3 tipy na jarní detox jídelníček

Přichází jaro, příroda se probouzí, ale často místo nové energie přichází jarní únava. Po dlouhé zimě bývá naše tělo vyčerpané a mohou mu chybět vitaminy a minerály. Jarní jídelníček by měl tělu dodat potřebné živiny a energii a nastartovat organismus, aby se tělo mohlo očistit od nežádoucích látek nastřádaných během zimních měsíců.

Dejme tělu zelenou

V přírodě se začíná vše zelenat a i našemu tělu v tuto dobu zelené potraviny prospívají. Nejvíce je ocení játra, jsou hlavním detoxikačním orgánem a jejich největší aktivita je v jarních měsících. Do jarního jídelníčku je dobré zařadit listovou zeleninu, ideálně tmavě zelené barvy. Obsahují velké množství minerálních látek, vitaminy, chlorofyl, kyselinu listovou, vlákninu a další tělu prospěšné látky, které detoxikaci organismu podpoří.

1. Zelené smoothie

Ingredience:

  • jablko
  • 2 hrušky
  • velká hrst mladého špenátu
  • 2 lžíce chia semínek,
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stonek řapíkatého celeru (bez zelených listů)

zelené smoothie

Postup:

Chia semínka necháme namočené ve sklenici vody na 10 minut. Poté vodu se semínky nalijeme do mixéru, přidáme všechny ostatní ingredience a rozmixujeme.

2. Mungo polévka

Ingredience:

  • pórek
  • půl hrnku mungo fazolek namočených alespoň na 24 hodin (nezapomeňte proplachovat)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • hrst čerstvého mladého špenátu

mungo polévka

Na lžíci kokosového oleje osmahneme nakrájený pórek. Zalijeme půl litrem vody a dáme vařit.  Přidáme fazole mungo a vaříme dokud nezměknou (doba vaření se může lišit podle toho jak dlouho byly fazole namočené). Přidáme hrst špenátových listů, krátce povaříme a rozmixujeme dohladka. Osolíme, případně dochutíme.

3. Zelený salát s klíčky

  • listová zelenina (mladý špenát, polníček, rukola,…)
  • ředkvičky
  • klíčky nebo výhonky (vojtěška, řeřicha, mungo,…)
  • půlka červené řepy
  • 1 mrkev
  • olivový olej nebo citronová šťáva

salát s klíčky

Postup:

K zeleným listům nastrouháme řepu a mrkev. Přidáme klíčky nebo výhonky a ozdobíme ředkvičkami. Můžeme zakápnout olivovým olejem nebo citronovou šťávou.

A jaký je váš oblíbený recept pro jarní detoxikaci? Podělte se o něj s námi v komentářích!

Spoustu dalších detoxikačních receptů najdete v naší detox výzvě, kde se můžete přihlásit zde.

Bára Vohanková

Jóga si mé srdce získala v roce 2009, kdy jsem se přihlásila na kurz tradiční jógy. Zde započala
cesta, která mě o několik let později přivedla na lektorský kurz hatha jógy. Na józe mě nejvíc
fascinuje ta pestrost. Je tolik různých stylů, kde si každý může vybrat podle toho, co
momentálně potřebuje. Během mých dvou těhotenství mi byla jemnou průvodkyní
gravidjóga, po porodu hatha jóga a dnes je moji velkou láskou jin jóga. Baví mě se dál
vzdělávat a objevovat, protože ta cesta zdaleka nekončí. Aktuálně vedu lekce hatha jógy,
gravidjógy, jógu pro maminky po porodu a přes léto paddleboard jógu.

1 Shares
>
1 Shares
Share1