Jogínské svačiny vol. II

Jogínské svačiny z minulého článku měly obrovský ohlas. Moc mě to potěšilo a taky ukázalo, co vlastně dnešní doba vyžaduje. Všichni chceme jíst zdravě, kvalitně a hlavně rychle. Máme dostatek svých zájmů a dalších činností, kterým se chceme věnovat, a je proto žádoucí omezit čas strávený v kuchyni na minimum (teda pokud nejste vášnivý kuchtík jako já 😀 )

DSCN5475

Nicméně i nadšení kuchaři, kteří se ochomýtají v kuchyni a rádi experimentují během víkendu, přes týden většinou nemají čas na nějaké složitosti a dávají přednost rychovkám. Ale! Nechtějí, aby to ovlivnilo kvalitu stravování (časy chlebů se salámem nebo párku s rohlíkem jsou dávno passé).

Ač to vypadá, že dnešní doba chce všechno a nepřistoupí na kompromisy, co se týče jídla i čehokoliv dalšího, rozhodně to nejsou neskromné požadavky a nemusíte mít strach, že jsou nesplnitelné 🙂

DSCN5212

Proto jsem se rozhodla napsat pokračování článku 3 svačiny pro cool jogíny, kde zmíněné svačiny spojuje výborná chuť, nenáročnost přípravy a zdraví prospěšné ingredience.

DSCN5468

A slovo svačiny nemusíte brát příliš vážně, každý recept se hodí perfektně na snídani, svačinu nebo i lehkou večeři, takže možností máte spoustu.

Tentokrát si připravíme avokádový toast, jahodovo banánový milkshake a ovesnou kaši (ať je to tématicky) s banánem a jahodami.

Avokádový toast

DSCN5210

Ingredience:

  • jakýkoliv celozrnný bochánek nebo toast (na obrázku je domácí ovesný bochánek z kuchařky Nigelly Lawson – kdyby někdo stál o recept, napište, ráda naskenuju)
  • zralé avokádo
  • několik lístků čerstvého koriandru (vyplatí se koupit i kdyby to bylo jen kvůli tomuto toastu – ten rozdíl je ohromný)
  • 1/2 citronu
  • hrst konopných semínek
  • mořská sůl, (pepř)

Postup:

  1. Bochánek rozkrojíme podélně na 2 půlky.
  2. Rozkrojíme podélně i avokádo, vydlabeme lžící obě půlky, a každou dáme na půlku bochánku.
  3. Pokud je avokádo dostatečně zralé, mělo by jít bez problémů nožem rozmazat (alespoň nahrubo)
  4. Nyní osolíme, (opepříme) a pokapeme citronovou šťávou.
  5. Nasekáme lístky koriandru a bochánky ozdobíme, nakonec posypeme konopnými semínky.

Jahodovo-banánový milkshake

DSCN5476

Ingredience:

  • 200 ml kokosového mléka (z plechovky)
  • 1 zralý banán
  • asi 8 jahod
  • 3 čerstvé datle (asi 27g)
  • 1 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • 1 lžíce konopného proteinu (nemusí být)
  • trocha citronové šťávy

Postup:

  1. Vše rozmixujeme v mixéru a podáváme vychlazené.
  2. Pokud si to chcete vzít sebou do práce nebo na cvičení doporučuju skleněné zavařovačky (nikdy se z nich nic nevyleje).

„Overnight oats“ neboli instantní kaše

DSCN5481

v mojí oblíbené kombinaci jahoda/banán (ale můžete samozřejmě použít jakékoliv ovoce, které máte rádi)

Ingredience:

  • 3 polévkové lžíce jemných vloček (asi 50g)
  • 100ml vody
  • 1 banán
  • asi 4 jahody
  • 1 polévková lžíce chia semínek
  • 1 polévková lžíce kokosu
  • 1 polévková lžíce medu (pokud máte tak použijte javorový sirup – v kombinaci s jahodama je to prostě mňam!)
  • malá hrst oříšků (já použila pistácie)

Postup:

  1. Pokud si chystáte kaši TO-GO tak si připravte menší zavařovačku.
  2. Na dno dejte ovesné vločky a zalejte vodou. Promíchejte lžící.
  3. Navrch dejte chia semínka, pak kokos, med, banán nakrájený na kolečka, plátky jahod a ozdobte nasekanými pistáciemi.
  4. Zavřete víčko a nechte v lednici. Ráno jen skleničku hodíte do kabelky (nezapomenete si vzít lžičku :D) a můžete jít. (Pokud nemáte dost času, kaše v lednici nemusí být celou noc – vločky nasáknou vodu už po 15-20 min)
21 Shares
>
21 Shares
Share21