Jaké ovoce a zelenina jsou vhodné pro smoothie v zimních měsících

Smoothie jako zdravá svačina je určitě dobrou volbou po celý rok. V zimě se ale hodí trochu jiné recepty, než v létě. Abychom dopřáli našemu tělu to nejlepší, co můžeme, je dobré se zaměřit na místní a sezónní zeleninu a ovoce, protože to je od pradávna pro naše tělo ta nejvhodnější a nejpřirozenější varianta.

Na co se tedy zaměřit při výběru potravin do smoothie?

V dnešní době najdeme v supermarketech vše, na co jen pomyslíme. Veškeré druhy zeleniny, ovoce nepřeberného množství, bez ohledu na to, kde se pěstuje či odkud pochází.

Exotické ovoce

Do smoothie se samozřejmě hodí i exotické ovoce. Vhodné jsou například avokádo, banány, grepy, kaki, kiwi, mandarinky, mango, pomelo, pomeranče, žlutý meloun aj. Je skvělé, že tuto možnost máme, a proto se nebojme jí využít. Nicméně já doporučuji zásadu všeho s mírou a příjem exotického ovoce vyrovnávat místními surovinami.

Místní suroviny v zimních měsících

I v našich podmínkách máme spoustu úžasného ovoce a zeleniny, které můžeme využít právě pro přípravu smoothie. Skvělé jsou například brokolice, celer, červená řepa, hlávková kapusta, hrušky, jablka, květák, mrkev, růžičková kapusta, řapíkatý celer a mnohé další.

Můžeme také využít letních a podzimních druhů zeleniny a ovoce v podobě předem připravených kompotů, zavařenin, mražených či sušených plodů. Zajímavým zpestřením jsou také 100 %  přírodní šťávy (zeleninové i ovocné), samozřejmě bez chemické konzervace, které se dnes dají již běžně sehnat v prodejnách se zdravou výživou.

Jídelníček, stejně jako různá smoothie, můžeme během zimního období oživit o důležité vitamíny a enzymy. Stačí třeba přidat semínka, či nechat naklíčit různé druhy luštěnin a obilovin.

Zahřívací a imunitu podporující ingredience do smoothie

Vzhledem ke chladnému zimnímu počasí je dobré se jídlem a i pitím občas zahřát a povzbudit naši imunitu. Abychom zvládli náročné období, kdy řádí chřipky, rýmy a nachlazení, můžeme si právě pro tyto účely přidat do chystaného smoothie některou z následujících ingrediencí:

Kurkuma – zvyšuje odolnost a regeneraci celého organizmu, podporuje imunitu a má vliv i na psychiku. Jemně stimuluje zažívání, zlepšuje trávení a vstřebávání živin. Pomáhá také detoxikovat a odvádět z našeho těla těžké kovy.

Chilli – podporuje chuť k jídlu, povzbuzuje metabolismus a upravuje zažívání. Kromě toho prokrvuje a zahřívá, což je v zimních obdobích skvělé, ne? 🙂 A pozor, je také považováno za afrodisiakum.

Skořice – zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a pomáhá proti nachlazení, kašli a chřipce. Používá se také jako prevence proti infekci a působí příznivě při nevolnosti.

A to nejlepší na závěr…:

Zázvor – úžasná potravina. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při nevolnostech, problémech s trávením a posiluje imunitu. Nádherně prohřívá a používá se také při léčbě rýmy a chřipky.

Většina z těchto zmíněných ingrediencí má pozitivní vliv nejen na naši imunitu, ale také na trávení. Proto je tedy vhodné je konzumovat celoročně, a to nejen do smoothie.

A jaké jsou vaše oblíbené zimní recepty na smoothie? Podělte se s námi v diskuzi a klidně přidejte i zkušenosti s těmi, které jste vyzkoušeli a ani trochu vám nechutnaly 😀 hezké zimní dny!

16 Shares
>
16 Shares
Share16