Jsou 3 odpoledne a na vás padá neuvěřitelná únava spojená s pokukováním, co je k svačině. Lučina, sýr a rajče, v horším případě chleba s paštikou? Máme mnohem chutnější a zdravější variantu „to go“.
Když jsem se přeorientovala na zdravější stravu, milovala jsem sladké snídaně, salátové obědy i kreativní pokusy o večeře. Ale jednu část biorytmu jsem nikdy nezvládla vychytat – svačinovou krizi. Najednou nebyly sušenky ani slané svačiny typu chleba s pomazánkou, protože jsem nekupovala průmyslově vyráběné varianty a zavrhla mléčné výrobky. Jenže co na chleba?
Postupně se mi z různých variant pomazánek osvědčila trojice, která chutná nejen na chlebu, ale i jako dip k tortilla chipsům, nakrájeným mrkvím a kedlubnám i jako omáčka k těstovinám. Připravte si se mnou návykové sváčy do práce:
Houbová paštika ze 4 ingrediencí
- 8 žampionů
- Půl cibule
- Hrst slunečnicových semínek
- Lžička vinného octa
Slunečnicová semínka opražte nasucho a odložte do misky. Mezitím osmažte žampiony na cibulce a po zchlazení rozmixujte ponorným mixérem se semínky. Osolte a přidejte vinný ocet. Voilá a klasická paštika ostrouhala!
Cizrnový hummus bez česneku
- Hrnek uvařené cizrny (+ půl hrnku vody, ve které se vařil)
- 1 svazek mladé cibulky
- Půl citronu
- Lžička tahini
- Sůl a na ozdobu pálivá paprika a sezamový olej
První 3 ingredience rozmixujte a vmíchejte tahini. Nalijte do svačinového boxu nebo skleničky, ozdobte paprikou a olejem a zabalte s sebou do práce. Bez česneku pozbydou i kolegové blbých keců. 🙂
Avokádový dip za 30 sekund
- Půl avokáda
- Půl citronu
- 2 stonky řapíkatého celeru
Mixněte, osolte a budete koukat, jak jde skvěle ke všemu. Na chleba, do salátu i k bramborám jako studený dip.
Copywriterka, blogerka, životní idealistka a milovnice Marqueze, řapíkatého celeru, běhu a jógy. Smoothies mě zachránily, když jsem si procházela krizí, a od té doby na tyhle zelené rošťáky nedám dopustit. Přes den se snažím vdechnout trochu duše světu reklamy, po večerech píšu, sbírám zážitky, recepty a témata pro Hada a Lamu.
Ahoj Pavlo, ziju v Thajsku a miluju veganske pomazanky. Jsem moc rada, ze jsem narazila na tvuj blog a ziskala opet novou, nyni houbovou pomazanku. Tady jsou houby velmi popularni, takze ji vyzkousim co nejdrive. Jestli muzu poradit, pridavej do svych vegan pomazanek koreni – improvizuj! Ja mam nejradeji cumin, badian, kmin, sezamova seminka, 5 chinese spices…uvidis, jak tve pomazanky dostanou riz!