jako celistvý přístup k životu, je to “žití tady a teď – opravdově”. Kromě jógy jsou mou vášní móda, cestování, vaření a psaní. Ráda se s vámi podělím o své tipy, rady a zkušenosti už jen proto, že jóga nás spojuje!