Jak na snídani? 3 bezlepkové recepty

Cítíte se unavení, ačkoli by vás šimrající letní paprsky měly spíš nabudit? Jste po jídle těžcí a nafouklí? Pleť a vlasy touží po nové míze? Odlehčete tělu bezlepkovou kaší!

Dokud jsem vstávala vybavená chlebem s lučinou nebo napěchovala jogurt pořádnými dávkami müsli, cítila jsem se po snídani podivně rozežraná, nesoustředěná a brzy slušně hladová.

3 bezlepkové kaše, od kterých neodlepíte jazyk

Pak jsem přesedlala na kaše, ovesné i bezlepkové. Lepek a špatné potravinové kombinace totiž tělo zatěžují a spotřebovávají drahocennou energii na trávení.  Není však třeba lepek hystericky škrtat z jídelníčku, rozumné dávky pšenice, žita ani ovsa nevadí.

Občasné bezlepkové ráno si ale s chutí užijte – budete příjemně lehcí, veselí a s čistou hlavou.

Pletky s pohankovou kaší

Babiččina obilovina je napěchovaná vitaminy, C, E, B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a niacinem. Obsažený rutin oblažuje cévy, cholin zase uleví játrům nejen po pařbě. Chystáme si:

  • Půl hrnku pohanky
  • Velkou lžíci tahini (sezamová pasta) nebo jiného oříškového másla
  • Půl hrnku mandlového mléka
  • Půl jablka
  • Lžíci kokosu
  • Lžičku medu
  • Kakaové boby, rozinky nebo moruši peruánskou na ozdobení
Místo moruše můžete použít rozinky, brusinky či sušené meruňky. Snítka máty na ozdobu dodá šarm.
Místo moruše můžete použít rozinky, brusinky či sušené meruňky. Snítka máty na ozdobu dodá šarm.

Veškeré ingredience – kromě poslední odrážky – rozmixujte (pohanku nemusíte vařit, stačí na 20 minut namočit do teplé vody), naservírujte do misky a ozdobte sušeným ovocem a boby.

Horkokrevné pokušení s quinoou

Poklad Inků, quinoa, je číslo jedna v poměru živin a chuti. Obsažené bílkoviny jsou vyváženou kompozicí všech esenciálních aminokyselin, zatímco vápník, hořčík a vitamin E spolu s lehkou oříškovou chutí dotváří image superpotraviny. Nedivím se, že v Bolívii slaví svůj vlastní den. Na latino flavour potřebujete:

  • Půl hrnku quinoy
  • 2 plátky hořké čokolády Lindt s chilli
  • 1 banán
  • Půl hrnku mandlového mléka
  • Goji
  • Třešně
Můj favorit mezi snídaněmi ;)
Můj favorit mezi snídaněmi 😉

Quinou uvařte v mléce, po odstavení rozpusťte v kaši čokoládu. Vmíchejte rozmačkaný banán a goji, dozdobte třešněmi a zamiřte salsa krokem ke stolu.

Jáhlovo-nutelová jízda

Chválíte se? Říkáte si dostatečně, že se máte rádi? Ne?

Myslela jsem si to. Ale klid, tahle kaše to všechno řekne za vás!

  • Půl hrnku uvařených jáhlů
  • 1 jablko
  • Půl hrnku sojového mléka
  • Špetka skořice
  • Špetka muškátového oříšku a/nebo kardamonu
  • Mega lžíce domácí nutely!
Domácí nutelu vytvoříte ve 2 jednoduchých krocích.
Domácí nutelu vytvoříte ve 2 jednoduchých krocích.

Všechno až na poslední igredienci šup do mixéru, přelít do servírovací misky a ozdobit nutelou. Na tu stačí rozmixovat slunečnicová semínka s kakaem, medem nebo agáve sirupem, lžící oleje a sojovým mlékem (množství dle konzistence). Skladovat určitě půjde v lednici, věřte mi ale, že tak dlouho rozhodně nevydrží!

0 Shares
  • >
    0 Shares
    Share