8. den detox výzvy – V duchu uzemnění

Můj týden detoxikační výzvy se bude nést v duchu očisty ne jenom těla, ale i prostoru a životního prostředí. Proto jsem se rozhodla, že první den věnuji tématu uzemnění. Pokuste se vaše myšlenky zaměřit na přítomný okamžik. Často lítáme v oblacích, plánujeme, obáváme se toho, co bude, a nevnímáme, že jsme „tady a teď“. Dopřejte vaši mysli oddech, při jídle nemyslete na nic jiné, pouze na jednotlivá sousta a jejich chuť. A hlavně během jídla nemluvte!

Využijeme hlavně ingredience, které rostou v kontaktu se zemí – kořenová a košťálová zelenina, koření, bylinky a oves.

Nezapomeňte pít dostatek tekutin. Měli byste vypít alespoň 25 ml vody na 1 kg vaší váhy. Vyhýbejte se slazeným nápojům. Z čajů si vybírejte hlavně ty bylinkové, případně pro zahřátí zázvorový.

Přeji vám dobrou chuť!

Snídaně – ovesná kaše s mlékem a skořicí

  • 60 g ovesných vloček
  • oblíbené rostlinné mléko
  • plátek másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička medu

Ovesná kaše

Na pánvičce nebo v hrnci rozpustíme plátek másla a přidáme ovesné vločky. Vločky jemně opražíme, až kým nezacítíme jejich oříškovou vůni. Pro začátek zalijeme vločky 150 ml mléka. Vaříme, až kým vločky nezměknou. Přidáváme mléko podle toho, jakou máme rádi konzistenci kaše. Na závěr dochutíme špetkou skořice a lžičkou medu.

Svačina – salát z pórku a kedlubny s jogurtem

  • 1 kedlubna
  • 5 kroužků pórku
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • špetka černého pepře

Kedluben ostrouháme na nudličky, pórek nakrájíme na proužky nebo kostičky. Přidáme dvě lžíce bílého jogurtu a dochutíme pepřem.

Oběd – špagety s pestovou omáčkou a ořechy

  • 80 g semolinových špaget
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst dýňových semínek
  • 4 lžíce bylinkového pesta
  • olivový olej
  • špetka soli

Špagety s pestovou omáčkou

Špagety uvaříme dle návodu. Na pánvičce si zahřejeme pesto a přidáme hrst nadrcených ořechů. Na závěr přidáme hrst dýňových semínek a špagety pokapeme olivovým olejem.

Špagety s pestom a ořechy

Svačina – smoothie z mrkve, hrušky a zázvoru

  • 2 střední mrkve
  • 1 hruška
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 100–150 ml vody

Mrkev, hrušku i zázvor nakrájíme na menší kousky. Přidáme 100 ml vody a rozmixujeme dohladka. Podle potřeby ještě přidáme vodu. Každá zelenina a ovoce obsahují vždy jiné množství vody, takže záleží na vás, jak řídké nebo husté smoothie si přejete.

Večeře – tvarohová pomazánka s pórkem a ředkvičkou

  • 100 g tvarohu
  • 5 kroužků pórku
  • 2 ředkvičky
  • 2 plátky žitného chleba
  • špetka soli a černého pepře
  • TIP na další den:  Uvařte si během večeře rýží (dle vlastního výběru) na zítřejší snídani. Budeme potřebovat půl hrníčku (250 ml) na dvě porce. Klidně ji rozvařte úplně do měkka, bude to na naše účely chutnější.

Pórek a ředkvička

Pórek i ředkvičku nakrájíme na malé kousky a smícháme s tvarohem. Dochutíme špetkou soli a černého pepře. Pomazánku natíráme na žitné pečivo.

Tvarohová pomazánka

Bonusový tip: Pro podporu uzemnění si můžete zacvičit jógu. Ideálně ještě před večeří. Vyzkoušejte třeba tuto krátkou sekvenci.

  1. Pozice dítěte – zhluboka dýchejte do břicha
  2. Pozice kočky a psa hlavou dolů – vnímejte kontakt se zemí
  3. Přechod do pozice hory
  4. Pozice stromu na levé stojné noze
  5. Pozice stromu na pravé stojné noze
  6. Pozice hory – zavřete oči a nechte doznít všechny ásany ve vašem těle

Pozice stromu

0 Shares
    • Ahoj Leni,

      pôvodne som to aj mala v pláne, ale potom som si uvedomila, že je to celkom široká téma a nechcela som tie recepty úplne zahltiť. A čo sa týka nákupu, tak som vedela, že každý je z iného mesta a nemá veľmi cenu dávať tam tipy na konkrétne obchody. Navyše teraz už tie recepty nemôžem veľmi meniť. Ale! Skúsim premyslieť článok, kde to všetko zhrniem. Môže byť? 🙂 Pekný deň prajem.

  • I já jsem moc ráda, že konečně jsou jídla ze surovin, dostupných v každém marketu. Z minulého týdne jsem byla dost zklamaná, většinu surovin vůbec neznám a ani nevím, kde je koupit. Tak doufám, že i další recepty budou z normálně dostupných surovin.

  • >
    0 Shares
    Share