Smoothie je nápoj, který si můžete namíchat z jakýchkoliv druhů zeleniny a ovoce. Já ale doporučuji smoothie mixovat převážně z lokálních a čerstvých surovin. Jaro a hlavně léto jsou na ovoce a zeleninu bohaté, ale v období podzimu a hlavně zimy už tolik příroda nenaděluje. Ale nebojte se, i tak je tu spoustu výborných surovin, které můžeme využít pro umixování skvělých a zdravých smoothie.
V českých podmínkách se jedná zejména o jablka, hrušky, švestky, mrkev, dýni a i ořechy. A s tím už se dá pracovat 😉
Pokud byste si chtěli připomenou léto, můžete třeba sáhnout po zásobách v mrazáku z letních období (pokud jste s tím nepočítali letos a nezamrazili, máte inspiraci na příští rok). Skvělé k zamrazení jsou třeba černý rybíz, jahody, maliny. Tím dodáte smoothie nádech léta a obohatíte chutě.
Ovšem důležité je nejen CO dát do smoothie, ale také KDE nakoupit ty správné ingredience a na co se při nákupu soustředit. A k tomu se váže dnešní článek, kde si řekneme několik tipů, jak a kde nakoupit ty nejvhodnější suroviny.
Nákupy několikrát do týdne
Většina z nás preferuje velký nákup jednou týdně. Jenomže tak se nám může zelenina i ovoce rychle zkazit. Já tedy doporučuji nakupovat několikrát týdně – alespoň co se ovoce a zeleniny týče. Smoothie není odpad, a tak i do něj dávám pouze to, co bych si dala „jen tak“. Lehce zkažené, nahnilé či jinak poškozené ovoce a zelenina do smoothie nepatří. Tím, že jej rozmixujete, se nic nezmění. Takže myslete hlavně na své zdraví, kvůli kterému to děláte 😉
Farmářské trhy, sousedi, zahrádka
O výhodách bio zeleniny a ovoce, či potravin ze své vlastní zahrádky či farmářů, sousedů.. není nutno dlouze hovořit. V dnešní době se rozmohl trend pořádání farmářských trhů jak ve velkých, tak malých městech. V malých městech či na vesnicích je dostupnost mnohdy ještě lepší, máte možnost zajít k sousedovi pro košík jablek či mít vlastní zahradu. Ve velkých městech tak můžete několikrát týdně zajít za svým oblíbeným farmářem a koupit u něj řepu, brambory, mrkev, jablka, hrušky, bylinky, ořechy a další skvělé suroviny. A pokud nemáte tyto možnosti? Mrkněte na internet. I čeští farmáři prodávají online a není tak problém zajistit mnohdy dodávku až do domu těch nejlepších a nejčerstvějších potravin.
Tip: Je vám v létě horko? Ochlaďte se! Pomocí techniky Šítalí.
Já osobně těmto potravinám dávám přednost. Sice jsou někdy o něco dražší, ale zase znám původ, můžu podpořit české zemědělství, mít dobrý pocit a ještě si odnést košík plný lokálních produktů, které obsahují hodně živin, protože vyrostly u nás na sluníčku.
Nákupy v obchodě – tipy
Perfektně zralé lokální ovoce a zelenina, které koupíte v jejich sezóně, je a vždy bude chuťově nejlepší. Jenomže celosvětově oblíbené je také exotické ovoce, které se většinou přiváží nedozrálé, jinak to ve větších objemech ani nejde. Ovšem většina tohoto ovoce vám doma po pár dnech v pokojové teplotě “dojde”. Například dokonale žluté a tvrdé banány nemají zdaleka tak dobrou chuť a obsahují hodně škrobu, který není pro trávení ideální. Nechte je doma dozrát natolik, že se na slupce objeví hnědé tečky. Je to důkaz správné zralosti, kdy se škrob přeměnil na jednodušší cukry. Banán je sladší, chutnější a lépe stravitelný.
Částečně vám doma ale dozrají třeba i tvrdá rajčata, broskve, švestky či meruňky. Ale neplatí to pro všechny druhy ovoce a zeleniny – nečekejte třeba, že vám doma dozrají papriky, bobulové ovoce nebo lilek.
Unavené kousky vynechte
Pokud už jsou v obchodě salát nebo bylinky ovadlé a paprika vrásčitá, nechte je tam, i když je cena lákavá. Již obsahují méně živin a postavení do vody jim pomůže jen částečně. Počítejte, že je nejspíš už druhý den budete muset vyhodit celé (nebo je hodně přebírat). A pak ta cena za Kg použitelné části již tak lákavá není.
Nakupujte po hmatu i nosem
Zkontrolovat, že ovoce není nahnilé nebo plesnivé u stopky, jsme asi všichni zvyklí. Ale kontrolovat se hodí i jinak – hmatem a čichem. Tady je pár triků:
Pomeranče i ostatní citrusy poznáte podle váhy. Těžší = šťavnatější. Podezřele tvrdé a v poměru k velikosti lehké většinou již mají sušší dužinu.
Obecně by při jemném stisknutí mělo ovoce klást odpor. Ovšem pozor, kontrola stiskem musí být skutečně citlivá, abyste ovoce nepromáčkli a nezničili.
Zelenina typu cibule, brambory, česnek by naopak měla být na omak dokonale pevná a tvrdá.
Nebojte se k plodům přičichnout. Jejich typická vůně také vypovídá o zralosti a plné chuti. Nejvíce je to patrné například u medového melounu nebo rajčat.
Balenému se spíš vyhýbejte
Obzvlášť pozorně kontrolujte ovoce a zeleninu, které jsou balené. Balení totiž zamezuje přístupu vzduchu a takové ovoce a zelenina se často zapařují, brzy měknou a vodnatí a zkrátka vydrží méně než ty nezabalené. Pokud to nemáte v oku, často v balení přehlédnete vadu jako plesnivý kousek, který pak “nakazí” okolí a ovoce je pak zralé leda na vyhození. Když už si balené ovoce, zeleninu nebo bylinky koupíte, doma je z obalu ihned vysvoboďte.
Na druhou stranu, u listových salátů a bylinek pomůže perforovaný obal déle udržet správnou vlhkost, u okurek zpomaluje “gumovatění”. Záleží také na vašem ekologickém přesvědčení ohledně obalů.
Na velikosti záleží
Sahejte spíše po menších kusech, ukrývají totiž většinou koncentrovanější chuť než ty velké. To platí třeba o lilku, řepě, kedlubně či cuketě. Konzistence přerostlých kusů nebývá tak šťavnatá, ale spíše sušší a prorostlá vlákny u kedlubny nebo pěnová u cukety, kde by vám mohla vadit také semínka. Větší kusy také mívají tužší slupku.
Nyní, když už víte jak na správné nakupování surovin do smoothie, můžete ihned začít mixovat a připravovat lahodné, čerstvé a chutné nápoje na každý den. 🙂
Momentálně bydlím a prožívám svůj život tzv. na volné noze v Římě, ve věčném městě okouzlující Itálie. S jógou mám dlouholeté zkušenosti, prošla jsem si různými fázemi, od cvičení jógy několikrát denně (blázen), po naprostou absenci (úplný blázen). Před nedávnem jsem si uvědomila, jak důležitou roli hraje v mém životě, jak mi pomáhá cítí se vyrovnaně, povznešeně, tak nějak sama se sebou a i okolním vesmírem spojená.