K buddhismu se obracíme jako ke spirituálnímu ukazateli, to je již známé.
Knížky o moudrosti Dalajlámy se vydávají v hojném počtu, a vůbec, celá koncepce klidného meditování nás, civilizací postižené obyvatele, přitahuje už dlouho.
Kypící zdraví až do pokročilého věku, kterým se buddhističtí mniší mohou chlubit, ale možná není způsobeno pouze jejich pravidelnou spirituální praxí, ale také tím, co jedí, a celkovým přístupem k jídlu.
Existuje několik pravidel stolování, která mniši dodržují a kterým my, možná neprávem, přikládáme nepatrný význam.
1. Dodržování stejného času
Mniši mají pravidelný režim. Snídají, obědvají a večeří každý den ve stejnou dobu.
Nejenže to prospívá metabolismu, ale zároveň ulevuje tělu od stresu v případě hladu.
Jak na to v praxi?
Zkuste to nejdříve s jedním jídlem denně. Pokud v práci obědváte vždy ve stejnou hodinu, zkuste tuto hodinu dodržet i o víkendu.
2. Žádné velké svačiny
Mniši kromě ovoce a čaje nemají žádné svačiny mezi jídly.
Tělo stihne vyhladovět a je připravené k další konzumaci.
O tom jak hlad může být prospěšný si můžete přečíst v článku http://hadalamazijizdrave.blog.com/2014/05/19/jak-prekonat-hlad-a-strach-z-neznameho/
A jak na to v reálném životě?
Opět je dobré začít pomalu. Zkuste si vzít ke svačině nejdřív ovoce a například kousek pečiva, nebo jogurt. Později uvidíte, že samotné ovoce vám bohatě stačí.
3. Dezert jen pro speciální příležitost
Jakkoliv to může být náročné, mniši si dopřávají zdravý dezert pouze 2x týdně po večeři.
Většinou se jedná o rýžový puding. Je výživný a chuť na sladké uspokojí bez problémů.
Vyzkoušejte Buddhův rýžový puding
1/2 hrnku sushi rýže
3-4 hrnky (může být i víc) rostlinného mléka
špetka soli
Přiveďte k varu, vařte asi 5 minut, potom oheň stáhněte, přidejte celou skořici a rozinky a vařte na mírném ohni cca 45 minut.
Můžete ozdobit ovocem a pokapat javorovým sirupem.
Vyzkoušejte různé příchutě!
4. Při jídle se nemluví
… říkávaly už naše babičky a mniši se tímto heslem bez výjimky řídí.
Při povídání u oběda s kamarádkou sníte polévku, hlavní jídlo a ještě si objednáte dezert, a za pět minut už si ani nevzpomenete jak to všechno chutnalo.
Přistupujte ke každému jídlu jako k meditaci. Vychutnejte si jej, sedněte si, a zkuste se na chvíli zklidnit.
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.