Nedávno jsem si procházela články mojí asi nejoblíbenější foodbloggerky. Asi ji mám nejraději proto, že její tzv. plant based typ stravování je nejbližší tomu mému. Na jejím blogu najdete i spoustu cenných informací o různých potravinách, protože studovala výživu z hlediska holistické medicíny (co to je? je to alternativní přístup k tělu jako celku, který si klade za cíl nastolit rovnováhu těla i mysli a to nejen prostřednictvím stravování).
Tato bloggerka žije v Dánsku a jedním z jejích receptů, co mě zaujaly, jsou tradiční dánské sušenky poléváné máslovo smetanovým krémem a servírované s ovocem. Samozřejmě tento vydatný dezert trochu upravila, aby byl mnohem přínosnější našemu zdraví a stejně tak chutný. Mě její recept inspiroval k mojí vlastní verzi, nicméně sušenkového předpisu jsem se držela (a dobře jsem udělala). Určitě všechny sušenky nespotřebujete najednou – já je mám schované v zavařovačce a jsou připravené, kdykoliv mám chuť na něco sladkého ke kávě nebo čaji, případně se dají rozdrtit do jogurtu nebo smoothie a zdravá snídaně je v mžiku připravená (měly by vydržet minimálně 2 týdny).
Tato snídaně je nejen zdravá, ale vhodná i pro vegany a při bezlepkové dietě (pokud ovesné vločky nahradíte pohankovými).
Dánské citronovo-kardamomové sušenky
(asi 2O kousků/4 sušenky = 1 porce)
Budeme potřebovat:
- 1 a 1/2 šálku ovesných vloček (rozmixovaných na jemnou mouku)
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- nastrouhaná kůra z jednoho bio citronu
- 1/4 šálku kokosového cukru
- 1/4 šálku jablečného protlaku (jak si udělat doma vlastní se dozvíte zde)
- 1/2 lžíce kokosového oleje (naberte do hrníčku olej v tuhém stavu a nechte pomalu rozpustit na topení – zabere to asi 15 minut)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- trošku pohankové mouku (budeme potřebovat při zpracování těsta)
Postup:
- Do mísy dáme pomleté vločky, prášek do pečiva, kardamom, sůl, citronovou kůru, kokosový cukr a vše promícháme.
- V další míse smícháme jablečný protlak, kokosový olej a vanilku. Směs přelejeme do mísy se sypkými ingrediencemi a mícháme, až se nám vytvoří těsto.
- Troubu předehřejeme na 175°C.
- Vytáhneme vál, poprášíme pohankovou moukou a těsto lehce prohněteme. Nakonec z něj vytvoříme váleček o průměru asi 3 cm.
- Váleček krájíme příčně na 1,5 cm kousky.
- Dáme na papírem vyložený pečící plech.
- Pečeme asi 12 minut. Vypneme troubu a necháme tam sušenky sušit až do vychladnutí (sušenky jsou tzv. biscuits, to znamená, že jsou opravdu tvrdé na skus. Pokud je tak nechcete, pečte 10 minut a hned vyndejte z trouby i z pečícího plechu na talíř).
Banánový krém s vanilkou a borůvkami
(asi 2 porce)
Ingredience:
- 2 banány
- 1/2 šálku rostlinného mléka (já použila domácí mléko z vlašských ořechů)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek mražených borůvek
Postup:
- Borůvky vyndáme z mrazáku a necháme rozmrazit v pokojové teplotě.
- Do mixéru dáme banány a rozmixujeme.
- Přiléváme ořechové mléko, dokud nebudeme spokojeni s konzistencí banánového krému.
- Přidáme vanilku a ještě lehce rozmixujeme, aby se vše dobře promíchalo.
Jak servírujeme?
Více inspirace? Sledujte FB Hada a Lamy!
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.