Toto není můj první článek na téma saláty. Já se považuju za velkého obhájce salátů, protože mi připadá, že saláty obecně jsou velice podceňovaná součást (každého) jídla. Možnosti jak a z čeho salát připravit jsou tak široké, že prostě není způsob jak je zcela obsáhnout. To nám dává spoustu protoru pro experimenty.
Ale pozor, jak někteří z vás určitě budou chtít poznamenat – salát je jen takové listí bez chuti. A já s tím souhlasím! Ano, slyšíte mě dobře. Aby byl salát chutným a uspokojivým jídlem (nebo přílohou) je třeba trošku práce. A jak říkám, připravit salát tak, aby byl zároveň zajímavým chuťovým zážitkem není až tak složité, ale málo komu se chce vynaložit úsilí kvůli „pitomému salátu – to prostě poleju olejem a balzamikem, posolím a je to, ne?“
Jasně, kombinace chutí dobrá a určitě je užitečné, že je tato možnost po ruce v případě, že máme na přípravu skutečně tak 2 minuty.
Ale je to škoda, protože se tím ochuzujeme o úplně jinou škálu chutí, než na které jsme zvyklí (a změna je vždycky fajn, hlavně když je k lepšímu 🙂 )
Takže dnes si zkusíme náš salát zpestřit 3 věcmi a to: sladko-pálivým dressingem v asijském stylu, kapustovými chipsy jako přílohou a okurkovou salsou (nemusíte využít všechny najednou a do jednoho salátu 😀 začněte zlehka s jednou věcí 🙂 )
Dressing
Ingredience na 1-2 porce:
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 1-2 polévkové lžíce tamari omáčky
- 1 stroužek česneku (prolisovaného)
- kousek sušené chilli papričky (velký přibližně 0,5cm a nasekaný nadrobno)
- 1 čajová lžička medu
- kousek čerstvého zázvoru (opět asi 0,5cm a nastrouhaného)
- 1-2 polévkové lžíce jablečného octa
- hrst sezamových semínek (opražených nasucho na pánvičce)
Postup:
- Všechny ingredience pochopitelně smícháme a vmasírujeme do salátu. 🙂
Kapustové chipsy
Ingredience:
- kapusta
- olivový olej
- oblíbené koření (např. pepř, sůl, chilli,..)
Postup:
- Jednotlivé kapustové listy zbavíme řapíku (prostřední tvrdá část) a listy nakrájíme na kousky (o velikosti chipsů)
- V misce promícháme kousky kapusty s olivovým olejem a kořením a dobře vmasírujeme rukama.
- Rozprostřeme na pečící papír v jedné vrstvě a pečeme v troubě na nejnižší teplotu.
- Když jsou z vrchu chipsy jemně křupavé otočíme, aby se propekly z obou stran.
Okurková salsa
Ingredience na 1-2 porce:
- 1/2 okurky hadovky
- několik snítek čerstvého kopru
- kousek chilli papričky
- 2-3 jarní cibulky
- 1-2 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- slunečnicová semínka (opražená nasucho na pánvičce)
- špetka mletého chilli (pro extra říz a na ozdobu – jen pokud si troufáte 🙂 )
Postup:
- Okurku nakrájíme na kostičky a promícháme se všemi ostatními ingrediencemi.
- Necháme uležet v lednici.
O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál. V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat. To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.