V dnešním dnu detoxikační výzvy se zaměříme na podporu funkce trávících orgánů. Protože o tom detoxikace je především. Podpořit vyprazdňování, očistu těla a orgánů, abychom tak zajistili jejich správnou funkci. A jak jsem slíbila v úvodu, dopřejeme si opravdové lahůdky, a to hned u snídaně 🙂
Jaké suroviny budeme dnes potřebovat?
- Ovesné vločky
- Chia semínka
- Mandlové (či jiné rostlinné) mléko
- Ovoce – borůvky, maliny, ostružiny (ideální je tzv. lesní směs) či jiné druhy dle chuti, hrozny
- Ořechy – mandle, kešu, vlašské
- Zelenina – lilek, cuketa, paprika, rajčata, směs salátů
- Žampiony
- Čočka
- Tofu
- Olivový olej
- Balsamico
- Pepř, oregano, mořská sůl
Snídaně – Ovesná kaše s chia semínky a ovocem
- 1 polévková lžíce chia semínek
- 3 polévkové lžíce ovesných vloček
- půl hrnečku mandlového mléka
- 2 – 3 lžíce lesní směs ovoce
Postup:
- Smícháme chia semínka, ovesné vločky a mandlové mléko dohromady. Necháme uležet cca 1 hodinu v ledničce (nebo si můžete danou směs připravit den předem a nechat uležet přes noc), aby vločky a semínka nasály mléko.
- Jakmile je směs připravená, zasypeme ovocem a případně ještě trochou ovesných vloček.
Svačina – Směs ořechů
- půl hrnečku (velká hrst) různých druhů nesolených ořechů
Oběd – Pečená zelenina s čočkou
- třetina lilku
- malá cuketka
- několik kousků cherry rajčat
- půlka velké papriky
- třetina hrníčku čočky
- olivový olej
- balsamico
- pepř či chilli
Postup:
Veškerou zeleninu nakrájíme na větší kousky, dáme do zapékací misky, zasypeme čočkou, podlijeme vodou a dáme péct do trouby na 180°C na cca 30 – 40 minut.
- Jakmile je směs hotová (zkontrolujte si zejména, zda je čočka již měkká), vyndáme z trouby a před podáváním zakápneme olivovým olejem, balsamicem a přidáme pepř či chilli.
Svačina – miska hroznů
Večeře – Tofu na žampionech s paprikou
- 150 g tofu natural
- lžíce olivového oleje
- paprika
- 100 g žampionů
- cibule
- stroužek česneku
- dvě rajčata
- oregano, mořská sůl
Postup:
- Tofu opečeme na pánvičce na oleji a dáme stranou.
- Do oleje přidáme houby, papriku, česnek a cibuli, za stálého míchání osmahneme (cca 7 minut).
- Přidáme nadrobno nakrájená rajčata, koření a sůl a cca 5 minut vaříme.
- Do směsi přidáme tofu a ještě chvíli prohříváme (cca 3 minutky).
A protože tento detoxikační týden je také o odlehčení mysli, sebelásce a rozmazlování, mám pro vás tip, pro úžasný relax. Přírodní koupel.
Už staří Římané si dopřávali blahodárného účinku lázní. Koupel je totiž od nedávna spojována nejen s očistou těla, ale i duše. Dopřejte si tedy trochu luxusu a vychutnejte kouzlo přírodní koupele. Napusťte si vanu, přidejte do ní vonný olej (na relax a uvolnění je výborný například červený pomeranč, heřmánek nebo levandule), zapalte si svíčky a odpočívejte při zvuku relaxační hudby či v naprostém tichu. Koupel nejen krásně prohřeje vaše tělo, ale dovolí vám zcela vypnout a odpočinout od okolních vlivů.
A pokud náhodou nemáte možnost koupele, dopřejte si krásně dlouhou prohřívající sprchu, a poté natřete pokožku výše zmíněnými oleji.
Doufám, že jste si den užili a už se těším na zítra a další pohodový, chutný den s naší detoxikační výzvou. 🙂
B.
Momentálně bydlím a prožívám svůj život tzv. na volné noze v Římě, ve věčném městě okouzlující Itálie. S jógou mám dlouholeté zkušenosti, prošla jsem si různými fázemi, od cvičení jógy několikrát denně (blázen), po naprostou absenci (úplný blázen). Před nedávnem jsem si uvědomila, jak důležitou roli hraje v mém životě, jak mi pomáhá cítí se vyrovnaně, povznešeně, tak nějak sama se sebou a i okolním vesmírem spojená.