Chilli con tofu

Veganskou variantu známého jídla chilli con carne jsem ochutnala nedávno v jednom domácím bistru v Berlíně, městě, kde o výběr veganských jídel rozhodně není nouze.

Bylo to asi jedno z nejlepších a nejuspokojivějších jídel, co jsem kdy jedla (zde musím také zmínit moji kamarádku, která mi jednou připravila tzv. chilli sin carne, které bych rovněž zařadila mezi top desítku).

DSCN6203A

No ale zpátky k berlínskému chilli – stručně řečeno – správná míra pálivosti, správná hustota, perfektně uvařené luštěniny a rozdrobené tofu, které celému chilli dodá nejen správnou strukturu, ale také hustotu a plnost chuti, a díky čemuž je právě toto chilli tak uspokojivé.

Tip: Chcete vyzkoušet něco hřejivého, zdravého a veganského? Uvařte si naši krémovou mrkvovou polévku se zázvorem!

Abych jen abstraktně nevychvalovala tady máte fotku berlínského chilli, které se v následujících řádcích pokusím v domácích podmínkách (abych tak řekla) zrekonstruovat. Pokud hledáte i další zdravé vegan recepty, vyzkoušejte třeba naše cuketové brownies.

DSCN5603

No dobře má pěknější barvu a asi je ještě co zlepšovat, ale chuťově se moc povedlo.

A pokud náhodou přijdete na nějaký zlepšovák, tak mi hned napište 😉

Ingredience na 2-3 porce:

  • 400g uvařených fazolí (použijte různé druhy fazolí, ať je to barevně zajímavé; fazole můžete buď uvařit klasicky podle návodu, nebo použít předvařené v plechovce)
  • 90g tofu natural (dívejte se po GMO-free verzi nebo v bio kvalitě)
  • asi 60ml domácího kečupu (tzn. z rajčat) – návod můžete najít zde popř. plechovku s krájenými rajčaty
  • 1 čerstvá pálivá chilli paprička
  • 4 spařená rajčata (pokud použijete celou plechovku s krájenými rajčaty, můžete tenhle krok vynechat)
  • 1/2 červené papriky
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ghee

DSCN6206A

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme ghee, přidáme najemno nasekanou cibulku a opékáme dozlatova.
  2. Přidáme prolisovaný česnek a najemno nasekanou chilli papričku a ještě chvíli necháme smažit.
  3. Pak do hrnce přidáme červenou papriku, nakrájenou na malé kousky a necháme chvíli dusit pod pokličkou.
  4. Mezitím si nachystáme plechovku rajčat (popřípadě spařená rajčata) a také nakrájíme na kousky.
  5. Počkáme, až nám paprika v hrnci trochu změkne a pak rajčata do hrnce přidáme.
  6. Následně přidáme uvařené fazole a přibližně 10 minut mícháme.
  7. Nakonec přidáme „kečup“ (no zní to hrozně, ale když uvážíme, že to jsou vlastně jen dlouho vařená rajčata, tak to dává smysl) a dobře promícháme.
  8. Úplně poslední krok je rozdrobené tofu (vezmeme si kousek tofu do ruky a rozdrobíme na malé kousky, které přidáme do hrnce).
  9. Teď následuje ochutnávání – zvažte, zda je chilli dost pálivé, případně přidejte kousek 80% čokolády.
0 Shares
>
0 Shares
Share