3 skvělé detoxikační polévky vhodné na podzim

Naše játra, hlavní metabolizér, filtrují objem celé krve každé tři minuty. To je, co? 🙂 Všechny naše orgány mají svou zvláštní roli, ale jsou to játra, která zpracovávají a neutralizují všechny chemikálie, kterým je naše tělo vystaveno, a to jak z našich potravin, životního prostředí tak i z výrobků osobní hygieny. U zdravých nebo detoxikačních diet, kdy konzumujeme značné množství zeleniny a ovoce, dostávají naše buňky vysoké koncentrace draslíku, který vyplavuje přebytečnou vodu a toxiny a vytváří zásadité prostředí.

Toxiny jsou poté odeslány krevním řečištěm do jater, která je neutralizuje pro vylučování ledvinami nebo tlustým střevem žlučí. Během detoxikačních diet se z našich buněk vyplavuje spousta toxinů, takže játra jsou vystavena většímu tlaku a je třeba je stimulovat, aby se vyrovnala s vyšší produkcí žluči. Zdravá produkce žluči je nezbytná pro jejich eliminaci, proto bychom měli pomáhat játrům s klíčovými živinami, jako jsou antioxidanty (například detoxikační betalainy v tomto elixíru z řepy a zázvoru) a vláknina.

Moje tři detoxikační polévky jsou nejen plné draslíku pro vytvoření alkalického prostředí a vyplavování toxinů z našich buněk, ale také rozpustné vlákniny, pro stimulaci sekrece žluči a nerozpustné pro podporu pohybu střev a eliminaci toxinů. Polévky jsou navíc krásně podzimně barevné, skvěle chutnají a já je mám na svém seznamu oblíbených jídel po celý rok, protože se díky nim cítím úžasně. 🙂 Pokud hledáte i další zdravé recepty, vyzkoušejte třeba naše cuketové brownies.

Tip: Chcete vyzkoušet něco hřejivého, zdravého a veganského? Uvařte si naši krémovou mrkvovou polévku se zázvorem!

Pojďme si tedy nyní představit tři skvělé detoxikační polévky vhodné na pozdim. A jsou to brokolicová polévka, polévka z červené řepy a polévka z batátů. Snad si je oblíbíte, jako já. 🙂

1 Brokolicová polévka

Ingredience:

2 šálky brokolice
2 stonky celeru nakrájené na jemné kostičky
1 cibule jemně nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku rozdrcené
1 šálek zeleného kelu, špenátu, zelené řepy nebo jiného dostupného
1 pastinák oloupaný a jemně nasekaný
1 mrkev oloupaná a jemně nasekaná
2 šálky filtrované vody nebo zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
½ lžičky mořské soli
½ lžičky citrónové šťávy
1 lžička kokosového oleje
1 polévková lžíce chia semínek
Na ozdobu: Opečená míchaná semínka nebo různé oříšky, 1 čajová lžička kokosového mléka

Postup:

1 Ve velkém hrnci na polévku zahřejte kokosový olej, přidejte cibuli, česnek, mrkev, petržel, celer a brokolici a za častého míchání vařte na mírném ohni cca pět minut.

2. Přidejte přefiltrovanou vodu nebo zeleninový vývar, přiveďte k varu, pak hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit po dobu 5-7 minut, dokud zelenina nebude měkká, ale ani nebude kašovitá.

3.  Zeleninu pořádně promíchejte, poté přendejte do mixéru, přidejte chia semínka a citron a zpracujte v hladký krém.

4. Hotovou polévku posypejte s opečenými semínky na kokosovém oleji a podávejte.

2. Polévka z červené řepy

Ingredience: 

3 střední řepy
2 mrkve jemně nakrájené na kostičky
1 cibule jemně nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku rozdrcené
1 malý pórek jemně nakrájený na kostičky
1 lžička kokosového oleje
2 šálky zeleninového vývaru
špetka mořské soli
Na ozdobu: 1 polévková lžíce slunečnicových a dýňových semen

Postup:

1 Neloupané řepy dejte do hrnce, podlejte vodou, přiveďte k varu a poté duste cca 30 minut, dokud nezměknou.

2. Vodu vylejte vodu a nechte řepy vychladnout.

3. Na pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli, česnek, pórek a mrkev a vařte 5-7 minut na mírném ohni. Sundejte z plotýnky a přeneste na talíř.

4. Řepu oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte do mixéru spolu s vařenou zeleninou a teplým zeleninovým vývarem.

5. Mixujte, dokud nezískáte hladký krém.

6. Dochuťte solí a polévku podávejte ozdobenou rozmixovanými semínky.

3. Polévka z batátů

Ingredience:

½ šálku vařené červené čočky
1 batát oloupaný a nakrájený na kostky
3 mrkve oloupané a hrubě nasekané
1 pastinák oloupaný a hrubě nasekaný
1 cibule oloupaná a nakrájená na čtvrtky
3 stroužky česneku rozdrcené
1 lžička kurkumy
1 lžička kmínovu drceného
Špetka chilli koření
Špetka mořské soli
2 šálky zeleninového vývaru
1/2 palce zázvoru oloupaného a nastrouhaného
1 lžička kokosového oleje
Na ozdobu: Čerstvá petržel, 1 lžička kokosového mléka

Postup:

1 Troubu zahřejte na 165 ° C.

2. Plech vyložte papírem na pečení, naskádejte na něj sladké brambory, mrkev, petržel, cibuli a česnek, dochuťte solí, chilli, kurkumou a kmínem, zalejte kokosovým oleje a promíchejte.

3. Pečte cca 20 minut a poté přendejte do mixéru.

4. Přilejte do mixéru teplý zeleninový vývar, strouhaný zázvor a vařenou červenou čočku a zpracujte v hladký krém.

5. Podáváme teplé, zdobené čerstvou petrželkou a kokosovým mlékem.

Tip: Na detoxikaci organismu je dobré cvičit sestavu na rozproudění lymfy. Vyzkoušejte těchto 7 cviků na podporu lymfatického systému.

0 Shares
>
0 Shares
Share