Veganskou variantu známého jídla chilli con carne jsem ochutnala nedávno v jednom domácím bistru v Berlíně, městě, kde o výběr veganských jídel rozhodně není nouze.
Bylo to asi jedno z nejlepších a nejuspokojivějších jídel, co jsem kdy jedla (zde musím také zmínit moji kamarádku, která mi jednou připravila tzv. chilli sin carne, které bych rovněž zařadila mezi top desítku).
No ale zpátky k berlínskému chilli – stručně řečeno – správná míra pálivosti, správná hustota, perfektně uvařené luštěniny a rozdrobené tofu, které celému chilli dodá nejen správnou strukturu, ale také hustotu a plnost chuti, a díky čemuž je právě toto chilli tak uspokojivé.
Tip: Chcete vyzkoušet něco hřejivého, zdravého a veganského? Uvařte si naši krémovou mrkvovou polévku se zázvorem!
Abych jen abstraktně nevychvalovala tady máte fotku berlínského chilli, které se v následujících řádcích pokusím v domácích podmínkách (abych tak řekla) zrekonstruovat. Pokud hledáte i další zdravé vegan recepty, vyzkoušejte třeba naše cuketové brownies.
No dobře má pěknější barvu a asi je ještě co zlepšovat, ale chuťově se moc povedlo.
A pokud náhodou přijdete na nějaký zlepšovák, tak mi hned napište 😉
Ingredience na 2-3 porce:
- 400g uvařených fazolí (použijte různé druhy fazolí, ať je to barevně zajímavé; fazole můžete buď uvařit klasicky podle návodu, nebo použít předvařené v plechovce)
- 90g tofu natural (dívejte se po GMO-free verzi nebo v bio kvalitě)
- asi 60ml domácího kečupu (tzn. z rajčat) – návod můžete najít zde popř. plechovku s krájenými rajčaty
- 1 čerstvá pálivá chilli paprička
- 4 spařená rajčata (pokud použijete celou plechovku s krájenými rajčaty, můžete tenhle krok vynechat)
- 1/2 červené papriky
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- ghee
Postup:
- V hrnci rozehřejeme ghee, přidáme najemno nasekanou cibulku a opékáme dozlatova.
- Přidáme prolisovaný česnek a najemno nasekanou chilli papričku a ještě chvíli necháme smažit.
- Pak do hrnce přidáme červenou papriku, nakrájenou na malé kousky a necháme chvíli dusit pod pokličkou.
- Mezitím si nachystáme plechovku rajčat (popřípadě spařená rajčata) a také nakrájíme na kousky.
- Počkáme, až nám paprika v hrnci trochu změkne a pak rajčata do hrnce přidáme.
- Následně přidáme uvařené fazole a přibližně 10 minut mícháme.
- Nakonec přidáme „kečup“ (no zní to hrozně, ale když uvážíme, že to jsou vlastně jen dlouho vařená rajčata, tak to dává smysl) a dobře promícháme.
- Úplně poslední krok je rozdrobené tofu (vezmeme si kousek tofu do ruky a rozdrobíme na malé kousky, které přidáme do hrnce).
- Teď následuje ochutnávání – zvažte, zda je chilli dost pálivé, případně přidejte kousek 80% čokolády.

O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.