Jogínské svačiny z minulého článku měly obrovský ohlas. Moc mě to potěšilo a taky ukázalo, co vlastně dnešní doba vyžaduje. Všichni chceme jíst zdravě, kvalitně a hlavně rychle. Máme dostatek svých zájmů a dalších činností, kterým se chceme věnovat, a je proto žádoucí omezit čas strávený v kuchyni na minimum (teda pokud nejste vášnivý kuchtík jako já 😀 )
Nicméně i nadšení kuchaři, kteří se ochomýtají v kuchyni a rádi experimentují během víkendu, přes týden většinou nemají čas na nějaké složitosti a dávají přednost rychovkám. Ale! Nechtějí, aby to ovlivnilo kvalitu stravování (časy chlebů se salámem nebo párku s rohlíkem jsou dávno passé).
Ač to vypadá, že dnešní doba chce všechno a nepřistoupí na kompromisy, co se týče jídla i čehokoliv dalšího, rozhodně to nejsou neskromné požadavky a nemusíte mít strach, že jsou nesplnitelné 🙂
Proto jsem se rozhodla napsat pokračování článku 3 svačiny pro cool jogíny, kde zmíněné svačiny spojuje výborná chuť, nenáročnost přípravy a zdraví prospěšné ingredience.
A slovo svačiny nemusíte brát příliš vážně, každý recept se hodí perfektně na snídani, svačinu nebo i lehkou večeři, takže možností máte spoustu.
Tentokrát si připravíme avokádový toast, jahodovo banánový milkshake a ovesnou kaši (ať je to tématicky) s banánem a jahodami.
Avokádový toast
Ingredience:
- jakýkoliv celozrnný bochánek nebo toast (na obrázku je domácí ovesný bochánek z kuchařky Nigelly Lawson – kdyby někdo stál o recept, napište, ráda naskenuju)
- zralé avokádo
- několik lístků čerstvého koriandru (vyplatí se koupit i kdyby to bylo jen kvůli tomuto toastu – ten rozdíl je ohromný)
- 1/2 citronu
- hrst konopných semínek
- mořská sůl, (pepř)
Postup:
- Bochánek rozkrojíme podélně na 2 půlky.
- Rozkrojíme podélně i avokádo, vydlabeme lžící obě půlky, a každou dáme na půlku bochánku.
- Pokud je avokádo dostatečně zralé, mělo by jít bez problémů nožem rozmazat (alespoň nahrubo)
- Nyní osolíme, (opepříme) a pokapeme citronovou šťávou.
- Nasekáme lístky koriandru a bochánky ozdobíme, nakonec posypeme konopnými semínky.
Jahodovo-banánový milkshake
Ingredience:
- 200 ml kokosového mléka (z plechovky)
- 1 zralý banán
- asi 8 jahod
- 3 čerstvé datle (asi 27g)
- 1 lžíce chia semínek (nemusí být)
- 1 lžíce konopného proteinu (nemusí být)
- trocha citronové šťávy
Postup:
- Vše rozmixujeme v mixéru a podáváme vychlazené.
- Pokud si to chcete vzít sebou do práce nebo na cvičení doporučuju skleněné zavařovačky (nikdy se z nich nic nevyleje).
„Overnight oats“ neboli instantní kaše
v mojí oblíbené kombinaci jahoda/banán (ale můžete samozřejmě použít jakékoliv ovoce, které máte rádi)
Ingredience:
- 3 polévkové lžíce jemných vloček (asi 50g)
- 100ml vody
- 1 banán
- asi 4 jahody
- 1 polévková lžíce chia semínek
- 1 polévková lžíce kokosu
- 1 polévková lžíce medu (pokud máte tak použijte javorový sirup – v kombinaci s jahodama je to prostě mňam!)
- malá hrst oříšků (já použila pistácie)
Postup:
- Pokud si chystáte kaši TO-GO tak si připravte menší zavařovačku.
- Na dno dejte ovesné vločky a zalejte vodou. Promíchejte lžící.
- Navrch dejte chia semínka, pak kokos, med, banán nakrájený na kolečka, plátky jahod a ozdobte nasekanými pistáciemi.
- Zavřete víčko a nechte v lednici. Ráno jen skleničku hodíte do kabelky (nezapomenete si vzít lžičku :D) a můžete jít. (Pokud nemáte dost času, kaše v lednici nemusí být celou noc – vločky nasáknou vodu už po 15-20 min)
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.