I když zima ještě oficiálně není, chladné větry a deštíky inspirují mnohé z nás k popíjení horkých káv, čajů, jablečného moštu a kakaa, namísto chlazených nápojů. Ať už se snažíte být přátelštější k rozpočtu, nebo nemáte možnost v této době navštívit vaši oblíbenou kavárnu či si chcete prostě jen takový nápoj připravit sami doma, můžete se inspirovat dnešním článkem. Představíme si 5 úžasných, veganských nápojů na podzim a zimu. A vystačíte si jen s pár ingrediencemi, dobrým kořením, kastrolkem a varnou deskou. Užijte si lahodné doušky a nechte se prohřát a prostoupit chutěmi podzimu.
Svařený mošt
Jedná se o jeden z nejoblíbenějších sezónních nápojů ze všech: spojuje sladkou zemitost zralých jablek s hřejivým kořením a zahřívá nás od nosu k patám.
Co budete potřebovat?:
8 šálků (2 litry) jablečného moštu
2-4 tyčinky skořice
2-4 celé sušené hřebíčky
2 celé kuličky nového koření (volitelné)
2 kardamomové lusky (volitelné)
1 pomeranč nebo jablko, nakrájené na tenké plátky vodorovně
Hnědý cukr, agávový nektar nebo javorový sirup podle chuti
Jak na to?:
Smíchejte všechny přísady kromě sladidla ve středně velkém kastrolu a vařte na sporáku, grilu nebo klidně na uhlí na ohni. Nechejte pobublávat po dobu cca 3–5 minut, aby se příchutě mohly rozvinout, poté nabírejte do šálků a podávejte teplé. Pokud to máte rádi, připravte výše uvedená sladidla, aby si každý mohl upravit hladinu podle svého osobního vkusu.
Tip: Mnoho nápojů, které zde najdete, můžete připravit na dřevěných kamnech nebo otevřeném ohni, takže pokud topíte doma v krbu nebo máte táborák na nějakou akci, stačí použít litinovou (nebo jinou protipožární) nádobu. 😉
Horké kakao
Všichni známe klasické kakao, ale pojďme si ho pořádně vylepšit a užít se vší parádou. Kakao je navíc velmi zdravé a spolu s ostatními ingrediencemi vás pořádně nabije.
Co budete potřebovat?:
2 šálky rostlinného mléka dle výběru (mandlové je napřklad skvělé)
2 lžíce kakaového prášku (nejlepší je fair trade + bio)
2 lžíce třtinového cukru (nebo jakékoliv sladidlo dle vašeho výběru)
1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
Rostlinná šlehačka podle vašeho výběru (volitelné)
Veganské marshmallows (volitelné, ale tak úžasné :-))
Jak na to?:
Rostlinné mléko zahřejte v kastrolu na středně velkém ohni, dokud nezačne vařit. Snižte na velmi nízkou teplotu, přidejte kakao, cukr a vanilkový extrakt a pomocí šlehače všechno rovnoměrně rozmixujte. Naberte do šálků, a máte-li, přikryjte hromadou veganských marshmallows a šlehačkou a posypte kakaovým práškem nebo skořicí.
Tip: můžete si vyrobit horké kakao v mexickém stylu snížením sladidla a přidáním trochy kajenského pepře nebo chilli prášku.
Chai
Pikantní a sladký domácí chai je perfektní do chladného počasí. Je také skvělé ho usrkávat třeba ve vaně po dlouhém dni! To pak dopřejete svému tělu i duši ten pravý relax.
Co budete potřebovat?:
1 nebo 2 lusky kardamonu, prasklé
4 celé hřebíčky
1/2 skořicové tyčinky
3 černé pepře
1 lžíce sypaných listů černého čaje
3 šálky rostlinného mléka
1 nebo 2 lžíce hnědého cukru nebo agávového sirupu (podle chuti)
Jak na to?:
Vložte koření do malé pánve a opatrně zahřejte na mírném ohni, dokud nezačne uvolňovat vůni. Přidejte rostlinné mléko a čajové lístky, zahřejte na středně vysokou teplotu a přiveďte k varu. Vypněte oheň zpět na nízkou teplotu a vařte asi 5 minut, poté ho odstavte a nechejte stát dalších cca 5 minut. Přidejte sladidlo, dobře ho promíchejte, přeceďte do šálků a podávejte horké.
Tip: Můžete si také udělat rychlejší verzi tak, že čaj a koření namočíte do horké vody v čajovém sáčku a po podávání přidáte při každého šálku trochu kokosového mléka nebo jiné husté rostlinné smetany.
Zázvorovo-citronový nápoj
Jedná se o jeden z nejlepších nápojů, které můžete popíjet, když se necítíte dobře: uklidní bolest v krku a zmírní ucpání nosu, uvolní hrudník a budete se cítit lépe během okamžiku.
Co budete potřebovat?:
1/2 palce čerstvého citronu na šálek, jemně nastrouhaný
1 sáček černého čaje na 2 šálky
1 lžíce čerstvé citronové šťávy na šálek
Javorový sirup nebo agávový – podle chuti (případně med je také skvělý)
Jak na to?:
Dejte čajový sáček a zázvor do rendlíku, poté uvařte vodu v konvici a přelijte ji tam. Zabalte rendlík do deky (či pěkné, silné osušky ;-)) a nechte ji stát asi po dobu 5 -6 minut. Poté nalijte přes sítko do velkých, těžkých hrnků, přidejte citronovou šťávu a sladidlo a za horka pijte.
Brusinkovo-jablečný zahřívač
A jako poslední je lahodný brusinkovo-jablečný zahřívač. Nazvala jsem si ho tak sama, protože je to také jeden z těch nápojů, co vás prohřeje po celém těle. 🙂
Co budete potřebovat?:
8 šálků jablečného moštu
6 šálků brusinkového džusu
1/4 šálku hnědého cukru (nebo jiného sladidla)
2 tyčinky skořice a navíc na ozdobu
3 celé hřebíčky
1 citron nakrájený na tenké plátky
Celé brusinky na ozdobu
Jak na to?:
Smíchejte všechny ingredience ve středním kastrolku, zahřívejte na středním ohni, dokud nezačne vařit. Snižte teplotu a nechejte jen prohřívat po dobu 5-8 minut. Naběračkou přes cedník vlijte do jednotlivých šálků a podávejte horké se skořicí a pár brusinkami v každém hrnečku.
Krásné, prohřáté, podzimní dny přeji! 🙂

Momentálně bydlím a prožívám svůj život tzv. na volné noze v Římě, ve věčném městě okouzlující Itálie. S jógou mám dlouholeté zkušenosti, prošla jsem si různými fázemi, od cvičení jógy několikrát denně (blázen), po naprostou absenci (úplný blázen). Před nedávnem jsem si uvědomila, jak důležitou roli hraje v mém životě, jak mi pomáhá cítí se vyrovnaně, povznešeně, tak nějak sama se sebou a i okolním vesmírem spojená.