Vatta, pitta nebo kapha? Test uvnitř článku

V minulém článku jste mohli najít komplexní diagnostický test, který vám pomohl určit vaši došu, neboli konstituční typ. Na základě těchto výsledků se dá stanovit nejvhodnější stravovací a vůbec životní režim k dosažení nejlepšího možného zdraví a životní vitality až do pokročilého věku.

Existují tři konstituční typy: VATTA, PITTA a KAPHA.

Vatta představuje vítr a lidé tohoto konstitučního typu jsou většinou kreativní a houževnatí, rychlí a neustále zaneprázdnění. Milují teplejší klima. Vyšla vám právě tato doša?

Potom pro vás bude zásadní:

  1. meditovat a provozovat další uklidňující aktivity,
  2. mít pravidelný režim,
  3. mít dostatek spánku,
  4. vyhýbat se studeným jídlům, nápojům a syrové zelenině,
  5. jíst ve spěchu (a vůbec být neustále ve spěchu)

Lidé typu Pitta jsou většinou rodilé vůdčí typy, jsou velmi vášnivý a bystří. Pitta představuje oheň a jejich ohnivé konstituci nejlépe svědčí chladnější klima. Je to váš případ?

Potom zkuste zařadit tyto zvyky do vašeho životního stylu:

  1. vyhýbat se alkoholu,
  2. vyhýbat se příliš kořeněnému jídlu,
  3. vyhledávat chladná, svěží místa (a podnebí),
  4. nepřehánět to s červeným masem
  5. nepřehánět to s rajčaty, syrovou cibulí a jogurtem

Kapha představuje typ lidí, kteří jsou vážní, spolehliví a většinou je snadné s nimi vycházet. Pokud je ale zatlačíte do kouta, poznáte, jaké zemětřesení dokáže tento jinak mírný a zemitý typ způsobit. Našli jste se v této konstituci?

Potom se snažte dodržovat tyto zásady:

  1. vyhýbat se odpolednímu spánku,
  2. nepřehánět to s tučnými jídly a olejem,
  3. dávat průchod kreativnímu tvoření,
  4. cvičit (pro kaphy zásadní),
  5. nepřehánět to s dezerty, hlavně s mléčnými a studenými (např. zmrzlina)

Většina lidí ale nemá konstituci založenou pouze na jednom typu, ale mnohem častěji se jedná o kombinaci dvou (někdy i tří) typů.

Pokud vám vyšla ve velké většině odpovědí pouze jedna doša s občasnými odpověďmi vztahujícími se k doše jiné (pravděpodobně většinou v sekci symptomů) jedná se nejspíš o symptomy, které jste si přivodili v průběhu života odchýlením se od toho, co je prospěšné pro váš tělesný typ a tím pádem způsobili odchýlení z rovnovážného stavu.

Tato odchylka se nazývá vikruti a je to vlastně nerovnováha na straně doši, která vám není vlastní (zde se můžeme spolehnout na naši tělesnou konstrukci v dětství, kdy náš konstituční typ byl ještě rovnovážný), takže příkladem může být člověk konstitučního typu Kapha (v dětství trochu oplácaný, velmi laskavý a tolerantní k potřebám ostatních), tento člověk se na základě nějakých podnětů rozhodne, že bude hubený podle modelkovských norem a začne držet striktní dietu, hladovět a takto pokračuje několik let. Výsledkem je neodůvodněný strach, obsese štíhlostí, panika při snědení něčeho „zakázaného“, nervozita atd. Tento člověk si pravděpodobně sám přivodil nerovnováhu neboli vikruti v oblasti Vatta.

Řešením bude tedy dát obě doši, Kapha i Vatta, do rovnováhy, s tím, že začneme nejdřív balancovat došu Vatta. Čerstvá, vařená, uklidňující a zahřívající jídla jsou doporučovány jako začátek léčebného procesu k uklidnění a vybalancování Vatty.

V dalších článcích se budeme jednotlivým došám věnovat podrobněji, přidáme i nějaká jídla a příklad jídelníčku.

Do té doby vyzkoušejte tento jednoduchý recept na zeleninové curry, který je naprosto vhodný pro všechny typy.

Ayurvedické zeleninové curry

Ingredience na 3-4 porce:

  • 1 šálek hrášku (může být i mražený)
  • 1 šálek na kolečka nakrájené mrkve
  • 1 šálek na kostičky nakrájených brambor
  • 2 šálky nakrájeného chřestu
  • 2 pol. lžíce ghee
  • 2 čajové lžičky celého kmínu
  • 2 čajové lžičky černého hořčičného semínka
  • 1 čaj. lžička soli
  • 1,5 šálku vody
  • 2 čaj. lžičky kurkumy
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 0,5 šálku obyčejného jogurtu
  • rýže podle vašich preferencí

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme ghee, přidáme hořčičná semínka – jakmile začnou praskat, přidáme kmín, a když začne praskat i ten, přidáme kurkumu a promícháme vařečkou.
  2. Potom do hrnce přidáme všechnu zeleninu a vodu (hrášek necháme až na konec, kdy je všechna zelenina skoro uvařená)
  3. Vaříme přikryté pokličkou asi 20 min.
  4. Potom přidáme jogurt a zbytek ingrediencí, dobře promícháme  a vaříme bez pokličky na nízkou teplotu dalších 15 až 20 minut.
  5. Podáváme přelité přes rýži.

Zdroj: The Ayurvedic Cookbook, A Personalized Guide to Good Nutrition and Health, Amadea Morningstar with Urmila Desai, Lotus Press, 1995

0 Shares
  • Dominiko, díky za pěkný článek, jen příště prosím trochu pozor na gramatiku:

    … kreativní a houževnatí, RYCHLÍ…
    … Kapha představuje typ lidí, kteří jsou vážní, SPOLEHLIVÍ …
    … Lidé typu pitta jsou většinou RODILÉ vůdčí typy …

    Se srdečným pozdravem

    Hnidopich Jiří:)

    • Dobrý den Jiří, slovo hnidopich podle mě není na místě 🙂 Musím se přiznat, že jsem článek dopisovala v noci před publikováním a tak se to asi dost odrazilo i na té gramatice (dám si na to větší pozor, slibuju). Každopádně teď už by to mělo být v pořádku a já vám moc děkuji, že čtete moje články tak pozorně 🙂
      Dominika

      • Dobrý den Dominiko, vůbec se neomlouvejte, naprosto Vás chápu.
        Nenechte se odradit komentáři podobnými tomu mému. A odpusťte, unikla mi ještě jedna chybka: “VÁŠNIVÍ a bystří”.
        Znovu už to číst nebudu, slibuju:)
        A smažte mé komentáře, důležitější je obsah než forma.
        Howg.
        Pěkný den.
        J.

  • >
    0 Shares
    Share