Cítíte se unavení, ačkoli by vás šimrající letní paprsky měly spíš nabudit? Jste po jídle těžcí a nafouklí? Pleť a vlasy touží po nové míze? Odlehčete tělu bezlepkovou kaší!
Dokud jsem vstávala vybavená chlebem s lučinou nebo napěchovala jogurt pořádnými dávkami müsli, cítila jsem se po snídani podivně rozežraná, nesoustředěná a brzy slušně hladová.
3 bezlepkové kaše, od kterých neodlepíte jazyk
Pak jsem přesedlala na kaše, ovesné i bezlepkové. Lepek a špatné potravinové kombinace totiž tělo zatěžují a spotřebovávají drahocennou energii na trávení. Není však třeba lepek hystericky škrtat z jídelníčku, rozumné dávky pšenice, žita ani ovsa nevadí.
Občasné bezlepkové ráno si ale s chutí užijte – budete příjemně lehcí, veselí a s čistou hlavou.
Pletky s pohankovou kaší
Babiččina obilovina je napěchovaná vitaminy, C, E, B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a niacinem. Obsažený rutin oblažuje cévy, cholin zase uleví játrům nejen po pařbě. Chystáme si:
- Půl hrnku pohanky
- Velkou lžíci tahini (sezamová pasta) nebo jiného oříškového másla
- Půl hrnku mandlového mléka
- Půl jablka
- Lžíci kokosu
- Lžičku medu
- Kakaové boby, rozinky nebo moruši peruánskou na ozdobení
Veškeré ingredience – kromě poslední odrážky – rozmixujte (pohanku nemusíte vařit, stačí na 20 minut namočit do teplé vody), naservírujte do misky a ozdobte sušeným ovocem a boby.
Horkokrevné pokušení s quinoou
Poklad Inků, quinoa, je číslo jedna v poměru živin a chuti. Obsažené bílkoviny jsou vyváženou kompozicí všech esenciálních aminokyselin, zatímco vápník, hořčík a vitamin E spolu s lehkou oříškovou chutí dotváří image superpotraviny. Nedivím se, že v Bolívii slaví svůj vlastní den. Na latino flavour potřebujete:
- Půl hrnku quinoy
- 2 plátky hořké čokolády Lindt s chilli
- 1 banán
- Půl hrnku mandlového mléka
- Goji
- Třešně
Quinou uvařte v mléce, po odstavení rozpusťte v kaši čokoládu. Vmíchejte rozmačkaný banán a goji, dozdobte třešněmi a zamiřte salsa krokem ke stolu.
Jáhlovo-nutelová jízda
Chválíte se? Říkáte si dostatečně, že se máte rádi? Ne?
Myslela jsem si to. Ale klid, tahle kaše to všechno řekne za vás!
- Půl hrnku uvařených jáhlů
- 1 jablko
- Půl hrnku sojového mléka
- Špetka skořice
- Špetka muškátového oříšku a/nebo kardamonu
- Mega lžíce domácí nutely!
Všechno až na poslední igredienci šup do mixéru, přelít do servírovací misky a ozdobit nutelou. Na tu stačí rozmixovat slunečnicová semínka s kakaem, medem nebo agáve sirupem, lžící oleje a sojovým mlékem (množství dle konzistence). Skladovat určitě půjde v lednici, věřte mi ale, že tak dlouho rozhodně nevydrží!
Copywriterka, blogerka, životní idealistka a milovnice Marqueze, řapíkatého celeru, běhu a jógy. Smoothies mě zachránily, když jsem si procházela krizí, a od té doby na tyhle zelené rošťáky nedám dopustit. Přes den se snažím vdechnout trochu duše světu reklamy, po večerech píšu, sbírám zážitky, recepty a témata pro Hada a Lamu.
Super tipy. Přesně co jsem hledala, díky! 😉