KLÍČením ke zdraví

Semínka udržují život na Zemi. V obyčejném malém semínku se skrývá tolik života, že doslova dokáže skály lámat, když se dere ven za světlem. Pokud ho vodou přivedeme k životu a ve správnou dobu ho sníme, tuto svoji vitální sílu nám předá.

Proč patří klíčky do našeho jídelníčku?

  • díky klíčkům výživová hodnota semínek několikanásobně vzroste
  • obsahují velké množství minerálních látek, enzymů a bílkovin
  • jsou bohatou zásobárnou antioxidantů a vitamínů (A, E, C a některé vitamíny skupiny B)
  • naklíčením získají semínka mnohem lepší chuť a stravitelnost
  • nutriční hodnota se blíží superpotravinám, přitom jsou cenově mnohem dostupnější

Konzumování klíčků je velmi vhodné v zimních měsících, kdy potřebujeme doplnit vitamíny a živiny. Supermarkety se sice tváří, že žádná roční období snad ani neexistují, ale pokud jste ochutnali rajče koupené v únoru, jistě mi dáte za pravdu, že chuťově to žádná sláva není. Zkuste vyměnit tato umělá rajčata za mladé klíčky. Není to nic náročného, a uvidíte, jak tato svěží zahrádka příjemně oživí vaši kuchyni.

Důvodů ke klíčení máme dost, takže konec teorie, jdeme na praxi!

Co budeme potřebovat?

Pro začátek stačí trocha nadšení zavařovací sklenice.

Další možnost je koupit si přímo klíčící nádobu. Způsobů je mnohem více. Někdo používá obyčejnou PET lahev, do které navrtá díry a odřízne horní otvor, někomu stačí miska s talířkem. Já jsem už léta věrná zavařovací sklenici, na kterou lze gumičkou připevnit jemnou síťovinu nebo víčko s otvory.

A teď to nejdůležitější – semínka.

V obchodě se zdravou výživou se porozhlédněte po semínkách v bio kvalitě. (Aby neobsahovala žádné chemické postřiky)

Nejvhodnější semínka ke klíčení jsou:

  • mungo fazolky
  • cizrna
  • červená čočka
  • pohanka (ta zeleno-bílá)
  • řeřicha
  • a mnoho dalších

Vhodná k namočení na pár hodin do vody jsou:

  • chia
  • lněná a sezamová semínka
  • mandle

Praktický návod na klíčení

  1. Hrst semínek propláchneme pod tekoucí vodou.
  2. Vložíme do misky, zalijeme vodou (vodou není potřeba šetřit, některá semena do sebe nasají velké množství).
  3. Misku uložíme někam do tmy a necháme cca 12 hodin (přes noc) nabobtnat. (Některým semínkům stačí pár hodin – například pohance).
  4. Potom propláchneme pod tekoucí vodou a vlhká semena vložíme do zavařovací sklenice nebo misky a přikryjeme víčkem s otvory nebo síťkou a opět umístíme někam do tmy (aby semínka měla podobné podmínky jako v půdě – vlhko a tmu)

A co dál? Proplachovat, proplachovat, proplachovat…to je základ. Ideálně několikrát denně, minimálně však dvakrát. Jinak chytnou plíseň a to opravdu nechceme.

Doba klíčení se může lišit, některým vykouknou klíčky už po druhém dni. Já sklízím při délce klíčku asi tak 2 cm, ale někdo nechává déle. Opláchnuté je pak můžeme v uzavřené nádobě nechat v lednici, kde nám ještě nějakou dobu vydrží.

salát s klíčky

Klíčky můžeme konzumovat jak v syrovém stavu, tak tepelně upravené. Tepelnou úpravou ale můžeme přijít o některé cenné látky. Ovšem nic se nemá přehánět a klíčků bychom měli sníst maximálně hrst denně.

Pro inspiraci přidávám mé oblíbené recepty.

Konopné mléko

budeme potřebovat:

  • půl hrnku neloupaných konopných semínek
  • 2 banány
  • med nebo javorový sirup
  • na dochucení: nepražené kakao nebo strouhaný kokos

konopné mléko

postup:

  1. semínka namočíme na 24 hodin, alespoň dvakrát vyměníme vodu
  2. propláchneme a rozmixujeme je se 4 dcl vody
  3. přecedíme přes plátýnko nebo cedník, aby nám zbylo jen bílé mléko
  4. mixér omyjeme od zbytků slupek a rozmixujeme v něm konopné mléko s banány a medem
  5. můžeme přidat kakao nebo kokos

Mangový chia puding

budeme potřebovat:

  • zralé mango
  • banán (nemusí být)
  • 1-2 lžíce chia semínek
  • 1 dcl rostlinné mléko (ideálně kokosové)

mango puding

postup:

  1. chia semínka necháme ponořená ve sklenici s mlékem minimálně 10 minut
  2. mango oloupeme a rozmixujeme s banánem na hladkou kaši
  3. mangovou kaši nalijeme do sklenice a přidáme namočená chia semínka
  4. můžeme přidat i nějaké ovoce

Pohankové mléko

budeme potřebovat:

  • půl hrnku naklíčené pohanky
  • 2 banány
  • med nebo jiné sladidlo (javorový sirup, datle…)
  • případně něco na dochucení (nepražené kakao, strouhaný kokos)

postup:

  1. pohanku, banány, med rozmixujeme
  2. případně dochutíme

mléka se semínky

Klíčky luštěnin (mungo, červená čočka,..) se hodí jako příloha k hlavním jídlům, nebo je můžete použít do salátu či do pomazánek.

Pokud by vás nefascinoval pohled na ožívající semínka ve vaší kuchyni, můžete vyrazit do nejbližšího supermarketu a hotové klíčky si koupit. Určitě ale nebudou chutnat tak jako ty naše s láskou a péčí vypěstované 🙂

Podělte se s námi o vaše pěstitelské úspěchy nebo recepty dole v komentářích. Zajímá vás zdravá strava a zdravé recepty? Vyzkoušejte naši 28 denní detox výzvu.

Bára Voháňková

Jóga si mé srdce získala v roce 2009, kdy jsem se přihlásila na kurz tradiční jógy. Zde započala
cesta, která mě o několik let později přivedla na lektorský kurz hatha jógy. Na józe mě nejvíc
fascinuje ta pestrost. Je tolik různých stylů, kde si každý může vybrat podle toho, co
momentálně potřebuje. Během mých dvou těhotenství mi byla jemnou průvodkyní
gravidjóga, po porodu hatha jóga a dnes je moji velkou láskou jin jóga. Baví mě se dál
vzdělávat a objevovat, protože ta cesta zdaleka nekončí. Aktuálně vedu lekce hatha jógy,
gravidjógy, jógu pro maminky po porodu a přes léto paddleboard jógu.

4 Shares
Share4
4 Shares
>