3 zdravé podzimní recepty, díky kterým se udržíte ve formě

Dlouho jsme si nepředstavili nějaké nové recepty, které bychom mohli vyzkoušet. A jelikož spousta z nás je teď doma, možná už dochází nápady, co pořád vařit a připravovat, aby to nebylo neustále dokola. 😉 Dneska jsem si pro vás nachystala 3 zdravé recepty, které zasytí, jsou vydatné, ale zároveň se udržíte ve formě. Všechny recepty jsou veganské, jednoduché a chutné, a proto jsou vhodné pro každého z nás! 🙂

V první řadě si představíme veganský quiche s pórkem, který je úžasný jak na oběd a večeři, tak si jej můžete vzít s sebou třeba na výlet do přírody či na piknik. Dále jsem pro vás připravila recept na skvělé raw poodzimní dýňové muffinky. Jsou celozrnné, a pokud máte doma javorový sirup, doporučuji před podávání pokapat, to je teprve ta pravá lahoda! 😉 Určitě by bylo možné udělat muffiny i v bezlepkové variantě, stačí jen nahradit pšeničnou mouku pohankovou, bezlepkovou, rýžovou nebo bezlepkovou směsí. Posledním podzimním receptem je cuketová polévka. Spousta z nás má doma cukety ze zahrádky a neví už, co s nimi (jako například já). 🙂 A navíc polévka v podzimním čase, to je to pravé na zahřátí, podporu imunity a dodání potřebných vitamínů a minerálů.

Přeji dobrou chuť!

  1. Veganský quiche s pórkem

Ingredience:

Na těsto:

2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku celozrnné mouky
1/4 lžičky soli
6 lžic vegan margarinu
1/2 hrnku studené vody

Na náplň:

olivový olej
1 uzené tofu
1 pórek
4 žampióny
250 ml rostlinné smetany
sůl

+ troška oleje a mouky na vysypání formy

 

Postup:

V první řadě si připravme těsto. V míse smícháme mouku, sůl a margarin, pořádně prohněteme a promačkáme (můžeme použít food processor, ale ruce úplně postačí!), přidáme 1/2 hrnku studené vody a vše promícháme a hněteme, až nám vznikne krásné těsto. Pokud je potřeba, po lžičkách přidáváme ještě vodu. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu odpočinout v lednici.

Nyní přejdeme k přípravě náplně. Očistíme pórek a žampióny, nakrájíme je na plátky. V hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme pórek a žampióny. Po chvilce restování přidáme na hrubo nastrouhané tofu. Ještě chvilku restujeme, přilijeme smetanu a promícháme. Necháme provařit a dle chuti dosolíme.

Zapékací nádobu na koláč/dortovou formu vymastíme olejem a vysypeme hrubou moukou.

Vyndáme těsto z lednice a z fólie. Vyložíme ho do zapékací nádoby a dáme na něj náplň.

Pečeme v rozpálené troubě na 180°C dokud těsto není upečené – cca 20 min.

Dýňové muffiny

2. Dýňové muffinky

Ingredience:

(cca 12 muffinek)

1 šálek celozrnné pšeničné mouky
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
1 šálek vařené dýně – nakrájené na malé kousky
špetka soli
1 lžička sody
půl šálku mandlového mléka (125ml) – podle mouky možná i více
půl šálku kokosového cukru
1 lžíce lněného semínka
hrst nasekaných kešu oříšků
hrst nasekaných pekanových oříšků

Postup:

Předehřejte troubu na 170°C.

Smíchejte všechny suché suroviny (až na lněné semínko, kešu a pekany) a dobře promíchejte.

Ostatní ingredience jako mléko, dýni a lněné semínko rozmixujeme dohladka a nalijeme k suché směsi. Pokud se vám zdá výsledná směs moc hustá, nebojte se přidat další mléko – každá mouka zahušťuje trošku jinak. Následně přidejte nasekané oříšky, promíchejte a vyložte formu na muffiny papírovými košíčky. Ty naplňte směsí asi 1 cm pod okraj.

Pečte cca 20min nebo dokud nejsou muffiny zcela hotové. Poznáte podle zapíchnutí špejle nebo párátka, které by nemělo po vytažení lepit.

Po vytažení přelijte javorovým sirupem a podávejte! 😉

Cuketová polévka

3.  Cuketová polévka s vegan slaninou

(inspirováno Beard and Bonnet)

Ingredience:

Na polévku:

1l zeleninového vývaru
2 středně velké cukety
2 menší brambory
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžička majoránky
½ lžičky fenyklu
½ lžičky kmínu
1 lžíce tamari
olivový olej

Na veganskou slaninu:

½ hrnku neslazených kokosových chipsů
2 lžíce tamari
½ lžíce vody
1 lžička kukuřičného sirupu
1 lžička červené papriky
pepř podle chuti

 

Postup:

Předtím než pokrájíme cuketu, kousek z ní si podélně nastrouháme tak, aby nám vznikly co nejdelší nudličky. Ty totiž použijeme jako náhradu těch klasických (cuketa má neutrální chuť, takže stejně dobře funguje i v jiných receptech).

Cibuli osmahneme na oleji, přihodíme česnek s kořením a necháme zavonět. Ke směsi potom přidáme nejdříve brambory a poté i cuketu. Zalijeme vývarem, dochutíme tamari a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Nakonec rozmixujeme.

Vegan slaninu připravíme tak, že všechny ingredience smícháme a rovnoměrně rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Strčíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a bedlivě střežíme, protože stačí chvilička a kokos je na uhel. Měl by na okrajích hezky křupat a uprostřed zůstat šťavnatý.

Hotovou polévku nakonec dozdobíme cuketovými nudlemi, vegan slaninou a bylinkou.

A jaké jsou vaše oblíbené podzimní recepty? 🙂

0 Shares
>
0 Shares
Share