3 způsoby, jak si „okořenit“ salát

Toto není můj první článek na téma saláty. Já se považuju za velkého obhájce salátů, protože mi připadá, že saláty obecně jsou velice podceňovaná součást (každého) jídla. Možnosti jak a z čeho salát připravit jsou tak široké, že prostě není způsob jak je zcela obsáhnout. To nám dává spoustu protoru pro experimenty.

Ale pozor, jak někteří z vás určitě budou chtít poznamenat – salát je jen takové listí bez chuti. A já s tím souhlasím! Ano, slyšíte mě dobře. Aby byl salát chutným a uspokojivým jídlem (nebo přílohou) je třeba trošku práce. A jak říkám, připravit salát tak, aby byl zároveň zajímavým chuťovým zážitkem není až tak složité, ale málo komu se chce vynaložit úsilí kvůli „pitomému salátu – to prostě poleju olejem a balzamikem, posolím a je to, ne?“

DSCN5882Y

Jasně, kombinace chutí dobrá a určitě je užitečné, že je tato možnost po ruce v případě, že máme na přípravu skutečně tak 2 minuty.

Ale je to škoda, protože se tím ochuzujeme o úplně jinou škálu chutí, než na které jsme zvyklí (a změna je vždycky fajn, hlavně když je k lepšímu 🙂 )

Takže dnes si zkusíme náš salát zpestřit 3 věcmi a to: sladko-pálivým dressingem v asijském stylu, kapustovými chipsy jako přílohou a okurkovou salsou (nemusíte využít všechny najednou a do jednoho salátu 😀 začněte zlehka s jednou věcí 🙂 )

 

Dressing

DSCN6159Y

Ingredience na 1-2 porce:

  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1-2 polévkové lžíce tamari omáčky
  • 1 stroužek česneku (prolisovaného)
  • kousek sušené chilli papričky (velký přibližně 0,5cm a nasekaný nadrobno)
  • 1 čajová lžička medu
  • kousek čerstvého zázvoru (opět asi 0,5cm a nastrouhaného)
  • 1-2 polévkové lžíce jablečného octa
  • hrst sezamových semínek (opražených nasucho na pánvičce)

Postup:

  1. Všechny ingredience pochopitelně smícháme a vmasírujeme do salátu. 🙂

DSCN6163Y

Kapustové chipsy

 

Ingredience:

  • kapusta
  • olivový olej
  • oblíbené koření (např. pepř, sůl, chilli,..)

DSCN5880Y

Postup:

  1. Jednotlivé kapustové listy zbavíme řapíku (prostřední tvrdá část) a listy nakrájíme na kousky (o velikosti chipsů)
  2. V misce promícháme kousky kapusty s olivovým olejem a kořením a dobře vmasírujeme rukama.
  3. Rozprostřeme na pečící papír v jedné vrstvě a pečeme v troubě na nejnižší teplotu.
  4. Když jsou z vrchu chipsy jemně křupavé otočíme, aby se propekly z obou stran.

Okurková salsa

DSCN6010Y

Ingredience na 1-2 porce:

  • 1/2 okurky hadovky
  • několik snítek čerstvého kopru
  • kousek chilli papričky
  • 2-3 jarní cibulky
  • 1-2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • slunečnicová semínka (opražená nasucho na pánvičce)
  • špetka mletého chilli (pro extra říz a na ozdobu – jen pokud si troufáte 🙂 )

DSCN6013YPostup:

  1. Okurku nakrájíme na kostičky a promícháme se všemi ostatními ingrediencemi.
  2. Necháme uležet v lednici.
0 Shares
>
0 Shares
Share